Akbank Caz Festivali

Best of 2023: Klasik Müzik Konserleri

Türk müzik medyasında nedense eksik kaldığını fark ettiğim bir şey var. Müzik yazarlarımız albüm ve kayıtlar için “best of” listeleri hazırlıyor ama konserler için böyle bir işe girişmiyor. Tuhaf buluyorum bunu. Halbuki hepimiz, yıl içinde onlarca konsere gidiyoruz. Bazen bu konserlerle ilgili görüşlerimizi ayrı yazılarda yazıyoruz. Oysa konserler, yaşadığınız şehirde yılın nasıl geçtiğini özetleyebilecek en iyi etkinlik başlıklarından biri. Orkestraların ve mekanların yoğunlaştığı temalar, müziğin algılanış ve yansıtılış biçimi, şehrin ruhu ve bekledikleri, yaşadığınız coğrafya ve güncel gelişmeler, konserleri yansıtır. Konserler de bunları yansıtır. Hepimizi derin bir kedere sürükleyen 6 Şubat depremleri sonrasında uzun süre ara verilen kültür sanat etkinliklerinin yarattığı boşluk, bunun en önemli örneklerinden biri. Ya da, iptal edilen festivaller, yas nedeniyle ertelenen konserler, yasaklanan kültür sanat etkinlikleri de bunun örnekleri olabilir. Dolayısıyla, şehrin konserlerinden bahsetmeden yılı tamamlamanın mümkün olabileceğini düşünmüyorum.

Aşağıda sizin için hazırladığım liste, tıpkı daha önce hazırladığım klasik müzik albümleri listesi gibi, herhangi bir sırayla oluşturulmadı. Hatta burada, çok daha öznel bir göz kullandım. Yıl içinde izleme fırsatı bulduğum konserler içinden beni en çok etkileyenleri seçerek ilerlemek istedim. Şehrin ritmini takip eden dinleyiciye, 2024 yılında bolca yeni ses ve müzikle dolu bir sezon diliyorum.


Anne-Sophie Mutter & Mutter’s Virtuosi

13 Haziran 2023 – Atatürk Kültür Merkezi
51. İstanbul Müzik Festivali

Fotoğraf: Salih Üstündağ

İstanbul seyircisi, 13 Haziran Salı akşamı, tarihi bir gece yaşadı. Uzun sanat yaşamıyla nesilleri büyüleyen keman virtüözü Anne-Sophie Mutter, çok özel bir konserle AKM Türk Telekom Opera Salonu sahnesindeydi. Kendi vakfının bursiyerleriyle sahneyi paylaştığı bu özel konserde Mutter, Vivaldi’den çağdaş bestecilere kadar uzanan ilgi çekici ve bir yandan da eleştirilen bir programla karşımızdaydı. Virtüözitenin ve “birlikte çalma” temasının aynı anda öne çıktığı bu konserde neyin eleştirildiği de önemli elbette. Bazı izleyicilere göre Türkiye’de hala çağdaş eserler “riskli” veya “tartışmalı” bulunuyor. Problem de buydu. Fakat Mutter bize, kendisinden beklediğimizi verecek bir performans gösterdi. Mutter’s Virtuosi’nin her bir üyesi de, Mutter’in tedrisatından geçen birer “genç usta” olduğunu gayet güzel kanıtladı. Uzun süre hatırda kalacak bir anı.


Dmitry Shishkin & CRR Senfoni Orkestrası

Şef: Murat Cem Orhan
5 Nisan 2023 – CRR Konser Salonu
“Rachmaninoff’un 150. Yılı”

Aylar sonra bir röportaj için bir araya gelip bu konseri hatırlattığımda şef Murat Cem Orhan, genç piyanist Dmitry Shishkin’in o akşamki etkileyici performansıyla ilgili gülerek “O gece sahnede bir şey oldu” demişti. Gerçekten bir şey oldu. Çünkü Shishkin, Rachmaninoff anısına düzenlenen bu özel konserde sahneye çıkıp, tüm virtüöz becerisini, bestecinin en sevilen eserlerinden biri olan 3 numaralı Piyano Konçertosu ile ortaya koydu. Büyüleyici bir geceydi. Şef Murat Cem Orhan yönetiminde CRR Senfoni Orkestrası’nın kendini çoktan kanıtlayan performansı da cabası. Shishkin, İstanbul’da bu sene bolca konser verdi. CRR’yi takiben AKM’de de iki kez sahneye çıktı.


BİFO & Barbara Hannigan

3 Haziran 2023 – Atatürk Kültür Merkezi
51. İstanbul Müzik Festivali

Fotoğraf: Muhenna Kahveci

Bazı konserlerin ruhunun salona sinmesini istersiniz. O konserden bir iz, salonun duvarlarında ya da koltuklarında bulunsun istersiniz. Barbara Hannigan ve BİFO, 51. İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleşen bu konserde, bize tam olarak bunu yaşattı. Barbara Hannigan hem şef hem soprano kimliğiyle sahnedeydi. Charles Ives ve Arnold Schoenberg’in eserleriyle başlayan konser, ikinci yarının başında Joseph Haydn’a uzandı.Bu üç eserde Hannigan, şefliğini konuşturdu. BİFO ile yakaladığı uyum da tartışılmaz. Fakat son eser olarak seçtikleri, George Gershwin’in Çılgın Kız Süiti, konserin en önemli anlarını yaşattı. Hannigan yüzünü seyirciye döndü. Elleriyle orkestrayı yönetirken bir yandan da soprano olarak eserin solistliğini üstlendi. Bu kadar özel bir konserden söz ediyoruz. İstanbul, 2023’te bunu yaşadı!


Hollanda Kraliyet Concertgebouw Oda Orkestrası & Matthias Goerne

9 Haziran 2023 – CRR Konser Salonu
51. İstanbul Müzik Festivali

Fotoğraf: Salih Üstündağ

Bir konserden fazlası, romantik dönem içinde müthiş bir gezintiye çıkmak gibi. Hollanda Kraliyet Concertgebouw Oda Orkestrası’nın enfes eşliğiyle Goerne, unutulmaz bir gece yaşattı. CRR Konser Salonu’nda o gün bulunan tek izleyici bile, salona girdiği ruh haliyle çıkmamıştır o salondan. Schubert ve Schumann yoğunluklu olan programda Goerne’nin sesinin enfes yakıştığı şarkılar (“lied’ler”) ve orkestranın özel performanslarıyla Ligeti’den Clara Schumann’a kadar güzel bir seçki bizimleydi. Goerne hayranlığımı dört katına çıkaran bir konserdi.


BİFO & Manuel Blanco

Şef: Emilia Hoving
2 Mart 2023 – Zorlu PSM

Renk, ceşitlilik ve coşku barındıran bir bahar konseri. Manuel Blanco’ya eşlik eden Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, bu konserde ünlü trompetçi Manuel Blanco’ya eşlik etti. Jean Sibelius’tan Hummel ve Schumann’a uzanan programıyla bu konserde gerçek bahar konseri hislerini yaşadığımızı söyleyebilirim. Sibelius Akademisinde eğitim alan şef Emilia Hoving ise coşkulu ve içten şeflik deneyimiyle izleyiciye özel bir gece yaşattı. Bu yılın eksik parçalarından birini tamamlamak ve hayata geri dönüş sürecinde Türkiye’nin elinden tutması açısından çok özel bir konserdi.


