Akbank Caz Festivali

Ella Fitzgerald Songbooks Kahramanları: Duke Ellington

New York Times’da çıkan bir makalede, Ella Fitzgerald’ın Songbooks serisi hakkında şöyle yazıyordu: “Bu albümler, bireysel söz yazarlarına, ciddi ilgi gösteren, ilk pop kayıtları arasındaydı. Dönemin popüler müziği olan caz akımı için, bu albüm serisi, müzikal anlamda önemli bir keşif aracıydı.”

4 Eylül 1956 tarihinde Ella Fitzgerald, kariyerinin en iddialı albümlerinden biri olan Ella Fitzgerald Sings the Duke Ellington Songbook için çalışmalara başladı. The Cole Porter Songbook ve The Rodgers and Hart Songbook ile başlayan serinin, üçüncü şarkı kitabıydı. Hatırlayacaksınız, daha önce Cole Porter şarkı kitabını yazmıştım.

Duke Ellinton ve Ella Fitzgerald

Ella, The Rodgers and Hart Songbook’u, Ellington projesine başlamadan bir haftadan daha kısa bir süre önce bitirdi. Eylül ayının ilk haftasında da, Duke Ellington Songbook için 15 parça kaydetti. Albüm Verve etiketiyle çıkacaktı. Fakat kendisi bir konser için Los Angelas’ta bulunuyordu. Los Angeles’taki Capitol Stüdyosu’nda bir kayıt odası kiraladılar. Capitol’da kaydedilen on beş parçanın içinde, Ella’nın sesine eşlik eden, Barney Kessel‘in muhteşem gitar solosunun yer aldığı, In a Sentimental Mood, o günün en önemli parçalarından biriydi.

Ella’nın 4 Eylül’de kaydettiği diğer parçalar arasında bestecinin en iyi bilinen şarkılarından biri olan Satin Doll vardı. Ella’ya tenor saksafonda Ben Webster, kemanda Stuff Smith, piyanoda Paul Smith, gitarda Barney Kessel, basta Joe Mondragon ve davulda da Alvin Stoller eşlik etti.

Sekiz ay sonra 24 Haziran 1957 tarihinde Ella, bu kez Duke Ellington ve orkestrasıyla tema şarkısı Take The A Train‘i kaydetmek için stüdyoya geri döndü. Ella’ya, alto saksofonda Johnny Hodges ve Russell Procope, tenor saksofonda Paul Gonsalves ve bariton saksofonda Harry Carney katıldı. İnanılmaz güzellikte çaldılar. Devam eden üç gün boyunca da stüdyoda çalıştılar. Albümün kapsamı henüz tamamlanmamıştı.

4 Temuz tarihinde, Bağımsızlık Günü kutlamalarında, Ella Fitzgerald Newport Caz Festivali’nde sahne aldı. Konser sonrası, Verve Records’un sahibi ve Ella’nın menajeri Norman Granz, Ella & Louis albümünün yakaladığı başarıdan esinle, Ella & Louis Again albümünü çıkardı.

Eylül ayında Ella, yine Norman Granz’ın projesi olan, Jazz At The Philharmonic ile turneye çıktı. Ekim ayında tur bittiğinde Like Someone In Love albümü için Frank De Vol ile kayıt yapmak üzere Capitol Stüdyolarına geri döndü. İki gün sonra 17 Ekim tarihinde, Ella, Oscar Peterson, Herb Ellis, Ray Brown ve Alvin Stoller ile Mood Indigo‘yu kaydederek Duke Ellington Songbook için çalışmaya devam etti.

3 Eylül 1957 tarihinde, Duke Ellington ve Orkestrası, Billy Strayhorn‘un albümü için bestelenen ve dört bölümden oluşan bir eser olan Portrait Of Ella Fitzgerald parçasını kaydetti. Aynı gün, Ellington Songbook kayıtları nihayet tamamlandı ve bu kayıt çılgınlığı, Ella’nın 1957 yılında, yüze yakın parça kaydettiği anlamına geliyordu.

Albüm iki cilt halinde piyasaya sürüldü. İlk cilt Ellington orkestrası ile olan kayıtlardan, ikinci cilt ise küçük grupla yapılanlardan oluşuyordu.

Bu mükemmel vokal caz serisi, her caz aşığının koleksiyonunda olması gereken albümlerinin başında geliyor. Dokuz adet şarkı kitabından oluşan serinin yeni hikayelerinden birinde görüşmek dileğiyle.

Duke Ellington Orkestrası

Meraklısına Notlar:

Mine Gürevin

Yeme içme kültürüne düşkün bir matematikçi. Fermantasyon etkisinde müzik yazıları üretmeyi seviyor.

Mine Gürevin 'in 65 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Mine Gürevin ait tüm yazıları gör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir