Petros Klampanis ve Yunan Folk Müziğine Bir Aşk Mektubu
Caz ve klasik müzikten Akdeniz ve Balkan folk müziğine kadar uzanan birçok janrı kaynaştıran düzenlemeleri ve kuvvetli icrasıyla karakteristik bir anlatı sunan Petros Klampanis, 24 Mart akşamı CSO Ada Ankara sahnesine geliyor.
Zakynthos doğumlu kontrbasçı Petros Klampanis, Akdeniz ve Balkan kültürüyle kuşatılmış bir ortamda yetişiyor. Atina Politeknik Okulu’nu yarıda bırakarak 2005 yılında Amsterdam Konservatuvarı’nda kontrbas öğrenimine başlayan müzisyen, 2008 yılında New York’ta yer alan Aaron Copland Müzik Okulu’nda formel eğitimini tamamlıyor. Klampanis, New York’ta aralarında saksafoncu Greg Osby’nin de bulunduğu tanınmış caz müzisyenleriyle birlikte sahne almış ve Oded Tzur, Jaques Morelenbaum, Anoushka Shankar, Shai Maestro, Gilad Hekselman, Jean-Michel Pilc, Snarky Puppy, Dimitra Galani, Maria Farantouri gibi müzisyenlerle birlikte çalışarak kariyerine ivme kazandırmıştır.
Sanatsal yolculuğuna Miles Davis ve Charlie Parker’dan aldığı ilhamla adım atan Klampanis, ilerleyen dönemlerde Chick Corea’nın Electric Band‘i ve Dave Brubeck’in Time Out albümüyle tanışıyor. Müzisyen olma kararını etkileyen bu isimlere ek olarak, müziğe bakış açısını değiştiren Weather Report ve Jaco Pastorius da erken dönem müzikal yolculuğunun önemli esin kaynakları niteliğinde. Tüm bunların yanı sıra, oldukça üretken bir müzisyen Klampanis. Diskografisini incelediğimizde, 2011 tarihli ilk albümü Contextual’ın ardından onu izleyen Point Two (2014), Minor Dispute (2015), Chroma (2017), Irrationalities (2019) ve Rooftop Stories (2021) albümleri birbiriyle etkileşime geçen ve aynı dili konuşan çalışmalar. Yıllar içerisinde kendi müzikal felsefesini oluşturan Klampanis, atalarının mirası olarak gördüğü Yunan müziğini modern cazın sunduğu vizyonla incelikli ve sofistike bir şölene dönüştürüyor.
Dinleyiciyle 2023’te buluşan Tora Collective ise sanatçının diskografisinde farklı bir yerde konumlanıyor. Yunancada “şimdi” anlamına gelen “tora”, albümün üretim sürecini ve yaklaşımını yansıtır nitelikte. Tora Collective bu anlamda Klampanis’in en kişisel albümü olma özelliğini de taşıyor. Albüm boyunca sanatçının müzikal kişiliğinin bir nevi dile geldiğini ve karakteristik bir ton oluşturduğunu söylemek mümkün. Sanat pratiğinde geçmiş ve gelecek arasındaki diyaloğu odağına alan müzisyen, “yaşayan” ve “nefes alan” bir seçki vadediyor. Geleneksel Yunan enstrümanları ve sesleriyle Akdeniz ve Balkan folklorünü nakış gibi işlediği albümünde, caz ve dünya müziğini kültürlerarası bir perspektifle harmanlayarak dengeli bir altyapı sunuyor Klampanis.
Alexandros Arkadopoulos, Laura Robles, Sebastian Studnitzky ve Andreas Polyzogopoulos gibi konuk müzisyenlerin katkısıyla derinleşen albüm, müzik ve doğaçlamanın gücüyle farklı kültürleri kucaklıyor. Albümün ilk şarkısı Tora, organik bir enerjiyle sarıp sarmalıyor dinleyiciyi. Yüzyıllar boyunca üretilen ve günümüze ulaşan Yunan müziğinin caz orkestrasyonunun ustalıkla icra edildiği şarkılardan bir diğeri de Makedonya orijinli bir folk şarkısı Enteka. Klampanis’in kontrbas stili, şarkıcı Areti Ketime’nin katkısıyla melodileri katmanlı bir forma dönüştürüyor ve kendi ritmik örgüsünü inşa ediyor. Albümde yer alan iki yeni beste Disoriented ve South By Southeast kulak verilmesi gerekenlerden. Bunun yanı sıra, Klampanis ve bir araya getirdiği melez caz-folk topluluğu, Xehorísmata, Sibethéra, Harikláki ve Menexédes Kai Zouboúlia gibi geleneksel Yunan müziği eserlerine yeniden hayat veriyor. Klampanis bu eserlerin “yalnızca Yunan kültürel mirasının bir parçası niteliğinde değil, aynı zamanda geleceğin de bir parçası” olarak ele alınması gerekliliğini vurguluyor. Zira Klampanis’e göre bu eserler, “dinamik konser alanlarında ve çağdaş müzikle diyalog halinde sürekli gelişmeye devam ederken, nefeslerini ‘şimdiki zaman’a vererek günümüze dek ulaşır”.
Klampanis’in müziğini özgün kılan unsur, referans noktasıyla kendini sınırlandırmayıp çağdaş caz müziğinin sunduğu olanaklardan da yararlanarak müzikal pratiğinin sınırlarını genişletmesi. Kontrbas’ından dökülen notalar ruhani ve oryantal tınılarıyla farklı kültürleri kucaklıyor. Şimdiki zamanın sihrini yerel Yunan müziğiyle buluşturarak janrın bir nevi elçiliğini üstlenen Klampanis, 24 Mart Pazar akşamı CSO Ada Ankara’da Yunanistan’a büyüleyici bir müzikal kaçış rotası sunmaya hazırlanıyor.
*
Gökçen Sena Duman’ın Dark Blue Notes’daki tüm yazıları.
Petros Klampanis konseri için biletinizi BURADAN satın alabilirsiniz.
Diğer CSO Ada Ankara etkinlikleri BURADA.