Akbank Caz Festivali

Temmuz Caz Rehberi

Geçtiğimiz yılın Ekim ayının sonunda, ay içerisinde yayınlanmış caz albümleri arasından seçtiklerimi bir dosya halinde yayınlamış, caz rehberi adını verdiğim yazı serisine böylelikle başlamış ve takip eden aylarda da rehberleri hazırlamaya devam etmiştim. Sayısı dokuza ulaşan rehberlerde, seçtiğim her albümü kısaca neden seçtiğimi ve dinleyiciyi nasıl bir müziğin beklediğini anlatmaya çalışmıştım.

Ayın başında Ankara’dan ayrılıp kısıtlı internet erişimine sahip yerlerde kaldığımdan ötürü Temmuz Caz Rehberi için tekil açıklamalar yazma fırsatım maalesef olmadı. Temmuzlar kedi yavruları gibi sokulurken ağustosa (*) koca bir yazı çekirdek içleyerek geçiriyorum, taban tepip sokaklarda, denize bakıp usanmadan. (**)

Muhtemelen Ağustos Caz Rehberi’nde de albümlerin adları ve ayın genel görünümü üzerine yazacağım metin yer alacak. Eylül başında rutin yaşama geri dönünce ve bir aksilik olmazsa açıklamalı caz rehberlerine devam edeceğim. Okuyucularımızın bu durumu mazur göreceğini umuyorum.

Çoğunlukla olduğu üzere bu ayki seçkide de sadece sevdiğim, caz sanatı açısından tatminkar bulduğum albümler yer aldı. Malum, hayat kötülerle vakit kaybedecek kadar uzun değil; cazseverleri güzele yönlendirmek daha anlamlı bir çaba.

Ay içerisinde Ken Peplowski, Louis Hayes, Tim Armacost ve Lakecia Benjamin albümlerine dair inceleme yazılarını yekpare olarak yayınlamıştık. Beran Paçacı ise ilk tekli yayınlandığında yeni Pat Metheny albümünü yazmıştı. Adı geçen yazıların bağlantılarını ilgili satırlarda bulabilirsiniz.

Takipçilerinin sabırsızlıkla beklediği üzere, Al Di Meola 26 Eylül’de elektrikli grubu ile Volkswagen Arena sahnesinde olacak. Gitar büyücüsü, yeni albümü Twentyfour‘da akustik bir tertiple son dönem bestelerini seslendiriyor.

Klasik piyano üçlüsü formunu sevenlere Albert Bover ve Pete Malinverni albümlerini hararetle tavsiye ediyorum.

Listede ana akım caz ve saksofon meraklılarını bekleyen iki güzel albüm var: Eric Alexander ve Seamus Blake.

Bu ay önemli tarihsel kayıtlar yayınlandı. Art Tatum‘un 1953’de Chicago’da Blue Note kulübündeki canlı kayıtlarını derleyen Jewels in the Treasure Box piyano tutkunlarını mest edecektir. Keza ölümünden kısa süre önce BBC stüdyolarında kaydedilmiş icralarını içeren yeni albümü Louis In London‘da, cazın kurucu babası Louis Armstrong benzersiz vokali ile klasik repertuvarını seslendirmekle kalmıyor, enfes trompetini de konuşturuyor.

Caz gitarının son önemli stilistlerinden Kurt Rosenwinkel‘in, Brad Mehldau, Mark Turner, Ben Street ve Jeff Ballard olmak üzere o dönemin dikkati çeken, şimdinin ise yıldızları arasında isimleri anılan müzisyenlerden kurulu beşlisi ile 1996’da Smalls kulübünde verdiği konserin kaydı, gitar tutkunlarını olduğu gibi akustik caz meraklılarını da mutlu edecek bir albüm.

Caz denilince ortalama müzik dinleyicisinin aklına gelen ilk isimlerden George Benson‘ın yeni albümünün kayıtları aslında 1989’da yapılmış ve bir nedenden arşivde tozlanmaya bırakılmış. Robert Fannon orkestrasının eşlik ettiği kayıtlarda Benson, pop müziğin mücevherlerinin yanı sıra standartları seslendiriyor. Ortodoks kulakla bakıldığında caz değil ama kesinlikle güzel müzik. Bir kaç haftadır arabaya her binişimde beni Leon Russell imzalı “A Song for You” karşılıyor ve ben her defasında Benson’ın yorumunu hayranlıkla dinliyorum.

Bu ay yayınlananların en önemlilerinden biri, büyük saksofoncu John Klemmer‘in, 1979’da, adının daha ziyade smooth caz türüyle anıldığı dönemde akustik olarak duo ve trio formatlarda kaydettiği Nexus albümünün yeni basımı. Klemmer, ne denli yetkin bir post-bop saksofoncusu olduğunu kanıtlıyor, Coltrane kökünü şereflendiriyor. Keşke bu stilde devam etseydi dememek mümkün değil.

Bas nefeslilerin ustası Brian Landrus, bariton ve bas saksofondan bas klarnete, pikoloya ve bas flüte kadar, cazda az işitilen enstrumanlarla Duke Ellington ve Billy Strayhorn bestelerini yorumluyor.

Vaktiniz varsa listedeki tüm albümlere kulak vermenizi öneriyorum ancak modern dönem cazına meraklı olanların Linda Sikhakhane‘in albümüne zaman ayırması kesinlikle faydalarına olacaktır. Güney Afrikalı saksofoncu Sikhakhane, farklı patikalardan yürüyerek Coltrane’in yarattığı sıradağlara tırmanıyor, caz saksofonunun yüzyıllık birikiminden damıttığı alçakgönüllü ancak derinlikli üslubuyla, Afrika’nın kadim müzikal geleneğini canlandırıyor, dinleyicisinin etkisinden kolay kurtulamayacağı bir müziğe imza atıyor.

Anlayacağınız Temmuz, caz albümleri açısından hayli verimli.

Kapak fotoğrafı yine Damla Akın Karabakan‘dan. Kullanmamıza izin verdiği için müteşekkiriz.

Tabii ki bu fotoğrafı sadece içinde deniz olduğu için seçmedim. Kedileri kurtardık ama kanunlaşan sokak hayvanları düzenlemesinin, eğer iptal edilmez veyahut sorunun gerçek sahiplerine sorumluluk verecek şekilde değiştirilmez ise özgür köpeklerin öldürülmesine giden yolu açtığı aşikar iken, bu fotoğraf bize dünyanın sadece insanlara ait olmadığını, tüm canlıların yaşama hakkına sahip olduğunu hatırlatıyor.

Yeri gelmişken fikrimi söyleyeyim. İthalatın yasaklanmadığı ve özellikle kırsalda hayvan üretiminin kısıtlanmadığı bir durumda, bu tip düzenlemeler köpeklerin esareti ya da katliam dışında bir sonuç doğurmayacaktır. Umarım sağduyu galip gelir.

Temmuz Caz Rehberi için seçtiklerimin arasında sizi de mutlu edecek, keyiflendirecek müziklere denk gelmenizi dilerim.

Müzikle kalın, hoş kalın.

  • Al Di Meola – Twentyfour
  • Albert Bover, Yoni Zelnik, Philippe Soirat – A Parisian Affair
  • Art Tatum – Jewels in the Treasure Box – The Chicago Blue Note Jazz Recordings (Live) (1953)
  • Brian Landrus – Plays Ellington & Strayhorn
  • Eric Alexander – Together
  • George Benson – Dreams Do Come True: When George Benson Meets Robert Farnon
  • John Klemmer – Nexus (1979)
  • Ken Peplowski – Live at Mezzrow Dark Blue Notes
  • Kurt Rosenwinkel – The Next Step Band (Live at Smalls 1996)
  • Lakecia Benjamin – Phoenix Reimagined Dark Blue Notes
  • Linda Sikhakhane – iLadi
  • Louis Armstrong – Louis In London (Live At The BBC) (1968)
  • Louis Hayes – Artform Revisited Dark Blue Notes
  • Pat Metheny – MoonDial Dark Blue Notes
  • Pete Malinverni – An American In London
  • Seamus Blake – From Angels
  • Tim Armacost Chordless Quintet – Something About Believing Dark Blue Notes

(*) Edip Cansever – Ha Yanıp Ha Söndü, Ha Yanıp Sönmedi Bir Ateeş Böceci
(**) Oktay Rifat – Koca Bir Yaz

Meraklısı için önceki caz rehberlerine ait bağlantıları da buraya bırakıyorum:

Turgay Yalçın

Yayın Yönetmeni, Kurucu Ortak, Yazar, Radyo Programcısı.

Turgay Yalçın 'in 226 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Turgay Yalçın ait tüm yazıları gör