Akbank Caz Festivali

Uluslarası Gümüşlük Müzik Festivali Caz Konserleri

Bodrum benim ikinci memleketim. O yüzden Bodrum ve Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali denildiğinde benim için akan sular durur. Hemen her sene fırsat yaratabildiğim ölçüde mutlaka birkaç konser takip etmeye çalışırım. Festival müdavimleriyle, ilk defa gelen seyircilerle sohbet ederim ve Bodrumluların hayatlarında bu festivalin yerini gözlemlemeyi denerim. Ve itiraf edeyim ki Yarımada’da gün batımının denizle en güzel buluştuğu sahilde gerçekleştirilen SUDA konserler benim için her zaman unutulmaz olmuştur.

Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde ve Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında bu yıl 21. yılını kutlayan festival, Bodrumlu sanatseverleri mutlu edecek bir programa imza atmış.

2024 yılında Avrupa Festivaller Birliği’nin sanat, toplum katılımı ve uluslararası açıklık alanlarındaki katılımlarını gösteren, kayda değer sanat festivalleri için Avrupa’nın kalite damgası olan EFFE Etiketi ile ödüllendirilmiş olan festival, bu 20 yıllık süreçte müzikseverleri bir araya getirerek eğitim, toplumsal katılım, kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusundaki değerlerini yaşatmaya devam ediyor.

Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, çevresinde herkes tarafından tanınan bir semt sakini gibi içten ve sahici bir festival. Önceleri klasik müzik festivali olarak yola çıkılmıştı ama program çeşitliliği arttıkça festival de ismini örnek olması gereken dürüst bir tavır göstererek Gümüşlük Müzik Festivali’ne çevirdi. İçerisine numunelik 1-2 yabancı isim serpiştirip “Uluslararası” ibaresini kullanmak konusunda ısrar edenlerden de değiller. En önemlisi kaynaklarını doğru kullanarak festival programını yıllar boyunca aynı kalite çıtasında da götürebiliyorlar. Bugüne kadar toplamda 36 ülkeden 1022 sanatçı ağırlayan, 478 farklı etkinlik düzenleyen festivalin etkinlik ve konserleri arasında klasik müzik, caz performansları, bale resitalleri, tiyatro, sirk gösterileri ve DJ performansları yer alıyor. Hal böyle olunca Gümüşlük’ün su kabağı lambaları ile süslü sahiline meftun sanatseverleri, yaz mevsimini bir anlamda da Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali için iple çekiyorlar.

Bu seneki festivalden “SUDA” konserlerinde caz radarıma takılan konserleri paylaşmak isterim.

Mats Eilertsen Trio

Kuzey cazının en önemli doğaçlamacılarından Mats Eilertsen, uzun yıllardır birlikte çalıştığı ve en geçtiğimiz yıllarda Akbank Caz Festivali sahnesine de birlikte konuk olduğu yol arkadaşları piyanoda Harmen Fraanje ve davulda Thomas Strønen ile 14 Ağustos akşamı sahnede olacak. Eilertsen, geçtiğimiz yıllarda Shai Maestro, Rembrandt Frerichs, Tord Gustavsen, Uriel Herman gibi isimlerin de sahne aldığı alanda kaliteli bir doğaçlama müzik akşamı yaşatacak.

18 Ağustos’da ise Türkiyede icra edilen cazın yenilikçi yüzü diye takdim edilen Çağıl Kaya, uzun süreli yol arkadaşları saksafonda Tamer Temel, piyanoda Ercüment Orkut, gitarda Eylül Biçer, basta Kağan Yıldız ve davulda Cem Aksel ile birlikte, bugüne kadar yayınladığı dört albümünden parçalarla sahnede olacak. Alışılmadık, samimi ve eğlenceli bir modern caz deneyimi ile sanatseverlerin karşısına çıkacaklar.

Çağıl Kaya

Saraybosna doğumlu Miron Rafajloviç, küçük yaşta Kanada’ya göç etmiş. Eğitimini orada tamamladıktan sonra ise Cirque du Soleil ile birlikte tüm dünyayı gezen Rafajloviç, farklı coğrafyalardan harmanladığı müzikleri caz süzgecinden de geçiriyor. Rafajloviç, 25 Ağustos akşamı Gümüşlük Müzik Festivali sahnesinde olacak. Rafajloviç ile röportajımız BURADA.

Miron Rafajlovic

 

Hollandalı saksafoncu ve besteci Tineke Postma, geçtiğimiz yıl Edition Records’dan Aria albümünü yayımlamıştı. Postma, 29 Ağustos akşamı bu albümdeki ekip ile sahnede olacak.

2 gün sonra yani 31 Ağustos akşamında ise bu sefer ülkemizin en iyi doğaçlama ustalarından Cenk Erdoğan ile bilinmeze doğru keşif dolu bir yolculuk için birlikte ilk seferlerine çıkacaklar.

Tineke Postma

 

Festivalin Suda Sahne Konserleri’nin sonuncusunu Stefano Battaglia ve Tamer Temel, 7 Eylül akşamı gerçekleştirecek. İlk kez beraber sahne alacak Stefano Battaglia ve Tamer Temel, festival kapsamında katılacakları yedi günlük bir sanatçı rezidans programının sonunda festivalin ruhundan ve mekanından aldıkları ilhamla oluşturdukları yeni bestelerini dinleyiciyle paylaşacaklar.

Stefano Battaglia ve Tamer Temel

Festivalin resmi web sitesi BURADA

Festivalin Konser Programı ise aşağıda

Burak Sülünbaz

Co-Founder, Jazz Writer // Kurucu Ortak, Caz Yazarı

Burak Sülünbaz 'in 207 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Burak Sülünbaz ait tüm yazıları gör

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir