Akbank Caz Festivali

Eski Enstrümanlar Yeni Sesler: Rembrandt Trio Borusan Müzik Evi’nde

Borusan Müzik Evi Aralık ayını üç konser ile kapatıyor. Bu konserlerden biri yeraltı elektronik müzik/tekno dünyasında tanınan gruplarından Bristol’lü ikili Giant Swan 10 Aralık’ta konser verecek. 24 Aralık akşamı ise yaptıkları müziği deneyselden çok deneyimsel olarak nitelendiren Zafer Aracagök sahnede olacak.

Ayın ilk konseri ise 3 Aralık akşamı Borusan Müzik Evi sahnesinde olacak Hollandalı üçlü Rembrandt Trio. Rembrandt Trio’da Rembrandt Frerichs piyanoda, Tony Overwater kontrbasta ve Vinsent Planjer davulda yer alıyor. Üç müzisyen 15 seneden fazla süredir birlikte performanslar gerçekleştirmenin verdiği uyumla kayıt altına aldıkları yedinci albümleri A Wind Invisible Sweeps Us Through The World ile ülkemize konuk oluyorlar.

Borusan Müzik Evi Konserleri yazımız için lütfen logoyu tıklayınız.

Müzik türü açısından Avrupa cazını çağrıştıran ve çağdaş bir müzikal anlatım diline sahip olan Rembrandt Trio’nun vurgu noktaları eski enstrümanlar, yeni sesler.

Üçlü 2014 yılından bu yana tarihi enstrümanlar üzerine yeni sesler aramaya başlamış. Bu arayışta bir piyano üreticisi olan Chris Maene şirketi, Rembrandt Frerichs için Mozart’ın evinde bulunan 1790 yapımı Walter enstrümanına çok benzeyen bir fortepiano üretmiş. Tony Overwater 16. yüzyıldan günümüze taşınarak yeniden üretilmiş bir viyolona (*) sahip. Vinsent Planjer ise dünyanın farklı kültürlerine ait vurmalıları bir araya getirerek kendi davul setini yapmış. Bu yeni arayışlar albümün zamansızlığına yansımış. Bugünden sesler var ama ses renginde retro dokular da sezinlenebiliyor.

Sanatın evrenselliği farklı bölgelerin kültürlerinden beslenerek coğrafyalar ötesinde bir yapıya sahip oluşundan geliyor. Bu minvalde üçlü A Wind Invisible Sweeps Us Through The World albümlerinin adını Mevlana Celaleddin Rumi’nin bir şiirinden (**) aldıkları ilhamla koymuşlar. Albümdeki parçalar, farklı zaman ve kültürlerden bestelere ve temalara dayanıyor; bir Bach motifi, bir Çin halk şarkısı, Ermeni folkloru vb. Bu vesileyle evrensellik ve kültürel aşinalık hissi yaratmayı deniyorlar.

Albüm genel olarak sakin karakterde bestelerden oluşuyor. Her topluluğun kendine göre bir müzikal yaklaşımı var. Rembrandt Trio ise pusulaları merak ve potansiyel arayışları ile her konserlerinde müziklerine yeni tanımlar getirebilmek için çabalıyorlar.

3 Aralık akşamı seyircinin müziğin büyüsüne akarak huşu içinde takip edeceği dingin ve akıcı bir konser performansı olacağını ön görüyoruz ve Avrupa müziği severler başta olmak üzere dünya müziğine ilgi duyanları da Borusan Müzik Evi’ne davet ediyoruz.

(*) Merak edenler için viyolonla ilgili detay bilgi Wikipedia‘da mevcut.

(**) Albümün ismi için ilham aldıkları şiiri Nicholson çevirisinden okumuşlar.

THE UNSEEN POWER
We are the flute, our music is all Thine;
We are the mountains echoing only Thee;
And movest to defeat or victory;
Lions emblazoned high on flags unfurled-
They wind invisible sweeps us through the world.

- R A Nicholson, in Persian Poems: an anthology of verse translations, edited by A.J.Arberry, Everyman’s Library, 1972

Burak Sülünbaz

Co-Founder, Jazz Writer // Kurucu Ortak, Caz Yazarı

Burak Sülünbaz 'in 193 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Burak Sülünbaz ait tüm yazıları gör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir