Akbank Caz Festivali

Best of 2023: Caz (Turgay Kantürk)

Proje ve canlı albümlerin çoğunluğu oluşturduğu bir yıl oldu sanki. Sadece sayısal olarak değil içerik olarak da verimli bir yıl oldu caz severler için. Pandemi sürecinde dijital ağda gidip gelen kayıtların yavaş yavaş canlıya dönüştüğü de gözlemleniyor. Yılın ilk yarısında iyi bir dinleyici olmaya gayret ederken, ikinci yarıda çok eksiklerim olsa da benim oltama takılanlar arasında öne çıkanlar bunlar oldu.

İyi dinlemeler ve iyi yıllar.

It seemed like a year in which projects and live albums constituted the majority. It was a productive year for jazz lovers not only in terms of numbers but also in terms of content. It is also observed that the recordings that were going back and forth on the digital network during the pandemic are slowly turning into live albums. While I tried to be a good listener in the first half of the year, these were the ones that stood out for me in the second half, even though I lacked a lot.

Have a good listening and happy new year.


Aki Takase – Carmen Rhapsody (BMC Records)

Aki Takase, rapsodi olarak tanımladığı bu son albümünde tüm geçerli geleneklere karşı çıkan güçlü, tutkulu bu kadın kahramanı yeniden ele almakta kalmıyor, ona bambaşka bir formda hayat vermeye çalışıyor. [In her latest album, which she describes as a rhapsody, Aki Takase not only revisits this strong, passionate heroine who defies all prevailing conventions, but also tries to give her life in a completely different form.] ■ TrioHabaneraSPOTIFY.


Bobo Stenson Trio – Sphere (ECM)

Underwear (1971), Reflections (1993), War Orphans (1997), Serenity (1999), Goodbye (2005), Cantando (2007), Indicum (2012) ve Contra la Indecisión (2018) adlarıyla yayımlanmış unutulmaz albümlere imza atan bu piyano üçlüsünün yeni albümü Nisan 2022’de kaydedilmiş. Albüm, yıllarca birbirlerinin icrasına saygılı yaklaşım gösteren bir grubun hassasiyetini ve özenini yansıtıyor. [This piano trio has released memorable albums Underwear (1971), Reflections (1993), War Orphans (1997), Serenity (1999), Goodbye (2005), Cantando (2007), Indicum (2012) and Contra la Indecisión (2018), and their new album was recorded in April 2022. The album reflects the sensitivity and care of a group that has treated each other’s performances with respect over the years.] ■ Kingdom of ColdnessYou Shall Plant a TreeSPOTIFY.


Chris Potter – Got the Keys to the Kingdom (Edition)

Chris Potter, dördüncü canlı kaydı Got the Keys to the Kingdom’la karşımıza çıktı bu yıl. Son zamanların en üretken müzisyenlerinden biri olan Potter, Village Vanguard’da kaydedilen bu albümde ilginç denebilecek parça seçimleriyle, Heitor Villa-Lobos, Antônio Carlos Jobim ve Charlie Parker gibi bestecilerin parçalarını yorumluyor. [Chris Potter came out with his fourth live recording Got the Keys to the Kingdom this year. Potter, one of the most prolific musicians of recent times, interpreted an interesting selection of songs by composers such as Heitor Villa-Lobos, Antônio Carlos Jobim and Charlie Parker, on this album recorded at Village Vanguard.] ■ Got the Keys to the KingdomYou Gotta MoveSPOTIFY.


Dave Liebman – Live at Smalls (Cellar)

Albüm, 2022 yılının Ocak ayında, New York’un ünlü kulübünde, trompette Peter Evans, piyanoda Leo Genovese, basta John Hébert ve davulda Tyshawn Sorey‘den oluşan, Dave Liebman’ın daha önce hiç birlikte çalmadığı bir beşliyle canlı olarak kaydedilmiş. Yılın vazgeçilmezlerinden biri. [The album was recorded live in January 2022 at a famous New York club with a quintet Liebman had never played with before, consisting of Peter Evans on trumpet, Leo Genovese on piano, John Hébert on bass and Tyshawn Sorey on drums. One of the essentials of the year.] ■ The BeginningSPOTIFY.


Fred Hersch & Esperanza Spalding – Alive at the Village Vanguard (Palmetto Records)

İkilinin albüm boyunca alabildiğine eğlenceli dokunuşlarda bulunduklarını, sınırlarda gezinen ve tek başlarına ürettikleri işlerde hiç denemedikleri alanlara korkusuzla dalışlar yaptıklarını gözlemlemek olası. Piyano ve insan sesi için bir övgü niteliğinde bu albüm. [It is possible to observe the duo’s playful touches throughout the album, fearlessly diving into areas that they have never tried in their solo works. This album is a tribute to the piano and the human voice.] ■ But not for MeSome Other TimeSPOTIFY.


George Coleman – Live at Smalls Jazz Club (Cellar Live)

1935 doğumlu efsane hala çalmaya ve kaydetmeye devam ediyor. Mükemmel bir repertuar, olağanüstü icralar ve nefis bir kayıt. Temposu hiç düşmeyen ve Burak Sülünbaz’ın deyişiyle ‘tutku dolu bir performans’. [Born in 1935, the legend is still playing and recording. An excellent repertoire, outstanding performances and an exquisite recording. A performance that never loses tempo and, in the words of Burak Sülünbaz, ‘a performance full of passion’.] ■ George Coleman – Live at Smalls Jazz ClubSPOTIFY.


Julian Lage – The Layers (Blue Note)

Modern cazın ayırt edici iki gitaristinin (Julian Lage ve Bill Frisell) buluşmasından ortaya çıkan, alabildiğine canlı, soluk alıp veren, etkileşimlere açık ve samimi bir hissiyatın oluşmasına yol açan, kapsadığı ölçülebilir zamandan çok daha fazlasını vaat eden, çok katmanlı bir albüm. [It is a multi-layered album that promises much more than the measurable time it covers, resulting in a living, breathing, open and intimate feeling that emerges from the meeting of two distinctive guitarists of modern jazz (Lage and Frisell).] ■ The LayersTributarySPOTIFY.


Kenny Barron – The Source (Artwork Records)

Bu yıl canlı izleme şansına eriştiğimiz usta piyanistin başyapıtlarından biri. Sözü editörüm Turgay Yalçın’a bırakıyorum; ’The Source, sıkıcı ya da hissiz denecek tek bir an barındırmayan, piyanonun soylu güzelliğinin cömertçe sergilendiği, cazda asıl olanın dinleyiciyi aktüel gerçekliğinden koparıp başka türlü bir şeyler hissetmesini sağlamak olduğunu hatırlatan istisnasi güzellikte bir albüm.’ [One of the masterpieces of the master pianist we had the chance to see live this year. I leave the word to my editor Turgay Yalçın; ‘The Source is an exceptionally beautiful album that does not contain a single moment that can be called boring or numb, where the noble beauty of the piano is generously displayed, reminding the listener that the main thing in jazz is to detach the listener from the actual reality and make him feel something else.] ■ IsfahanSPOTIFY.


Noam Wiesenberg – NeoNomadik (La Reserve Record)

2018’de ilk kaydı Roads Diverge’ı yayınlayan basçı Wiesenberg’in ikinci albümü NeoNomadic’te Philip Dizack (trompet), Charles Altura (gitar), Mike King (piyano), Kush Abadey (davul) ve konuk sanatçı Melissa Aldana (tenor saksofon) yer alıyor. Zarif düzenlemeler, karamsarlıkla iyimserlik arasında gidip gelen güçlü melodilerle öne çıkıyor. [Having released his debut recording Roads Diverge in 2018, bassist Wiesenberg’s second album NeoNomadic features Philip Dizack (trumpet), Charles Altura (guitar), Mike King (piano), Kush Abadey (drums) and guest artist Melissa Aldana (tenor saxophone). The elegant arrangements are characterized by strong melodies that oscillate between pessimism and optimism.] ■ Dark MatterInto the WildSPOTIFY.


Satoko Fujii – Torrent (Libra Records)

Japon piyanist Satoko Fujii‘nin yeni konser kaydı Torrent için yılın en iyi piyano albümlerinden biri demek yanlış olmaz. Özgür doğaçlamanın olanaklarından yararlanan ve sınırlarda gezinen tarzıyla öne çıkıyor. [It would not be wrong to call Japanese pianist Satoko Fujii’s new concert recording Torrent one of the best piano albums of the year. It stands out with its style that utilizes the possibilities of free improvisation and wanders on the borders.]

Scott Hamilton – At PizzaExpress Live In London (PX Records)

Alabildiğine yalın ama eğlenceli olmayı da ihmal etmeyen bir tavırla çalınmış ve canlı olarak kaydedilmiş tutkulu bir Scott Hamilton albümü. Kuşkusuz yılın en iddasız ama en tutkulu işlerinden. [A passionate Hamilton album, played and recorded live with a simple yet playful attitude. Undoubtedly one of the most unpretentious but it’s one of his most passionate works.] ■ Summer WindPoincianaSPOTIFY.


Stephan Micus – Thunder (ECM)

Kariyerinin tamamı boyunca yalnızca ECM Records’ta albüm kaydeden ve ebedi bir gezgin olan Micus, Thunder’da tam 14 farklı enstruman çalıyor. 9 parça boyunca oldukça yerel ve geleneksel olan kimi çalgıları yenilikçi yöntemlerle dünya müziğine kazandırma gayretine girişiyor ve bunu başarıyor da. [Micus, who has only recorded on ECM Records throughout his career and is an eternal traveler, plays 14 different instruments on Thunder. Throughout the 9 tracks, he attempts to bring some very local and traditional instruments to world music in innovative ways, and he succeeds.] ■ A Song for ThorA Song for ZeusSPOTIFY.


Alternatif 12:

 

Tüm Best of 2023 listeleri BURADA.

Best of 2022 BURADA.

Turgay Kantürk

Şair, yazar, tiyatro yönetmeni, oyuncu.

Turgay Kantürk 'in 65 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Turgay Kantürk ait tüm yazıları gör

Avatar photo