Belcea Quartet

18 Eylül 2023 – CRR Konser Salonu
III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali

Çağımızın en sevilen quartet’lerinden biri olan Belcea Quartet, III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nde İstanbullu izleyicileriyle buluştu. Ününe ve başarısına yakışır bir programla sahneye çıkan dörtlü, Franz Schubert, Antonin Dvorak ve Bela Bartok eserleriyle izleyiciye çok özel bir gece yaşattı. Bu kadar başarılı ve sevilen bir ekibi İstanbul’da izlemek, her zaman büyük bir şans ve mutluluk. Bu konserin aynısı bugün tekrar yaşanacak olsa yine evden çıkar koşarak giderim.


Nil Kocamangil, Noe Inui, Vassilis Varvaresos

14 Eyül 2023 – CRR Konser Salonu
III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali

Bu sene, Uluslararası Oda Müziği Festivali’ni ilk kez takip ettim. Festivalin sanat yönetmeni Nil Kocamangil, keman virtüözü Noe Inui ve piyano virtüözü Vassilis Varvaresos ile birlikte enfes bir işe imza attı. Farklı tınılarla dolu ve benim çok sevdiğim Shostakovich’in Piyanolu Üçlüsü dahil enfes eserlerin bir araya geldiği konser, samimiyetin derinlemesine hissedildiği ve üç ismin de ustalığına tanık olduğumuz şahane bir deneyimdi.


BİFO & Fatma Said

Şef: Carlo Tenan
16 Kasım 2023 – Zorlu PSM
“BİFO ile İtalyan Opera Esintisi”

2023’te izlediğim konserler içinde BİFO’nun incelikle planlanmış programının aslan payına sahip olması pek şaşırtıcı gelmiyor. Bu konser, 2023-2024 sezonunun da en önemli konserlerinden biri. Soprano Fatma Said, Carlo Tenan yönetimindeki BİFO ile birlikte harikalar yarattı. Başlarda izleyicinin konsere dahil olması için geçen sürenin biraz uzadığını hissetsem de, özellikle konserin ikinci yarısında hem Said’in hem de Tenan yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın çok özel bir deneyimle bizi buluşturduğunu söylemem gerek. Fatma Said’in bis için sakladığı “Yiğidim Aslanım” sürprizi de cabası!


İDSO & Cihat Aşkın

Şef: Gürer Aykal
29 Eylül 2023 – Atatürk Kültür Merkezi

İDSO’nun 2023-2024 sezon açılış konseri, Gürer Aykal şefliğinde gerçekleşti. Konserde İDSO, ünlü keman virtüözümüz Cihat Aşkın’a eşlik etti. Bu konseri benim için özel yapan şey ise, konserin Japonya’dan Türkiye’ye ve Rusya’ya uzanan programıydı. Akutagawa’nın ilk kez canlı dinlediğim eseri Yaylı Orkestra için Triptyque’in ardından Cihat Aşkın, Ulvi Cemal Erkin’in Keman Konçertosu için sahnedeydi. Konserin ikinci yarısında ise usta şef Aykal’ın yönetiminde İDSO, Tchaikovsky’nin op. 36 4 numaralı senfonisini seslendirdi. Konser, bire bir aynı programla Tokyo’da da gerçekleştirildi.  (Tokyo konserinin tamamı!)


Tüm Best of 2023 listeleri BURADA.

Best of 2022 BURADA.

Dark Blue Notes’da klasik Batı müziği YAZILARI.

Andaç Üzel

1992 İstanbul doğumlu olan Andaç Üzel, lise eğitiminden itibaren iletişim sektörüne ilgi duymaya başladı. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde lisans eğitimi sürecinde dört yıl boyunca üniversite radyosu için çeşitli programlar hazırladı ve sundu. Mynet ve Milliyet.com.tr için toplamda 4 yıldan uzun süre içerik editörlüğü ve içerik yöneticiliği görevlerini üstlendi. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı derecesini tamamladı. Şimdilerde İçerik Pazarlama Yöneticisi olarak çalışmaya devam etmesinin yanı sıra, Borusan Klasik için radyo programları hazırlıyor.

Andaç Üzel 'in 13 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Andaç Üzel ait tüm yazıları gör

Avatar photo

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir