Akbank Caz Festivali

66. Grammy Adayları ve Caz

The Recording Academy (Kayıt Akademisi) ya da eski adıyla National Academy of Recording Arts and Sciences (Ulusal Kayıt Sanatları ve Bilimleri Akademisi) tarafından dağıtılan Grammy Ödülleri’ne aday isimler geçtiğimiz hafta duyuruldu.

1 Ekim 2022 ile 30 Eylül 2023 tarihleri arasında yayınlanan eserlerin değerlendirmeye alındığı 66. Grammy ödülleri 4 Şubat’ta Los Angeles’da düzenlenecek törenle sahiplerine dağıtılacak.

Listenin tamamını merak edenleri şuraya havale ederken, okumakta olduğunuz yazıda caz dalındaki adayları mercek altına alalım istedik. Bu kapsamda, Best Jazz Performance, Best Jazz Vocal Album, Best Jazz Instrumental Album, Best Large Jazz Ensemble Album, Best Latin Jazz Album ve Best Alternative Jazz Album olmak üzere altı kategori var.

Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl Best Alternative Jazz Album kategorisinin eklenmesini mantıklı buluyorum; özellikle Best Jazz Instrumental Album kategorisinin biraz daha adına uygun adayları içermesini sağlayabilir. Benim gibi püriten caz tutkunları her ne kadar hoşlanmasa da eser miktarda cazın ve baskın şekilde diğer türlerin hakim olduğu çalışmaların sayısı artmaya devam ediyor; caz olduğundan kimsenin şüphe etmeyeceği ürünlerden ayrı bir ödüllendirmeye tabi tutulmaları her iki tarafın da hayrına.

Diğer kategorilerin aday listelerini vermekle yetinip, bizim açımızdan en fazla önem arzeden Best Jazz Instrumental Album kategorisindeki albümleri tanıtacağım. Beş adayın dördünü yıl içinde Dark Blue Notes’da yazmıştık; bağlantılarını yazıya ekliyorum.

Best Jazz Instrumental Album

Yeri geldi söyleyeyim, ne Grammy jürisi ne de biz en iyiyi belirleme hakkına sahip değiliz, çünkü söz konusu müzik (ya da genel olarak sanat) olunca, bırakalım en iyi sıfatını, bir eserin diğerlerinden daha iyi olarak nitelenmesi dahi anlamsız bir karşılaştırma. Biz olsa olsa, kendi bakışımıza göre iyi olup olmadığını belirleyebiliriz. Artık dünyanın gerisine de bulaşmış Amerikan ticari kafası böyle düşünmüyor tabii ki. Dolayısıyla albümler arasında üstünlüğe ya da en iyi olma haline dayalı bir kanaat de bildirmeyeceğim. Neyse, biz yazımıza dönelim.

Kenny Barron – The Source: Böyle bir onaylanmaya ihtiyacı yok ancak 13 kez aday olup da hiç Grammy almadığı ve caz sanatındaki konumu düşünüldüğünde ödülü almaya en yakın aday. The Source, hem repertuvar hem de icra açısından eksiksizlik hissiyatı yaratan cinsten, sıkıcı ya da hissiz denecek tek bir an barındırmayan, piyanonun soylu güzelliğinin cömertçe sergilendiği, cazda asıl olanın dinleyiciyi aktüel gerçekliğinden koparıp başka türlü bir şeyler hissetmesini sağlamak olduğunu hatırlatan istisnai güzellikte bir albüm. Albümün detaylı tanıtım yazısı burada.

Lakecia Benjamin – Phoenix: 33. Akbank Caz Festivali’nde seyrettiğimiz besteci, saksofoncu Lakecia Benjamin, son dönemlerin, adı sık anılan müzisyenlerinden. Fikirlerle dolu genç zihni ve güçlü nefesi, siyah Amerikan müziğinde devrim yaratan sembol isimlerin ruhlarından bariz izler taşıyor. Tutarlı duruşu, kostümleri ve müzikal imajı ile cazın köklerini ön plana çıkaran bir süper kahraman görünümü arz ediyor. Phoenix geleneğe yaslanan, cesur ve yaşam dolu bir albüm. Albümün detaylı tanıtımı yazısı burada.

Billy Childs – The Winds Of Change: Besteci olarak iki şapkaya sahip bir yaratıcı sanatçıyla karşı karşıyayız; aynı zamanda çok yetenekli bir piyanist olan Billy Childs hem klasik, hem de caz müziğinde hatırı sayılır sayıda beste üretmiş bir kompozitör. 5 Grammy ödüllü Childs, çağdaş cazda eleştirmenlerce en çok beğenilen piyanistlerden biri  olmanın ötesinde, ABD’nin en çok ödül alan modern klasik bestecileri arasında yer alıyor. The Winds of Change’de amaçladığı dört kişilik diyaloğun zaman zaman zirve yaptığını, zaman zaman da yarattığı boşluklarla dinleyiciyi neredeyse bir imge avcısı gibi üretici kılmaya olanak tanıdığını söyleyebiliriz. Albümün detaylı tanıtım yazısı burada.

Pat Metheny – Dream Box: Caz gitarının son büyük stilistlerinden Pat Metheny, 52 adaylığından 31 ödül yutan gerçek bir Grammy Canavarı. Dream Box, Metheny’nin bilgisayarında biriktirdiği solo kayıtlarından yaptığı seçkiyi içeriyor. Bir plana bağlı kalmadan, belirgin bir hedefe odaklanmadan yapılmış bu kayıtlar, gitaristin yaşamındaki savunmasız, dokunaklı, kırılgan anların yansıması. Tabii ki muhteşem şekilde çalınıyorlar. Çok özel bir albüm. Albümün detaylı tanıtım yazısı burada.

Adam Blackstone – Legacy The Instrumental Jawn: Emmy ödüllü basçı, besteci ve Nicki Minaj ya da Justin Timberlake gibi yıldızların müzikal direktörü Adam Blackstone’un synth destekli, R&B aromalı, pop caz karakterli (ve yenilerde uydurduğum aşure caz türüne ait) albümünün bu kategoriye neden alındığını kavramak güç. Yazının başında bahsettiğim üzere yeni eklenen Best Alternative Jazz Album kategorisi aslında bu türden cazımsı albümlere daha uygun. Latife etmiyorum, ödülü alabilir.

Best Jazz Performance

Best Jazz Vocal Album

Best Large Jazz Ensemble Album

  • ADDA Simfònica, Josep Vicent, Emilio Solla – The Chick Corea Symphony Tribute – Ritmo
  • Darcy James Argue’s Secret Society – Dynamic Maximum Tension
  • The Count Basie Orchestra Directed By Scotty Barnhart – Basie Swings The Blues
  • Vince Mendoza & Metropole Orkestra – Olympians
  • Mingus Big Band – The Charles Mingus Centennial Sessions

Best Latin Jazz Album

  • Eliane Elias – Quietude
  • Ivan Lins With The Tblisi Symphony Orchestra – My Heart Speaks
  • Bobby Sanabria Multiverse Big Band – Vox Humana
  • Luciana Souza & Trio Corrente – Cometa
  • Miguel Zenón & Luis Perdomo – El Arte Del Bolero Vol. 2

Best Alternative Jazz Album

  • Arooj Aftab, Vijay Iyer, Shahzad Ismaily – Love In Exile
  • Louis Cole – Quality Over Opinion
  • Kurt Elling, Charlie Hunter, SuperBlue – SuperBlue: The Iridescent Spree
  • Cory Henry – Live At The Piano
  • Meshell Ndegeocello – The Omnichord Real Book

Turgay Yalçın

Yayın Yönetmeni, Kurucu Ortak, Yazar, Radyo Programcısı.

Turgay Yalçın 'in 205 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Turgay Yalçın ait tüm yazıları gör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir