Akbank Caz Festivali

Müzisyen Müzisyene: Lars Danielsson

For English, please scroll down!

*

Müzisyen Müzisyene! Besteci ve müzisyen Gülşah Erol ile besteci ve müzisyen Lars Danielsson müzik ve hayat üzerine konuştu.

*

Gülşah Erol: Lars, yıllarca sizi dinledim. Her cümleniz çok kıymetli. Hoş geldiniz!

Lars Danielsson: Teşekkür ederim. Bunu duyduğuma çok sevindim.

Gülşah Erol: Müziğe nasıl başladığınızdan ve sizin için en değerli anıların neler olduğundan başlayalım mı?

Lars Danielsson: 4 yaşındayken annem doğum günü hediyesi olarak bir gitar aldı ve ben de hemen elime alıp bütün akşamımı mutfakta gitar çalarak geçirdim. Ayrıca müzik öğretmenim çok iyi bir kilise orgu çalardı, bu yüzden kilisede çalarken yanında oturarak onu dinlerdim. Ayrıca 12 yaşımdan beri düğünlerde Hammond org çalıyordum. Neredeyse her hafta sonu partilerde çalıyorduk.

Gülşah Erol: O zamanlar en sevdiğiniz müzik neydi, klasik müzik mi caz mı?

Lars Danielsson: Klasik, caz, rock, pop ve blues gibi pek çok farklı müziği seviyordum. Beatles, Santana ve The Allman Brothers Band gibi grupları dinleyerek büyüdüm. Bach başta olmak üzere, klasik müziği çok dinlediğimi sonradan fark ettim ve uzun yıllar gençlik senfoni orkestrasında çaldığım için bu müzik hakkında düşünmeden çok şey öğrendim. Uzun yıllar çalmış olmama rağmen klasik müziğe olan ilgim aslında daha sonra başladı.

Gülşah Erol: Serbest müziğe bakış açınız nedir? Hiç çalmayı denediniz mi? Sizce avangart müzik neden popüler olamıyor?

Lars Danielsson: Ben fee jazz’ı çok seviyorum ve çalmaya başladığımda Albert Ayler gibi müzisyenleri çok dinledim. Bence insanlar bu müziği canlı dinlediklerinde plaklardan daha kolay sevebilir. Bunun aynı zamanda serbest cazın yapısal olmayan havası nedeniyle insanlar tarafından anlaşılmasının daha zor olmasıyla da ilgili olduğunu düşünüyorum. Ayrıca atonal klasik müzik, klasik hitler kadar büyük bir dinleyici kitlesine sahip değil.

Benim için doğaçlama yeni ve güzel bir müziğe dönüştüğünde en iyisi odur.

Gülşah Erol: Çello çalarken neler hissediyorsunuz? Kontrbas mı yoksa çello mu daha çok duygu uyandırıyor?

Lars Danielsson: Bence aynı, ama benim çello çalma tarzım bir bakıma “ev yapımı”, çünkü onu daha çok bir gitar gibi ve vibrato olmadan yayla, efektlerle çalarak kendi sesimi bulabileceğimi keşfettim. Bu benim için çok ilginç oldu. Bazen elimdekinin kontrabas mı yoksa çello mu olduğunu düşünmeden çalıyorum.

Gülşah Erol: Müzik yaparken kendinizi zaman ve mekandan soyutlayabiliyor musunuz? Trans hali ne sıklıkla gerçekleşiyor?

Lars Danielsson: Normalde en iyi gündüzleri ve özellikle sabahları çalışırım ve bazen zamanı unuturum ve bu sadece bir akış olur, ama aynı zamanda düz bir çalışmadır. Duruma ve sürecin neresinde olduğuma bağlı.

Gülşah Erol: Sevgi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Lars Danielsson: Bence sevgi hayattaki ve dünyamızdaki en önemli şey. Sanatta ve müzikte amaç, diğer insanlara sevgiyi ve tutkuyu yaymaktır. Eğer müziğimle, kalbimden gelen bir sıcaklık ve sevgi duygusunu iletebilirsem, görevim tamamlanmış demektir.

Gülşah Erol: Savaş neden var? Toplumun algısını geliştirebilecek ve bizi daha iyi insanlar yapabilecek duygular nelerdir?

Lars Danielsson: Savaş, dünyanın adaletsiz olmasından kaynaklanıyor. Bazı insanlar hayatta diğer insanlardan çok daha fazla fırsata sahip. Bence tüm dünya bir araya gelmeye ve ihtiyacı olan insanlara yardım etmeye çalışmalı. Ayrıca, tüm çocuklar için daha iyi bir dünya yaratmak çok önemli. Çocuklar daha iyi bir toplumun geleceğidir. Okullarda müzik ve sanat öğretmek, gezegeni daha iyi bir hale getirmenin anahtarlarından biridir.

Gülşah Erol: Müziğinizde en baskın duygu nedir? Beste yaparken nelerden besleniyorsunuz?

Lars Danielsson: Belki diğer insanlar melankolik diyecektir ancak ben farklı ruh halleri ve duygular yaratmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Güzelliği birleştirmek, ama bunu dinleyici için şaşırtıcı kılacak bir dokunuşla yapmak, bir amaç. Ayrıca, tonal güzel melodileri bazı atonal pasajlarla birleştirmek. Beste yaparken normalde piyano ya da gitar çalıyorum. Bas ya da çello ile çok sık beste yapmıyorum. Bazen sadece uzanıp bir fikir ya da konsept düşünüyorum ve sonra piyanoya gidip onu deniyorum.

Gülşah Erol: Bir arkadaş nasıl olmalı?

Lars Danielsson: Bir arkadaş sadece başarılı ve güçlü olduğunuzda değil, zor zamanlarınızda da arkadaşınız olmalıdır. Gerçek bir dost, güvenebileceğiniz ve size karşı dürüst olan kişidir.

Gülşah Erol: Manevi kavramların hayatınızda bir yeri var mı? Size mucizevi görünen nedir? Sizce mucize nedir?

Lars Danielsson: Evet, var. Doğmak ve sevdiklerinizle birlikte olma fırsatına sahip olmak bir mucize. Ayrıca arkadaşlarınızla müzik ve sanat yapabilmek de bir hediye ve mucize.

Gülşah Erol: Sanatçı kimliğiniz sizi diğer insanlarla uyumsuz hissettirdi mi? Yani bu dünyanın insanlarıyla uyumlu hissediyor musunuz?

Lars Danielsson: Hayır, umarım değildir (1. soruya) Eğer sadece müzisyenlerle ya da müzik dünyasının bir parçası olan insanlarla iletişim kurabiliyorsam bu çok üzücü olurdu.

Gülşah Erol: Hangi duygular sizi isyana yaklaştırdı?

Lars Danielsson: Kendimi bir isyancı olarak görmüyorum, sadece hayatta ve müzikte aklıma gelen ve kimseyi incitmeyen şeyleri yapmaya çalışıyorum. Eğer bu bir isyana yaklaşmaksa, o zaman yaklaşıyorum. İnsanlara adil davranılmamasından, özellikle de kadınların erkeklerle aynı statü ve haklara sahip olmamasından nefret ediyorum. Bu konuda, üzerinde çalışılması gereken çok şey var.

Gülşah Erol: Bir rehber ve lider olduğunuzun farkında mısınız?

Lars Danielsson: Kendimi hiçbir zaman öyle görmedim ama yıllar geçtikçe özellikle genç müzisyenlerin beni ve çalışmalarımı yakından takip ettiğini fark ediyorum. Bu tabii ki bir sorumluluk gerektiriyor. Eğer iyi tavsiyeler verebilirsem, bunu yapmaya çalışıyorum. Daha yaşlı müzisyenlerden çok şey öğrendim ve bazı kahramanlarımla çalışma fırsatım da oldu. Bunun için minnettarım.

Gülşah Erol: Yeteneğinizi ve gücünüzü ilk ne zaman hissettiniz?

Lars Danielsson: Yetenek başka bir şey, güç başka bir şey. Her zaman müziğe yeteneğim olduğunu hissettim, sanırım ailem bana bu konuda özgüven verdi, belki bazen çok fazla 😂, ama bu bana çok yardımcı oldu, çünkü müzik yoluyla insanlara verebileceğim veya iletebileceğim bir şey olduğuna inanıyorum.

Birisi yaptığım şeyden etkilendiğinde kendimi güçlü hissediyorum ama bu güç benden değil Tanrı’dan geliyor. Ben böyle görüyorum.

Gülşah Erol: Dünyayı ve insanları değiştirmek gibi bir düşünceniz oldu mu hiç? Bunun için bir şeyler yapıyor musunuz?

Lars Danielsson: Müzik ve sanat aracılığıyla, dünyayı daha iyi bir şeye dönüştürmek için bir değişim olduğunu gözlüyorum. Müziğin sınırları yoktur. Açık bir zihne ve ruhani bir yapıya sahip olduğunuz sürece, müzik farklı kültürlerden insanları bir araya getirebilir.

Gülşah Erol: Hayatı kucaklamak nedir?

Lars Danielsson: Sevgi, tutku, empati, şefkat, anlayış, inanç ve umut ile.

Gülşah Erol: En çok ne zaman mutlu oluyorsunuz?

Lars Danielsson: Ailem iyi olduğunda ve müzik yaptığımda.

Gülşah Erol: Peki en üzgün olduğunuz zamanlar?

Lars Danielsson: İnsanlar acı çektiğinde ve iyi davranılmadığında.

Gülşah Erol: Dürüst insanları sever misiniz? Neden kimse dürüst insanları sevmez?

Lars Danielsson: Tabii ki dürüst insanları severim ve insanların bana karşı dürüst olduğunu hissediyorum ve bunun için minnettarım.

Gülşah Erol: Yeniden doğsaydınız aynı kişi mi olurdunuz? Yoksa başka bir şey mi yapmak isterdiniz?

Lars Danielsson: Aynı kişi olurdum ama hayatta diğer insanlara yardım etme konusunda daha iyisini yapmaya çalışırdım. Ayrıca gençken daha fazla pratik yapardım :). Ama kesinlikle daha çok müzik yapardım.

Gülşah Erol: Peki neden müzik?

Lars Danielsson: Çünkü müzik sevgi ve şefkati göstermenin en güçlü yolu. Aynı zamanda dünyadaki en gizemli sanat. Nedir peki bu? Sadece ses dalgaları mı?… Bilmiyorum ama bu bir sihir.

Gülşah Erol: En sevdiğiniz müzikleri bizimle paylaşır mısınız?

Lars Danielsson: Tabii ki.

  • Wachet Auf, Ruft Uns Die Stimme by Johan Sebastian Bach
  • Requiem by Gabriel Fauré
  • Maurice Ravel Pianoconcerto G-Major (second part)
  • Anton Dvorak Celloconcerto (1st Movement)
  • Paul Bley with Gary Peacock: Long Ago and Far Away
  • All Beatles
  • Haydn Celloconcertos C-major and D-Major
  • Bach’s Cellosuites with Pierre Fournier
  • Keith Jarrett Trio.

Musician to Musician: Conversation with Lars Danielsson

Musician to Musician! Composer and musician Gülşah Erol and composer and musician Lars Danielsson talked about music and life.

Gülşah Erol: Lars, I’ve spent years listening to you. Every sentence of yours is precious. Welcome!

Lars Danielsson: Thank you. I am happy to hear that.

Gülşah Erol: Can you talk about how you started music and what are the most precious memories for you?

Lars Danielsson: When I was 4 years old my mother got a guitar as a birthday present, and I took it immediately, and spend the whole evening in the kitchen playing. Also, my music teacher was a very good church organ player, so I listened to him sitting beside him when he played in church. I also played Hammond organ on wedding gigs since I was 12 years old. Almost every weekend we were playing at parties.

Gülşah Erol: What was your favorite music then, classical music or jazz or what?

Lars Danielsson: I like a lot of different music as classical, jazz, rock, pop and blues. I grew up listening to groups like Beatles, Santana and The Allman Brothers Band. I recognised later in life that I had listened a lot to classical like Bach and as I played in youth symphony orchestra for many years, I learned a lot about this music without thinking of it. The interest of classical music came actually later, though I had played it for many years.

Gülşah Erol: What is your perspective on free music? Have you ever tried to play? Why do you think avant-garde music can’t be popular?

Lars Danielsson: I like fee jazz a lot and I listened to players like Albert Ayler when I started to play. I think this music is easier for people to like if they hear it live, than maybe on records. I also think it has to do with that often free jazz can be more difficult for people to understand because of its non structural mood. Also, atonal classical music does not have that big audience as the classical hits.

For me, when improvising becomes new beautiful music, it’s the best.

Gülşah Erol: How do you feel when you play the cello? Does the double bass or the cello bring out more emotion?

Lars Danielsson: I think its the same, but my way of playing cello is really ”homemade” in a way, because I found out I can find my own sound playing it more like a guitar and with the bow senza vibrato, with effects. This has been very interesting for me. Sometimes I don’t think if it is bass or cello.

Gülşah Erol: Can you isolate yourself from time and space while making music? How often does the trance state occur?

Lars Danielsson: Normally I work best daytime in the morning and sometimes I forget the time, and it is just a flow, but it is also a plain work. It depends on the situation and where in the process I am.

Gülşah Erol: How do you think about love?

Lars Danielsson: I think love is the most important in life and on our earth. The goal in art and music is to spread love and passion to other people. If I can communicate a feeling of warmth and love from my heart with my music, mission is complete.

Gülşah Erol: Why is there war? What are the feelings that can improve the perception of society and make us better people?

Lars Danielsson: War is because the world is unfair. Some people have much more opportunities in life than other people. I think the whole world must try to get together and help people in need. Also, it is so important to make a better world for all children. The children are the future of a better society. Teaching music and art in school is one key to make the planet in a better state.

Gülşah Erol: What is the most dominant emotion in your music? What do you feed on while composing?

Lars Danielsson: I think other people would say melancholic however I think it is important to create different kind of moods and emotion. To combine beauty but with a twist that makes it surprising for the listener, is one goal. Also, to combine tonal beautiful melodies with some atonal passages. While composing I normally play the piano or guitar. I don’t compose on the bass or cello very often. Sometimes I just lay down and think of an idea or concept, and then go to the piano and try it.

Gülşah Erol: How should a friend be?

Lars Danielsson: A friend should be a friend not only when you have success and are strong, but also in hard times. A real friend is someone you can count on, and that is honest to you.

Gülşah Erol: Do spiritual concepts have a place in your life? What seems miraculous to you? What do you think is the miracle?

Lars Danielsson: Yes, it does. It is a miracle to be born, and to have the opportunity to be together with the ones you love. Also, to be able to make music and art with your friends is a gift and a miracle.

Gülşah Erol: Did your identity as an artist make you feel incompatible with other people? So do you feel compatible with the people of this world?

Lars Danielsson: No, I hope not.(To 1st question) That would be very sad, if I can communicate only with musicians or with people that is part of music world.Yes.(To 2nd question)

Gülşah Erol: What emotions brought you closer to rebellion?

Lars Danielsson: I dont see myself as a rebellion, I just try to do in life and music what comes to my mind ,and what does not hurt anybody. If that is getting closer to a rebellion, then I am. I hate when people are been treated unfair, and specially when women don’t have the same status and rights as men. There is a lot to work on in the world on that issue.

Gülşah Erol: Do you realize that you are a guide and lead?

Lars Danielsson: I never saw myself as that, however as year goes by, I realise that especially young musicians follow me and my work. It takes a responsibility ofcourse. If I can give good advice, I try to do that.I always learned from older musicians, and I had the opportunity to work with some of my heroes. I am grateful for that.

Gülşah Erol: When did you first feel your talent and power?

Lars Danielsson: Talent is one thing and power another. I always felt I had talent for music, I think my parents gave me self confidence in terms of that. Maybe sometimes too much 😂, but that has helped me a lot, since I believe that there is something I can give or communicate to people through music.

When somebody get touched about what I do, I feel power, but that does not come from me but from God. That is how I see it.

Gülşah Erol: Have you ever had the idea of changing the world and people? Are you doing anything for it?

Lars Danielsson: I think that through music and art there is a change to change the world into something better. Music has no borders. It can bring people together from different cultures as long as you have an open and spiritual mind.

Gülşah Erol: What is life embracing?

Lars Danielsson: Love, passion, empathy, compassion, understanding, faith and hope.

Gülşah Erol: When are you happiest?

Lars Danielsson: When my family is well and when I am making music.

Gülşah Erol: And when are you saddest?

Lars Danielsson: When people are suffering, and not treated good.

Gülşah Erol: Do you like honest people? Why does nobody like honest people?

Lars Danielsson: Ofcourse I like honest people, and I feel that people have been honest to me, and I am grateful for that.

Gülşah Erol: If you were born again, would you be the same person? Or would you like to do something else?

Lars Danielsson: I would be the same person, but would try to do better in life in terms of helping other people. I would also practice more when being young :). But definitely a lot of music.

Gülşah Erol: And why music?

Lars Danielsson: Because music is the strongest way to show love and compassion. Its also the most mysterious art on earth. What is it? Only waves?… I don’t know, but it is magic.

Gülşah Erol: Can you share your favorite music with us?

Lars Danielsson: Ofcourse.

  • Wachet Auf, Ruft Uns Die Stimme by Johan Sebastian Bach
  • Requiem by Gabriel Fauré
  • Maurice Ravel Pianoconcerto G-Major (second part)
  • Anton Dvorak Celloconcerto (1st Movement)
  • Paul Bley with Gary Peacock: Long Ago and Far Away
  • All Beatles
  • Haydn Celloconcertos C-major and D-Major
  • Bach’s Cellosuites with Pierre Fournier
  • Keith Jarrett Trio.

Lars Danielsson SPOTIFY.

Lars Danielsson Yeni Liberetto Albümü.

Gülşah Erol

Besteci, çellist, vokalist ve yorumcu

Gülşah Erol 'in 5 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Gülşah Erol ait tüm yazıları gör

Avatar photo