Akbank Caz Festivali

Akbank Caz Festivali: Iskalamamanız Gerekenler!

Farkındasınızdır, bu yıl 33’ncüsü gerçekleşecek olan Akbank Caz Festivali programı, hem müzikseverler hem de caz alemi tarafından takdirle karşılanıyor. Açıklanan ilk 7 konseri gördüğümde ‘caz şehre geri dönüyor‘ demiştim cazsever dostlarıma. Abartı değil, hakikaten de öyle.

Akbank Caz Festivali lansmanıyla ilgili haberlerimiz BURADA ve BURADA.

Festival etkinliklerine yönelik içeriklerimizin yanı sıra, müzisyen/besteci ve yazarlarımızdan Gülşah Erol’un sunumuyla, caz adına konuşmaya ehil uzmanların festival önerilerini yakında Youtube’da yayınlamaya başladık. Hepsinin görüşü ortak; 33. Akbank Caz Festivali, cazı baş köşeye koyup, diğer türleri de yok saymadan çok renkli ve doyurucu bir program sunuyor.

7 Eylül’de programın tamamı açıklanınca fark ettim ki müzikseverleri mutlu edecek etkinlikler eklenmiş. Başlığa bakıldığında daha az iddialı ama içeriği düşünülünce brand isimlerden aşağı kalır bir müzik tatmini sunmayacağına emin olduklarımı size özetlemek istiyorum.

Çok öznel bir tespitimi de yazayım; defalarca doğrulanmıştır, dinlemek bir çeşit şaşırma eylemidir, cazın ve müziğin iyisi çoğunlukla bildiklerinizden değil tersine bilmediklerinizin sahnede olduğu mütevazı etkinliklerden çıkar.

Caz Dinleme KulübüYarkın DuoKâmil Özler Trio & Yasemin Özler Cazın Kıtaları Ozan Musluoğlu Quartet ft. Kerem GörsevŞevket Akıncı, Mehmet Korkmaz, İlhami Tunç GençerBulut Gülen Bosphorus TrainLadies and New StandardsAlara Tütüncü Duo

fugamundi x Mert Pekduraner Caz Dinleme Kulübü

Müzik+sohbet=Harika! Japonya’da pek yaygın Jazu Kissa barlarının benzerini Türkiye’de oluşturamadığımız için hayıflananlardanımdır. Düşünsenize, bar ortamında, size benzer kaygılara sahip insanlarla bir aradasınız ve başka işle uğraşmadan Hi-fi cihazlardan ve çoğunlukla plaktan caz dinliyorsunuz. Bir anlamda, müziği olabilecek en ideal ortamda tekrardan üretiyorsunuz. Bir gün bizde de böyle bir mekanı açacak delilikte birisi çıkıncaya kadar bunu arkadaş ortamında yapmaya devam edelim. Ya da 24 Eylül‘de Kadıköy Kadife Sokak’taki Bant Mag. Havuz Bina‘da yerimizi ayırtalım. Kültür, sanat ve yaşamla ilgili, alışıldığın dışında üretim ve paylaşım yapan, ‘denemeyi’ seven fugamundi’nin Caz Dinleme Kulübü, Mert Pekduraner‘i konuk ediyor. Katılımcılar ‘ait hissettikleri yeri hatırlatan bir parça’ önerecekler, sonra da üzerine sohbet edilecek. İlk bölümde Mert Pekduraner’in seçkisini; ikinci bölümde ise etkinlik katılımcılarının önerdiği parçaları dinleyip üzerine konuşulacak. Etkinliğin 14:00’de başlayacağını da not edeyim. Katılırsam parçam hazır, Otis Redding’ten Sittin’ on the Dock of the Bay.

Atlamayın, Mert Pekduraner kendi projesiyle 27 Eylül‘de Çevre Tiyatrosu Semaver Kumpanya sahnesinde olacak.

Yarkın Duo (Nağme Yarkın & Baturay Yarkın)

Aynı gün, 24 Eylül‘de Sakıp Sabancı Müzesi‘nde sahne alacak Yarkın Duo her yerde her zaman dinleyebileceklerimizden oldukça farklı bir müzikal seçki ve performans sunmaya aday. Yarkın kardeşler, Nağme Yarkın İstanbul Kemençesinde ve Baturay Yarkın piyanoda, standartlar, tangolar, türküler, kendi besteleri ve daha neler nelerden oluşan oldukça eklektik bir repertuvarı, özgün düzenlemelerle icra edecekler. İstanbul kemençesini merak ettim doğal olarak, Karadeniz kemençesi gibi ince ve uzun bir yapıya değil, daha tombul ve armudi bir yapıya sahipmiş. Uzun İnce Bir Yoldayım yorumlarını sevdim. Keza yakında yayınlanacak albümlerinden çıkan teklileri fikir verecektir. Müzikte genelgeçer formatların ve stilistik yaklaşımların dışında bir hayat olduğunun farkına varmak ve özgün ifade tarzına sahip bir ikiliyi tanımak için güzel fırsat.

Kâmil Özler Trio & Yasemin Özler

Türk cazının medarıiftiharı, cazın mütehassısı, besteci, gitarist, klarnetçi, orkestra şefi Kâmil Özler‘in üç caz gitarı için yaptığı düzenlemelerin ve bestelediği eserlerin seslendirileceği konser, festivalin, her hal ve şart altında izlenmesi gereken etkinliklerinden. Emekli olduktan sonra üzerine çalışmaya başladığı bu projenin demlenme süresi nihayet bitmiş ve 26 Eylül‘de Akbank Sanat sahnesinde görücüye çıkıyor. Kâmil Özler, Erdal Oral ve Kâmil Yılmaz gitarlarda; Özler’in, Ceylan Ertem’den Ayyuka’ya, Melike Şahin’den Ah! Kosmos’a farklı türlerde üreten pek çok müzisyene eşlik etmiş olan kızı Yasemin Özler ise viyolonselde. Sormadan edemiyorum, düzenlemelerde flamenco esintisi var mı, yerel motiflerle geleneksel cazı mı kaynaştırıyor, oda orkestrası görünümdeki bu dörtlü swing edecek mi, yoksa izlenimci bir icra mı bizi bekliyor? Siz de benim gibi heyecanlandıysanız ve merak ediyorsanız kaçırmayın. Ustanın genç kuşağa iletilecek mesajları bitmez.

Caz’ın Kıtaları

Ülkemizin biricik basılı caz kültürü dergisi LoftCaz, 30 Eylül akşamı Eray Düzgünsoy‘un moderatörlüğünde Outro Music Store‘da bir söyleşi düzenliyor. Atilla Ayginin, Melike Durmaz, Alper Kaliber, Tolga Esmer olmak üzere yaşamlarının orta yerine müziği yerleştirmiş ve caz üzerine konuşmaya ehliyet sahibi katılımcılar, Amerika dışında kendi üretimleriyle özgün başlıklar oluşturmuş coğrafyalardaki caz müziğine yoğunlaşacaklar. Her geçen gün genişleyen ve renklenen caz dünyasında, yapay zekanın önerdiklerinin veya endüstrinin gözümüze soktuklarının dışındaki müziği keşfetmek isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat. Bununla da kalmayacak, söyleşinin hemen ardından Atilla Ayginin pikap başına geçip seçtiği plaklarla konuşulanları örnekleyecek. Müzik dinlemek ve müzik üzerine konuşmak. Bundan iyisi mi var?

Ozan Musluoğlu Quartet ft. Kerem Görsev

Tanıtıma ihtiyacı olmayan bir isim Ozan Musluoğlu. Fevkalade bir basçı olmasının yanı sıra -ki bas deyince elektrik bası ve kontrabası bir arada düşünün- iyi bir lider. Müzikal vizyonu çerçevesinde titizlikle tasarlanmış, ustalıkla icra edilmiş ve kaydedilmiş albümler yayınladı. Türk cazında son 20 yılda gerçekleştirilmiş çizgi üstü projelerin çoğunda adına rastlarsınız. Güvenilir ve birlikte risk alınabilir bir eşlikçi olduğu kadar hayal gücü geniş bir solist. Trompette Barış Doğukan Yazıcı, piyanoda Kaan Bıyıkoğlu ve davulda Ferit Odman‘dan oluşan dörtlüsüne Kerem Görsev de katılıyor. 1 Ekim akşamı, cazı her daim tutkuyla çalan müzisyenlerden oluşan bu beşlinin icra edeceği her parça cazı sevmiş olduğumuzdan ötürü ne kadar şanslı olduğumuzu bize hatırlatacaktır.

Ozan Musluoğlu’nun son albümü Nine tanıtımı.

Ozan Musluoğlu’nun sanat yaşamını ve Tunes of Tuna Ötenel projesini konuştuğumuz söyleşisi.

Kerem Görsev’in son albümü Lost Ghost tanıtımı.

Ferit Odman röportajı.

Şevket Akıncı, Mehmet Korkmaz, İlhami Tunç Gençer

Şevket Akıncı, straight-ahead ve serbest caz da dahil ortodoks cazda usta olmakla beraber, üretkenliğini daha ziyade serbest doğaçlamaya yönlendiren bir müzisyen. Sahne ve seyirci ayrımına dayalı bir müzik değil onunkisi, tersine, müziği, aktif halde dinlenilmeyi, deneyimlenmeyi ve üzerine düşünülmeyi talep ediyor. Belirli ya da tanımlı bir duygulanım beklentisi yok; müzik, rastlantısallığa dayalı iletişimi baz alıp, bir yere varma hedefi gütmeden üretiliyor. Seyircinin beklentilerle ve ön kabullerle seyretmesini değil, o anda üretilen müzikle birlikte seyir etmesini önceliyor. Ah, tabii ki, müzik, seyirci de dahil sürece katılanların sağladığı ihtiyari katkılarının eksiksiz ve mükemmel bir bileşkesi olarak menziline erişiyor.

3 Ekim akşamı Arter sahnesinde elektrik gitar ve elektronikte Şevket Akıncı ve Mehmet Korkmaz‘ın yanı sıra animasyon sanatçısı İlhami Tunç Gençer yer alacak. Bu işitsel görsel performansın nasıl olacağını, ne çalacaklarını söyleyemem, bilmiyorum. Güzel olan şu ki, onlar da bilmiyorlar. O akşam, anda yaşamak diye dile pelesenk ettiğimiz kavramın estetik karşılığını yaşayacaksınız. Bu yazdıklarım sizi ürkütmesin, zamanın nasıl aktığının farkına varmayacaksınız ve aynı zamanda paradoksal olarak zamanın akışını an be an duyumsayacaksınız.

Şevket Akıncı röportajı.

Şevket Akıncı’nın 30. Sanat Yılı: Dünya’da Saat Kaç Konseri Üzerine.

Bulut Gülen Bosphorus Train

Uzun süre yurtdışında yaşayıp cazın efsaneleriyle birlikte çaldıktan sonra Türkiye’ye dönen besteci ve tromboncu Bulut Gülen caz sahnemizin müstesna müzisyenlerinden. 5 Ekim akşamı Akbank Sanat‘ta son albümü Bosphorus Train’i yorumlayacak beşlisinde, albümde de çalmış olan trompetçi Barış Doğukan Yazıcı ve kontrabasçı Ozan Musluoğlu‘nun yanı sıra, piyanoda Kaan Bıyıkoğlu ve davulda Serkan Alagök yer alacak. Caz bu, nasıl düzenlemelerle çalacaklarını kestiremeyiz ama kusursuz, lekesiz icra kapasitesindeki bu beşlinin tipik post-bop kalıplarında çalmayacağını, aksine modern ses örgülerini kullanacaklarını tahmin etmek zor değil.

Bulut Gülen röportajı.

Barış Doğukan Yazıcı röportajı.

Ladies and New Standards

Akbank Caz Festivali programının bende en çok merak uyandıran konserlerinden biri, proje danışmanlığını Hülya Tunçağ‘ın yaptığı Ladies and New Standards. Malum, standartlar denince akla geçtiğimiz yüzyılın başından son çeyreğine kadar geçen dönemde müzikaller ve filmler için bestelenmiş ya da ‘halka’ hitap eden türde şarkılar geliyor. Son 50 yılda caz müzisyenleri, pop ve rock şarkılarını zaman zaman yorumladılarsa da çok azı kitaba eklenecek sıklıkta ziyaret edildi. Ancak bu demek değil ki, modern dönem pop/rock şarkıları caz formunda icra edilemez aksine son zamanlarda öyle güzel örnekler dinliyoruz ki standart kitabına dahil olmamaları -en hafif tabirle- haksızlık. 6 Ekim akşamı Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi‘ndeki konserde Carole King, Radiohead, Sting, Björk, Pink Floyd, Bee Gees gibi ikonik pop/rock müzisyenlerinin ve gruplarının zihnimize kazınmış şarkıları cazlaşacak. Gitarda İpek Ektaş, basta Esra Kayıkçı ve davulda Nihal Saruhanlı‘dan oluşan house band’e kadın müzisyenler ve şarkıcılar katılacak. Listelemiyorum, etkinlik sayfasına göz atın ve tabii ki yerinizi ayırtın. Müthiş bir şölene tanık olacağınıza da emin olun.

Nihal Saruhanlı röportajı.

Esra Kayıkçı röportajı.

Alara Tütüncü Duo

8 Ekim‘de Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi‘ndeki Alara Tütüncü & Özgün Bora konserinin düşünmeye gerek duymaksızın katılınması gerekenlerden biri olduğunu iddia edebilirim. Neden mi? Öncelikle arp ve kontrabastan oluşan bir ikilinin oluşturacağı ses örgüsünün, dinleyicinin hayal gücünün sınırlarını aşacağına olan tahminimden ötürü. Daha önemlisi, Alara Tütüncü’nün, arpa cazda saygınlık kazandıran, enstrumanlarının zengin sonik sunumuyla ve özgün fikirleriyle cazı zenginleştirmiş Alice Coltrane ve Dorothy Ashby’den ilham almış olması.

Akbank Caz Festivali ana sayfası.

Turgay Yalçın

Yayın Yönetmeni, Kurucu Ortak, Yazar, Radyo Programcısı.

Turgay Yalçın 'in 205 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Turgay Yalçın ait tüm yazıları gör

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir