Paolo Fresu / Daniele di Bonaventura / Leila Shirvani: Cazlı Noel
Senenin en umut verici dönemi. Süslenmiş ağaçlar, kırmızılar, dostlarla birlikte büyük sofralar, hediyeler ve tabi ki güzel müzik. Herkesin Noel’i farklıdır, ancak tüm kıtalardaki insanlara ait olan mutluluk ve paylaşım duygusu aynıdır. Noel döneminin müzikleri bile bir başka güzeldir. Noel ruhu sizi de mutlu ediyorsa ve akıllara geliveren klişe müziklerden sıkıldıysanız yeni bir önerim var.
8 Aralık akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’na Avrupa cazının en tanınmış trompetçilerinden biri olan Paolo Fresu, bandoneoncu Daniele di Bonaventura ve Anglo-Pers kökenli Romalı çellist Leila Shirvani sahnede olacak. Üç müzisyen, konserde noel müziklerini Avrupa’nın kültür öncülerinden İtalyanların bakış açısıyla yorumlayacaklar.
Noel ruhu ve coşkusuna müzikal bir saygı duruşu niteliğindeki Jazzy Xmas projesinde, Paolo Fresu ve dostları bilindik Noel parçalarının yanı sıra, daha az bilinen ama büyüleyici buldukları ve büyük bir kısmı yaklaşık 100 yıldır Sardunya Adası‘nda, özellikle Noel döneminde icra edilen geleneksel şarkı koleksiyonu ‘Cantones de Nadale‘da yer alan melodileri modern bir caz anlayışıyla sunuyor.
Programda yer alacak parçalardan bir kısmından bahsedeyim.
1942 yılında Bing Crosby’nin yorumuyla ölümsüzleşen Irving Berlin bestesi White Christmas.
Buck Ram, Kim Gannon ve Walter Kent tarafından 1943 yılında yazılan melankolik Amerikan Noel şarkısı, I’ll Be Home For Christmas.
Canon Agostino Sanna ve Berchidda‘dan Babbai Pedru Casu tarafından yazılan parçalardan biri “In sa notte profundha”
Isaac Watts’ın 1719’da bestelediği “Joy To The World”. Bu parçanın melodisi, Alman besteci Georg Friedrich Händel’in Messiah’ına dayanmakta ve daha sonra 1836 yılında Lowell Mason tarafından düzenlenmiş.
Yanı sıra konserde “Have Yourself A Merry Little Christmas”, “The Christmas Song”, “Notte de chelu”, “Till Bethlehem”, “O Little Town Of Bethlehem”, “Naschid’est in sa capanna”, “Adeste Fideles” gibi eserleri de dinleme fırsatı bulacağız.
Program seçkisinde de aktarmaya çalıştığım gibi Noel ruhunu güçlendiren, coğrafyalar arası bir seçki ile hazırlanan kapsamlı repertuvar ilgi çekici görünüyor. Müziğin kültürler arası yolculuğu bakımından özgün bir çalışma kabul edebileceğimiz Jazzy Christmas’da sürdinli trompet, elektroniklerle daha yankılı ve mekânsal derinliği hissettirecek bir formda çalınıyor. 19. yüzyılın ortalarında Almanya’da ortaya çıkan bir enstrüman olan bandoneon, özellikle uzun giriş bölümünde Protestan kiliselerinde dini ayinlere eşlik eden, küçük, taşınabilir bir org olarak orijinal rolünü yeniden kazanıyor. Bu iki özel enstrüman çellonun tanrısal tınıları ile birleştiğinde ise müzik, unutulmaz bir ayin niteliğine bürünüyor.
Biletinizi BURADAN alabilirsiniz.
Burak Sülünbaz’ın Dominic Miller konseri değerlendirme yazısı BURADA