Akbank Caz Festivali

Chris Botti: CSO Ada Ankara’da Smooth Jazz Esintisi

Ünlü Amerikalı trompetçi Chris Botti, Cemi’i Can Deliorman yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile birlikte CSO Ada Ankara sahnesinde.

Botti icrasıyla senfoni orkestrasının çok katmanlılığıyla bir araya gelerek dinleyicilere türler arası bir müzikal deneyim sunmaya hazırlanıyor. Bu birliktelik, dinleyicilere caz ve klasik müziğin sınırlarını kesiştiren keyifli bir buluşma vaat ediyor.

Annesi bir klasik piyanist olan Botti, belirli bir müzik geleneğiyle yoğrulmuş bir evde büyüyerek ve dolayısıyla melodi ve armoninin nüanslarına erken yaşta maruz kalarak kariyerini şekillendiriyor. Corvallis, Oregon’un sakin ortamında yetişen Botti, Indiana Üniversitesi’nde trompet ustası William Adam ve cazın önde gelen isimlerinden David Baker’ın rehberliğinde müzikal vizyonunu geliştiriyor. Botti aynı zamanda ABD Ulusal Sanat Vakfı’ndan (National Endowment for the Arts) hibe alarak efsanevi müzisyenler trompetçi Woody Shaw ve saksafoncu George Coleman ile çalışma fırsatı yakalıyor.

New York’a taşındığı 1985 yılı Botti’nin kariyerinde dönüştürücü bir döneme işaret ediyor. Hareketli müzik sahnesinin içine dalan Botti, Paul Simon, Joni Mitchell ve Sting gibi ünlü sanatçılarla iş birliği yaparak sanatsal duruşunu daha da derinleştirecek bağlantılar kuruyor. Yaratıcılığı ve yetkinliği, 1999 yılında müzikal hikâye anlatımındaki çok yönlü anlayışının bir kanıtı niteliğindeki Caught filminin müziklerini bestelediğinde yeni bir zirveye ulaşıyor. Otuz yılı aşkın kariyeri boyunca Botti, Barbra Streisand, Tony Bennett, Lady Gaga ve Andrea Bocelli gibi müzik dünyasının en büyük isimleriyle kayıtlara imza atarak ve birlikte sahne alarak dinleyicileri etkisi altına alıyor.

Lirikal bir incelik ustası olarak tanımlanabilecek Botti, klasik trompet tekniğinin hassasiyetini caz doğaçlamasıyla harmanlama yeteneğiyle öne çıkıyor. Sinematik tınılı soundunda melodik çizgiler aynı anda hem içe dönük hem de cesur bir tonla ulaşıyor dinleyiciye. Botti’nin icrasında trompet, insan duygularının derinliğini ustalıkla yansıtan bir enstrümana dönüşüyor; bir an kırılganlık ifade ederken, sonrasında güçlü bir vurguyla dinleyicinin aklını çelebiliyor.


“Kesinlikle trompetimin tınısının en çok gurur duyduğum şey olduğunu söyleyebilirim. Bilirsiniz, müziği veya cazı birkaç farklı unsurla ele alabilirsiniz; müziğin gerçek dokusu ve çaldığınız içerik. Bana kalırsa icramın en güçlü yanı enstrümanımın tonu. Enstrümanımın o karanlık, melankolik tonu.”

Botti’nin “smooth jazz” sularında gezinen soundunun temelinde caz geleneğine duyduğu derin saygı yatıyor. Miles Davis’in çağrıştırıcı cool cazından Gil Evans’ın türleri bulanıklaştıran orkestrasyonlarına kadar uzanan esin kaynaklarından güç alıyor. Botti’nin trompeti bu sayede incelikli bir şekilde dinleyiciyle diyalog kurabiliyor. Farklı müzikal yaklaşımlar arasında zahmetsizce ilerleyen icrası, caz, klasik müzik hatta pop müzik dinleyicilerine hitap edebilmesinin önünü açıyor.

Blue Note Records etiketiyle yayımlanan ilk albümü Vol. I (2023) ise bu bağlamda ayrı bir takdimi hak ediyor. Minimalist enstrümantasyonla harmanlanan Vol. I, caz standartlarının ve baladların icrasıyla şarkıların orijinallerin melodik karakteristiğini vurgulamayı amaçlıyor. Botti, albümle doğrudan bir yenilik sunmasa dahi, icrasının zarif tonuyla eserlerin etrafında süzülüyor adeta. Miles Davis klasiklerinden Blue in Green ve Coldplay’in Fix You şarkısı gibi farklı janrlara ait eserleri diskografisine ekleyerek geniş bir müzikal panorama sunuyor. Bewitched, Bothered, and Bewildered ve My Funny Valentine da ıskalanmaması gerekenlerden.


“Benim bütün olayım bu. Konserimi izlerseniz, seyirciyi önemsediğimi anlarsınız. Bu bir gösteri değil aslında. Zira konserlerimde seyircilere bir Ornette Coleman albümü dinleme hissinden ziyade, farklı müzikal tonları içeren izlenimler bırakmayı tercih ediyorum.”

Caz performanslarında senfonik düzenlemeler hassas bir denge sağlanmasını gerektiriyor. Ancak Botti, bu dengeyi sağlama konusunda yetkinliğini kanıtlamış bir müzisyen. CSO ile birlikteliğinde Botti’nin trompet icrası hem solist hem de hikâye anlatıcısı olarak izleyicilere rehberlik ederken, Cemi’i Can Deliorman yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, caz anlatılarının filizlendiği senfonik bir tuval sunmayı vaat ediyor. Dinleyicilerin Botti’nin kariyerinde imza niteliğindeki bestelerden caz standartlarına ve popüler baladların yorumlarına kadar uzanan kapsamlı bir repertuarla karşılaşacakları etkinlikte, Botti’nin yalnızca teknik becerisine değil, aynı zamanda melodileri şekillendirme gücüne de tanık olacağız.

CSO’nun rehberliğinde orkestral derinliğe sahip Botti yorumlarına kulak vereceğimiz 9 Kasım akşamını takvimlerinize not etmeniz tavsiye olunur.

  • Gökçen Sena Kumcu’nun Dark Blue Notes’daki diğer yazıları burada.
  • CSO Ada Ankara resmi web sitesi
  • Chris Botti konseri biletleri burada

Gökçen Sena Duman

Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri Doktora öğrencisi. Konferans tercümanı. Müzik yazarı.

Gökçen Sena Duman 'in 20 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Gökçen Sena Duman ait tüm yazıları gör

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir