Akbank Caz Festivali

Best of 2023: Ustalara Övgü

Best of 2023 serisinin son listesi Ustalara Övgü, yıl içerisinde yayınlanmış ve kavramsal bütünlüğe sahip repertuvarı içeren albümlerden bir seçki. Caz kültürünün ya da pop müzik tarihinin ikonik müzisyenlerinin ya da gruplarının bestelerini içerenler olduğu gibi, bestelerinden ya da stilinden hareketle oluşturulan yeni bestelerden de oluşabiliyor. Cazda halef-selef ilişkisinin önemini düşündüğünüzde bu tip albümlerin yapılması bir gelenek. Aynı zamanda gözden kaçması muhtemel müzisyenleri ya da bestelerini dinleyiciye hatırlatma işlevini de görüyor.

Dolayısıyla, Best of 2023 serisinin tamamında olduğu üzere bu liste de en iyileri değil, yıl içerisinde yayınlanmışlar arasından sevdiklerimizi içeriyor. Amaç, neticede, okuyucunun mümkün olduğu kadar çok albümden haberdar olmasını sağlamak.

Müzikle kalın.


Aaron Diehl & The Knights – Zodiac Suite (Mack Avenue Records)

Piyanist Aaron Diehl ve nefeslilerle yaylılardan oluşan grubunun şovalyeleri, caz sanatının ihmal edilen yapıtaşlarından, piyanist, besteci ve aranjör Mary Lou Williams‘ın yazdığı, cazla klasik formun bütünleşmesinin ilk ve en başarılı örneklerinden sayılan ünlü Zodiac Suite‘ini yorumluyor. Williams suitin astrolojik burçlara karşılık gelen 12 bölümünün her birini, o periyodda doğan müzisyen dostundan ilham alarak yazmıştı. Daha önce bu eseri yorumlayan Geri Allen’ın ve John Dankworth’unkilerin yanına yakışacak denli güzel bir icra. ■ Libra ■ Aquarius ■ SPOTIFY.


Brad Mehldau – Plays The Beatles: Your Mother Should Know (Nonesuch)

Kendi kuşağının en önemli piyanistlerinden Brad Mehldau, the Beatles şarkılarını yorumluyor. Daha önceki albümlerinde ve konserlerinde rock parçalarına yer vermişse de, Your Mother Should Know, piyanistin tümüyle rock şarkılarını içeren ilk albümü. Her ne kadar içinde piyanistik güzellikleri barındıran bir albümse de, bu yazara göre, Mehldau’nun cazdan klasiğe kadar yayılan geniş diskografisinin orta karar ürünlerinden biri olarak anılabilir. The Beatles’ın ritmik buluşları, armoni vokalleri ve enstrumental çeşitliliklerinin yerini doldurmaktan ve rock ‘n roll’un enerjisini yansıtmaktan uzak soyutlamaları dinlenebilir kılan unsur, Mehldau’nun piyano ustalığı. Üzgünüm ama cazın yakın tarihi, The Beatles şarkılarının çok daha başarılı ornekleriyle dolu. Yine de, sizi, mükemmel orjinallerini dinlemeye teşvik etme ihtimali hiç de fena değil. ■ Golden SlumbersShe Said She SaidSPOTIFY.


Cecilia Smith – The Mary Lou Williams Resurgence Project, Vol. 1 (innova Recordings)

Bu yılın diğer Mary Lou Williams albümü vibrafoncu Cecilia Smith‘den geldi. Smith, uzun süredir Williams’ın Rutgers Üniversitesi’ndeki koleksiyonu ve sanatçının menejeri Peder Peter O’Brien’ın koleksiyonundaki el yazmaları üzerine çalışıyordu. Nihayet yayınladığı The Mary Lou Williams Resurgence Project‘in ilk bölümü, Smith’in küçük grup için düzenlediği ve bir kısmı ilk defa bu proje ile caz alemine sunulan Williams bestelerinin yanı sıra, adları onunla anılan standartları ve kendi bestelerini içeriyor. Smith’in, piyanoda Lafayette Harris ile duo çaldıkları St. Louis Blues ve Body and Soul; Carla Cook‘un seslendirdiği Williams imzalı caz klasikleri What’s Your Story Morning Glory ve Tell Me How Long the Train’s Been Gone başta olmak üzere, enfes icralara sahip ve Mary Lou Williams’ın şanına yakışır bir albüm. ■ SPOTIFY.


Deadjazz – Plays The Music of the Grateful Dead (Jazz & People)

Lionel ve Stéphane Belmondo kardeşlerin başını çektiği usta Fransız müzisyenlerden (Eric Legnini, Laurent Fickelson, Thomas Bramerie, Dré Pallemaerts) oluşan kolektif, Deadjazz, ikonik rock grubu the Grateful Dead‘in bestelerini yorumluyor. Sadece saykodelik dönemlerinden değil, country rock yaptığı albümlerinden de mücevherler içeren repertuvarı bir deadhead tavrıyla değil, tümüyle kendi düzenlemeleriyle çalıyorlar. Nasıl ki the Grateful Dead her konserinde bu şarkıları doğaçlayarak farklı çaldıysa, Deadjazz’in farklı düzenlemeleri ve caz(ımsı) yorumları da bestelere mükemmelen yakışıyor. Dead’in uzun ve tuhaf yolculuğundan ilham alanlardansanız hoşlanırsınız; öte yandan şarkıların orijinal hallerine yabancıysanız dahi dinlediğiniz müzik sizi kesinlikle eğlendirecektir. ■ China Cat Sunflower ■ Blues for Allah ■  SPOTIFY.


Gregory Lewis – Organ Monk Going Home (Sunnyside Records)

Gregory Lewis‘in, Organ Monk (2010) ile başlayan Organ Monk Blue (2017) ile devam eden serisinin üçüncüsü, Organ Monk Going Home, “Two Timer”, “Brake’s Sake”, “Who Knows”, “Brake’s Sake” gibi, ulu rahibimizin nadir yorumlanan bestelerini içermesi açısından önceki iki albümden ve diğer müzisyenlerin yakın dönemlerdeki çalışmalarından ayrışıyor. Bestelerin melodik ve ritmik yapıları, nevi şahsına münhasır bir enstruman olan org için düzenlendiğinden ötürü albüm, bilindik Monk yorumlarından çok farklı tatlar vaad ediyor. Gitarist Kevin McNeal bir görev adamı gibi çalıyor ama davulcu Nasheet Waits muhteşem iş çıkarmış. ■ Two TimerBrilliant CornersSPOTIFY.


Jason Keiser – Woody Shaw’s Groove (OA2 Records)

Gitarist Jason Keiser‘ın yeni albümü Shaw’s Groove, son büyük trompet stilistlerinden Woody Shaw‘ın, zamanının ötesindeki bestelerini içeriyor. İki gitar, bariton saksofon ve trompetin önde olduğu grubun uslu ve temiz sunumu bestelerin melodik yapısını öne çıkarmış, buna karşılık Shaw’un kendi yorumlarındaki köşeli ve ısırgan karakteristiği geriye atarak, görece hazmı kolay hale getirmiş. Cazseverlerin Woody Shaw’ı ıskalamamaları ve caz müzisyenlerinin Shaw bestelerini daha sık yorumlamaları gerektiğini kanıtlayan bir albüm. ■ Katerina Balerina ■ Blues for WoodySPOTIFY.


Johannes Enders – Sweet Freedom (Enja)

Saksofonun en büyük seslerinden birisi olduğundan kimsenin tereddüt edemeyeceği Sonny Rollins‘in, çoğu standartlar arasına katılmış bestelerine müzisyenlerin ilgi göstermek için ölümünü bekledikleri şüphesine kapılmışken, Johannes Enders‘in albümü belirdi. Alman saksofoncu, Münihli basçı Henning Sieverts ve tanınmış İspanyol davulcu Jorge Rossy‘den oluşan üçlüsüyle, Newk’un bestelerini ve ona ithaf edilmiş olanları, bir kısmı özgün yazıya dayalı, bir kısmı ise contrafact olarak değiştirilmiş halde yorumluyor. Albümde, zeka, doğaçlama, mizahi yaklaşım ve enstrumana hakimiyet gibi Rollins’e de ait karakteristiklerin hepsi mevcut. Taklit etmeden öykünmek böyle olmalı. ■ DoxyStrode RodeSPOTIFY.


Ken Vandermark & Hamid Drake – Eternal River (Corbett vs. Dempsey)

Daha önce farklı tertiplerdeki grupların üyesi olarak yan yana çaldıysalar da, Eternal River, saksofoncu Ken Vandermark ve vurmalı sazların kara büyücüsü Hamid Drake‘in ilk duo albümü. Avangart müziğin muazzam baskın karakterli bu iki müzisyeni, müzikal atalarından biri sayılabilecek, efsanevi serbest caz müzisyeni Don Cherry‘nin bestelerini, sanatçının hayat ve performans ortağı Moki Cherry‘nin, 2021’de, Chicago’nun ünlü sanat galerisi Corbett vs. Dempsey’deki resim sergisinin kapanışında seslendirilmişler. Her iki müzisyen de, Don Cherry müziğinin en önemli esin kaynaklarının fiziki mevcudiyetinden etkilenmiş gözüküyorlar, 33 dakika boyunca besteleri iki potpuri halinde birbirlerine düğümlüyorlar ve etkileyici bir icra sergiliyorlar. Söylemeden edemeyeceğim, bu ikilinin bu denli erişilebilir bir müzik yapması da nadir bir durum. ■ BANDCAMP.


Mike Clark – Mike Clark Plays Herbie Hancock (Origin Records)

Headhunters‘ın funky davulcusu Mike Clark‘ın yeni albümü, caz aleminde tanınmasına ve Buda’yla tanışmasına vesile olan ustası Herbie Hancock‘a minnettarlığının göstergesi. Kariyerinin geri kalanında fusion’dansa straight ahead çalmayı tercih eden Clark, biraz da bu nedenle Hancock’ın 60’lı yıllarda kendi grupları ve Miles Davis Beşlisi için yaptığı çığır açıcı bestelerini seçmiş. Piyanist Jon Davis, muhtemelen, caz müziğinin itinayla gizlenmiş mücevherlerinden. Basçı Leon Lee Dorsey, günümüzün en güvenilir eşlikçilerinden. Atladığım için caz listeme dahil olmadı; yılın en iyi straight ahead piyano üçlüsü albümlerinden. ■ SPOTIFY.


Noah Preminger – Preminger Plays Preminger (Newvelle Records)

Son dönemlerin en üretken saksofoncularından Noah Preminger‘in yeni albümü Preminger Plays Preminger, Avusturya asıllı Amerikalı ünlü yönetmen ve aynı zamanda uzaktan akrabası Otto Preminger‘in dört filminden birer parçanın (The River Of No Return, Anatomy Of A Murder, The Cardinal, Bonjour Tristesse) yanı sıra, Advise And Consent, Stalag 17, Laura ve Bunny Lake Is Missing olmak üzere usta yönetmenin dört filminden hareketle yaptığı kendi bestelerinin karanlık yorumlarını içeriyor. Sinemaseverlerin kulak vermesinde fayda var. ■ SPOTIFY.


Ozan Musluoğlu – Nine (Ozan Musluoğlu)

Ozan Musluoğlu’nun son albümü Nine, kariyerlerinde zirveye ulaşmış, çalış stilini ileri seviyeye taşımış ve kontrabasın eşlikçilikten solistliğe doğru evrilmesinde önemli rol almış basçıların bestelerini içeriyor. Jeremy Pelt (trompet), Engin Recepoğulları (saksofon), Danny Grissett (piyano) ve Ferit Odman‘dan (davul) kurulu beşli, liderin ve Grissett’in yaptığı ve grup tınısını ortaya çıkartmayı hedefleyen şık düzenlemelerini parmak ısırtacak bir uyumla çalıyor. Başından sonuna yüksek dinleme keyfi sunan bir albüm. ■ Bow TieVisitationSPOTIFY-1SPOTIFY-2.


Rich Severson – The Wes Side Of Heaven (Guitar College Inc.)

Rich Severson, Los Angeles’ın renkli gece yaşamının lokal müzisyenlerinden ve caz kulüplerinin yanı sıra düğün, dernek, doğum günü partisi ayırt etmeden çalan zanaatkar bir gitarist. Yeni albümünde, Wes Montgomery‘nin bestelerinden ve isimleri ikonik gitaristle anılan standartlardan oluşan bir repertuvarı, basta Todd Johnson ve davulda Gary Newmark‘ın gösterişsiz ama usta işi eşliğiyle yorumluyor. Şarapla en az peynir tabağı kadar mükemmel uyum sağlayacak türden, tertemiz bir gitar albümü. ■ SPOTIFY.


Tüm Best of 2023 listeleri BURADA.

Best of 2022 BURADA.

Turgay Yalçın

Yayın Yönetmeni, Kurucu Ortak, Yazar, Radyo Programcısı.

Turgay Yalçın 'in 207 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Turgay Yalçın ait tüm yazıları gör

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir