Show of Hands Müzik Festivali Başlıyor!
Show of Hands Festivali, müziğin en özel yaratım alanlarından biri olan anlık yaratımları kutsamak ve doğaçlama müzik dinleyicilerinin yaşamlarında yeni kapılar açabilmek için 24-27 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul’daki Arter’de gerçekleştirilecek. Solo doğaçlama performansların yanı sıra film gösterimleri ve paneller de bu yılki festivalin programı içerisinde yerini alıyor.
Etkinliklere katılmak isteyen katılımcılara “günlük bilet” veya “full festival pass” opsiyonları sunulmuş. Festival Pass alarak ve festivalin tüm konserlerine ücretsiz girişin yanı sıra, Festival günleri boyunca diğer etkinliklere (Film Gösterimleri, Atölye Çalışmaları veya Tartışma Panelleri) abonelik olmadan ücretsiz olarak erişebilirsiniz.
Hermes Records kurucusu müzik yapımcısı Ramin Sadighi‘nin kuruculuğunda hayata geçirilen festivalin prodüktörleri arasında ülkemizin müzik kültürüne çok değerli katkılar sağlayan sektör profesyonelleri Kerim Selçuk ve Tansu Özyurt ile birlikte Pooria Poorvaziri yer alıyor. Festivalin medya koordinatörlüğünü ise kardeş mecramız Loft’un kurucusu Eray Düzgünsoy üstleniyor.
2017’de Tahran’da solo piyano festivali olarak başlayan SOHFEST, 2018’de solo yaylı enstrümanların yer aldığı bir festivale dönüşmüş. 2019’de üflemeli enstrümanlarla devam eden festival 2023 yılında farklı enstrümanlardaki doğaçlama müziklerin yer aldığı bir edisyonla Arter çatısı altında gerçekleştirilmiş. Bu yıl 24-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festival yine Arter ev sahipliği ile düzenleniyor.
24 Nisan
Festivalde ilk gun saat 13.00’de Auditorum’da Ramin Sadighi’nin yürüteceği atölye çalışması ile başlıyor. Saat 17.15’de geçtiğimiz yıl yazarımız Duru Aygüven’in izleyip kaleme aldığı Music for black Pigeons film gösterimi ile devam edecek. 20.00’de önce İranlı doğaçlamacı ve besteci Golfam Khayam’ın konserinin ardından Nik Bärtsch ile çalışmalarıyla tanıdığımız bas klarnetçi Sha’nın konseri saat 21.30’da gerçekleşecek.
25 Nisan
Festivalin ikinci gününde saat 15.00’de Ercüment Orkut’un atölyesi ile başlayacak. Müzik eğitiminin geleceği temalı “Gone with the wind?” temalı panelde moderatör Melih Fereli yürütücülüğünde Anders Hagberg, Alper Maral, Golfham Khayam ve Yeşim Pekiner konuşmacı olarak yer alacak. Panelin ardından ülkemizde çok iyi tanınan iki müzisyen önce Yuri Honing saat 20.00’de ardından Tord Gustavsen 21.30’da sahnede olacak.
26 Nisan
Festivalin üçüncü gününde saat 13.00’de Yuri Honing ile müzik, performans ve zen arasındaki ilişkiyi irdeleyen bir atölye gerçekleşecek. Ardından saat 15.00’de Tord Gustavsen, “dogmatik olmayan meditasyon olarak müzik yapımı” atölyesini gerçekleştirecek. Saat 17.15’de Francesco Martinelli’nin yürütücülüğünü yaptığı solo performansçılık üzerine panelistler Şevket Akıncı, Selen Gülün, Tord Gustavsen ve Yuri Honing’i konuk edecek. Saat 20.00’de doğudan esinlendiği ve batı soundu ile icra ettiği doğaçlamacılığı ile Anders Hagberg’in ardından ECM yıldızlarından Polonyalı piyanist Marcin Wasilewski saat 21.30’da solo doğaçlama performansı ile Arter’de olacak.
27 Nisan
Festivalin son gününde saat 13.00’de Anders Hadberg “nefes ve müzikal alanlar” temalı bir atölye yürütecek, ardından saat 15.00’de Golfham Khayam, “Doğudan Batıya gizli köprüler” temalı bir atölye için Arter Auditorium’da olacak. 17.15’de Ramin Sadighi’nin moderatörlüğünü üstlendiği panelde Annie Reed, Christine Semba ve Tansu Özyurt ile “dijital dinlemeler, para kazanma, müziğin kendisi nerede duruyor?” konularının irdeleneceği “Ghost in the Machine” paneli olacak. Bu seneki festivalin son iki konserleri ise kontrbasçı Mats Eilertsen ve piyanist Ercüment Orkut’un solo doğaçlamaları olacak.
Popülerliğin müzik endüstrisindeki acımasız hakimiyeti, farklılığa ve yaratıcılığa nadiren yer bırakıyor. Bu içi boş festivaller döneminde, özgünlüğü, özgürlüğü ve yaratıcılığı teşvik eden, aynı zamanda eğitici olan bu harika festivali hayata geçirme cesaretini gösteren ekibi canı gönülden kutluyorum.
Festival hakkında tüm bilgilere, biletlere ve iletişime BURADAN erişebilirsiniz.