Türk Cazına Şarkılar: Nail Yavuzoğlu Septet CSO’da
Takipçilerimiz hatırlayacaktır, Ankara Caz Orkestrası’nın konserlerine yakında başlayacağının haberini vermiş ve orkestranın şefliğini, aranjörlüğünü ve müzik direktörlüğünü yapacak olan Nail Yavuzoğlu ile söyleşi gerçekleştirmiştik.
Bu haberin hemen ertesinde ABB’den yapılan açıklamada Meclis kararıyla su ücretlerinde yapılan indirim sebebiyle genel bütçeden ASKİ’ye para aktarmak zorunda kalındığı ve kültür sanat etkinliklerinin ertelendiği duyurulmuştu. Hal böyle olunca Orkestra’nın konserleri de belirsiz bir tarihe ertelenmişti. Orkestranın akıbeti şimdilik belli olmasa da şehir Nail Yavuzoğlu’nu başka bir vesileyle konuk edecek.
Nail Yavuzoğlu Yedilisi CSO Ada Ankara Sahnesinde
Ankara’nın müzik adası CSO Ada Ankara, yeni sezonundaki ilk caz etkinliğinde, müzik kuramcısı, orkestra şefi ve müzisyen Nail Yavuzoğlu’nun Türk Cazına Şarkılar projesini ağırlıyor.
Yavuzoğlu’nun, 11 Ocak Çarşamba 20.00’da Mavi Salon’daki konser için oluşturduğu Yedili ülkemizin seçkin müzisyenlerini içeriyor. Kısaca tanıtarak isimleri sayayım.
Ülkemizin gelmiş geçmiş en önemli trompet sanatçılarından Şenova Ülker; gerek sonaritesi gerekse enstrümana hakimiyetiyle uluslararası ödüllere sahip Duru Tuna; makam müziğine ilgisi ile saksafonun en teknik isimlerinden biri olan Anıl Şallıel; pek çok enstrümanı olduğu kadar trombonu da virtüöz seviyesinde çalan ve 16 yaşında uluslararası ödül almış olağanüstü bir tromboncu Burak Dursun; Türkiye’de caz gitar sanatçısı denildiğinde ilk akla gelen isimlerden Önder Focan ve ülkemizin önemli davulcularından Erdem Göymen Türk Cazına Şarkılar projesinde buluşuyor.
Yedili, Yavuzoğlu’nun kaleminden çıkmış 12 beste yorumlayacak: Ethusiasm/ Apprehensive/ Breathlessly/ Kıbrıs’ta Bir Özgürlük Anıtı/ Overturn/ Istanbul/ Paqize/ Hüseyni #1/ For Zu/ Oriental #2/ Amicable/ Nihavend Ika.
Türk Cazına Şarkılar Projesi
Türk Cazına Şarkılar projesi; müzik kültürümüzün geleneğinden beslenen ve caz müziğinin armonik, ritmik yapısıyla harmanlanmış Türk Caz Müziği alanının oluşmasına, gelişmesine, literatüre girmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Projenin detaylarını doğrudan Nail Yavuzoğlu’ndan dinleyelim.
Neden Caz?
Biliyorsunuz, caz müziği melodik, armonik ve ritmik yapısıyla, dinlendiği anda tanımlanan bir müzik türüdür. Enstrümanları farklıdır. Doğaçlamayı merkezine oturtan, özgürlüğü ama aynı zamanda disiplini; bireyselliği ama aynı zamanda birlikte müzik yapmayı ve icracıya bir bestecinin eseri üzerinden kendi müziğini yapma şansı tanıyan yegane müziktir.
Caz ve Yerel Müzik
Zaman içinde farklı coğrafyalarda yaşayan müzisyenler müziklerini caz müziği ile sentezleyerek yeni akımlar oluşturmuş ve bu sayede geniş kitlelere ulaşabilmişlerdir. Afro-Cuban caz , bossa nova, Latin caz, ethno caz, Gipsy caz vs.
Türk Cazı
Halk müziğinden ve Osmanlı müziğinden beslenen Türk Makam Müziği, monofonik yani tek sesli bir yapıya sahip olmasına rağmen melodik yapıdaki zenginliği ve ritmik unsurların çeşitliliği ile oldukça önemli değerlere sahip bir kültürel mirasımızdır.
30 yılı aşkın bir süredir Analitik Türk Müziği Teorisi ile ilgili çalışmaIarımız, gelecek nesillere doğru aktarılması ve müziğimizin dünya müzikleri arasında hakettiği yere gelmesi adınadır. Caz müziği bu açıdan çok önemli bir bir fırsattır.
Türk Makam Müziği ve Caz
Türk Makam Müziği ile caz müziği müziği arasında oldukça önemli benzerlikler de vardır. Örneğin; ikisi de notada yazıldığı gibi çalınmaz, çalarken ritmik yapı hatta melodik yapı büyük ölçüde değiştirilir. Caz müziğindeki doğaçlama enstrümantal müzikteki taksim, vokal müzikteki gazele benzer. Her türlü duyguyu ifade edebilecek repertuvarları vardır. Melodi, ritmin üstünde bestelenir ve vurgulanır. Her ikisi de modları kullanır. Caz müziğinin armonik sistemi modaI yapıdaki Türk müziği için çok uygundur; Türk Müziğindeki aksak ritimler tüm caz müzisyenlerinin ilgisine çekebilecek zenginliktedir. Bu konuları çok daha derinlere taşıyabilecek bilimsel zemin mevcuttur.
Türk Cazı düşüncesi müziğimizi caz müziğiyle sentezleyip caz paletine yeni bir renk kazandırmak, müziğimize daha geniş kitlelerin ilgi duymasına, daha da ötesi, dinamik genç müzisyen neslin kültürümüze daha fazla sahip çıkmasına zemin hazırlayacaktır.
Bu konserde çalınacak eserler klasik, modern, modal cazın armonik ve ritmik yapılarıyla Türk makam müziğinin melodik ve ritmik yapılarının bir sentezi olarak bestelemiştir.
Nail Yavuzoğlu Kimdir?
Müzik kuramcısı, orkestra şefi ve bas sanatçısı Nail Yavuzoğlu, 15 yaşında bas gitar ve elektrikli piyano çalmaya başlamış. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan 1984’de mezun olmasının ardından aynı kurumdan eğitmen olarak göreve başlamış, yetişme döneminde tecrübe ettiği, müzikle ilgili Türkçe kaynak eksikliğini gidermek için arka arkaya müzik teorisi ile ilgili kitaplar hazırlamaya başlamış. Bugün 16’ı basılmış 20 kitabı var Nail Yavuzoğlu’nun. İlk caz ve oda müziği orkestrasını Bakırköy Belediyesi’ne bağlı olarak İspirtohane Kültür Merkezi’nde 2001 yılında kurmuş. Sonrasında da 2006 yılında kurulan CRR Caz Orkestrası’nın şefi olmuş ve orkestra hâlen onun yönetiminde seyirciyle buluşmaya devam ediyor. Bestelerinin çalındığı ve kendisinin de bas çaldığı Modal Jazz Quartet ve Bass & Bone gruplarıyla aktif müzik yaşamını sürdürüyor.