Francesca Tandoi CSO Ada Ankara Sahnesinde

Açıldığından bu yana Ankara’nın kültür sanat yaşamını zenginleştiren, müzikseverleri ulusal ve uluslararası birçok yıldız isimle tanıştıran CSO Ada Ankara, yeni yılın ilk caz konserinde bir piyano üçlüsünü konuk ediyor. İtalyan piyanist ve vokalist Francesca Tandoi, davulda Ayhan Öztoplu ve basta Stefano Senni‘den oluşan üçlüsüyle 10 Ocak akşamı Mavi Salon sahnesinde olacak.

Üçlü, Tandoi’nin önceki Türkiye ziyaretinde Nardis Jazz Club sahnesine çıkmış ve büyük beğeni almıştı. Dolayısıyla CSO seyircisi birbirini tanıyan, çalışına aşina müzisyenlerden kurulu bir grubu dinleyecek.

Stefano Senni, Francesca Tandoi ve Ayhan Öztoplu

Tandoi klasik piyano eğitiminin ardından Oscar Peterson, Phineas Newborn, Gene Harris ve Bobby Timmons gibi gösterişli üsluba sahip piyanistlerle tanışınca caza meğil etmiş, genç yaşına rağmen kısa sürede zanaatın inceliklerini kavrayıp ülkesinin caz sahnesinde ustalarla birlikte çalmaya başlamış.

Lahey Kraliyet Konservatuarı’ndan caz piyano ve şan bölümünden özel bir mansiyonla mezun olduktan sonra Rotterdam Codarts Konservatuarına geçmiş ve 2015’de ‘standartları caz piyano üçlüsü için yeniden düzenleme sanatı’ üzerine yazdığı tezle yüksek lisans derecesini almış.

Eğitimi esnasında ve sonrasında, Philip Harper, Owen Hart Jr., Joe Cohn, Anthony Pinciotti, Jason Brown ya da Daryll Hall gibi caz sanatının uluslararası şöhrete sahip müzisyenleriyle birlikte çalmış, North Sea Jazz Festival ve Umbria Jazz gibi saygın festivallerde sahne almış.

Monty Alexander’ın, “Fevkalade zevkli şekilde swing eden bir piyanist. Enfes bir sesi var, besteleri melodik ve akılda kalıcı, düzenlemeleri ise son derece özenli” övgüsüne mazhar olan Tandoi, tenor saksofoncu Scott Hamilton’ın da dikkatini çekmiş ve geleneksel cazın bu büyük ustasının üç albümünde yer almış.

Bugüne dek yirmiden fazla albümde eşlikçi olarak çalmış olan Tandoi’nin tercih ettiği format -tahmin edersiniz- klasik piyano üçlüsü ve kendini en rahat hissettiği repertuvar da caz standartları. Cazın arkasında bıraktığı yüz yıl içinde standartların -özellikle piyanistler tarafından- sayısız kez yorumlandığını düşünürsek bu tercihlerinin cesaret gerektirdiği aşikar. Tandoi, çoğunlukla klavyenin tuşlarında süzülür gibi yumuşak ancak gerektiğinde keskin vuruşlarla ancak her durumda kendinden emin şekilde çalıyor; her iki elini de dengeli şekilde ve denk ustalıkla kullanıyor; birçoklarının tersine gösterişe kaçmadan, melodiyi naif şekilde süsleyerek ve sofistike akor tercihleri ile swing ediyor ve her parçaya kendi özgün ve tatminkar yorumunu getirmeyi becerebiliyor.

Öte yandan, yumuşak bir tonla, kusursuz entonasyonla ve kelimeleri tartarak şarkı söylüyor; standartları, bestecisinin yazım anında hedeflediği şekilde, söz-müzik bütüncüllüğünü koruyarak yorumluyor.

Hülasa, bu, çok iyi şarkı söyleyebilen piyanist, çok iyi piyano çalan şarkıcı, 10 Ocak akşamı, davulda Ayhan Öztoplu ve basta Stefano Senni’den oluşan üçlüsüyle Mavi Salon’a konuk oluyor.

Geride bıraktığımız yüzyılın her biri şaheser niteliğindeki şarkılarını, yetkin bir caz üçlüsünün ve mükemmel bir vokalin sunumundan dinlemek istiyorsanız biletinizi buradan edinebilirsiniz. Francesca Tandoi üçlüsünün sizi mest edeceğinden şüphe etmiyorum.

Tandoi’nin piyanistik yeteneğini işitmek isteyenleri When in Rome (2022) ve şarkıcılığını dinlemek isteyenleri Something Blue (2023) albümlerini dinlemeye davet ediyorum.

*

Turgay Yalçın

Yayın Yönetmeni, Kurucu Ortak, Yazar, Radyo Programcısı.

Turgay Yalçın 'in 171 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Turgay Yalçın ait tüm yazıları gör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir