Orhan Tekelioğlu ile Müzikle Hayat, Müzikli Toplum
Sosyolog, iletişimci, akademisyen, çevirmen, yazar, şair, müzik tutkunu ve Dark Blue Notes’un ilk gününden bu yana desteğini ve fikirlerini bizden esirgemeyen sevgili dostumuz Orhan Tekelioğlu’nun yürüteceği Müzikle Hayat, Müzikli Toplum başlıklı atölye 25 Kasım’da başlıyor.
Tanıyanlar bilir, Orhan Tekelioğlu deneyimlerini, bildiklerini, hissettiklerini başkalarıyla paylaşmaya bayılır. Girişte saydığım ve her birini hakkıyla taşıdığı etiketlerinin ardında aslında bu paylaşma arzusu yatar. Anlaşılmasının zor olduğunu sandığınız çok kavram ya da olgu, Tekelioğlu’nun anlatımıyla sadeleşir, hitabet üslubu karşısındakini düşünmeye hatta kendisinde kalan tortuyu paylaşmaya sevk eder. Dolasıyla bir Orhan Tekelioğlu atölyesinden beklemeniz gereken en son şey monolog olmalıdır; aksine, onun kolaylaştırıcılığıyla her atölye bir tür üretim merkezine dönmeye adaydır.
“Müzikle Hayat, Müzikli Toplum” atölyesi, Kuzguncuk’un butik mekanı Hugin & Munin’de Kasım ayında başlayacak. Sizi, Tekelioğlu’nun atölyeyle ilgili hazırladığı sunuma göz atmaya davet ediyorum. Konu başlıkları, yaşamının odağında müzik olanları meraklandıracak, cezbedecek hatta tahrik edecek denli renkli ve ilginç.
Müzik sizin için yapay zekanın hazırladığı listelerden öte bir şey ise, Tekelioğlu’nun atölyesi ufkunuzu genişletecektir; müziğe, sanata, tarihe, kültüre ve neticede hayata bakışınızı değiştirecektir.
Iskalamayınız!
Müzikle Hayat, Müzikli Toplum Atölye Sunumu:
Müziği olmayan bir toplum olmadığı gibi toplumu olmayan “insan” da yoktur. Hayatta kalmak için zorunlu olarak yapılması gerekenlerin dışında, her toplumun kendine özgü, kimliğiyle örtüşen ve bugün “sanat” diye tanımladığımız simgesel ürünleri, üretimleri, pratikleri de vardır. En yalınından karmaşığına her toplumda şiir, dans ve müzik vardır ve bu bir tesadüf asla değildir; aksine, bir birlikte kalabilme, yaşayabilme, kimlik oluşturabilme pratiğidir. Müzik söz konusu olduğunda, bu işi yapmaya soyunan, görev edinen insanlar, tarihin her döneminde “müzisyen” olarak adlandırılmamıştır, bazen ruhanî bir önder olarak “şaman”, bazen halkın dertlerini anlatan bir “ozan”, bazen protesto eden bir “muhalif”, bazen kitleleri uyutan bir “ajan”, çoğunlukla sadece “eğlendiren” bir toplumsal figür olarak tanımlanmıştır. İşte Müzik Sosyolojisi, “komşu” disiplinlerin (Sanat Tarihi, Sosyal Tarih, Antropoloji, Etnomüzikoloji vb.) de yardımıyla, müzik ve müzisyenliğin toplumsal temellerini anlamak için perspektifler geliştirir. Kuramsal içerik ancak müzik örnekleriyle anlam kazanabileceğinden, atölyenin her bölümünde sunulan müzikler, elde varsa müzik videolarıyla beraber gösterilecek, katılımcılarla beraber tartışılacaktır.
Haftalık Akış:
1. Hafta
Müzik sosyaldir, müzik ve “kardeşlerinin” (şiir ve dans) tören dünyası.
2. Hafta
Müzik ve sosyal roller (besteci, icracı, dinleyici). Müzik ve icra mekanları.
3. Hafta
Modern toplum, hayat ve müzik. Ortaçağdan Moderniteye doğru giderken müziklerdeki dönüşümler, Batının “başlangıçlar” (“klasiklerini”) kavramını keşfetmesi, Batı Sanat (Klasik) Müziğinin inşası.
4. Hafta
Modern dünya ve müziğe dair kavramlar: Folklorik (Halk), Popüler (Pop), Ciddi (Sanatsal) müzikler. Müziğin şehir ve ticaret ile kaynaşması, “kültür endüstrisi”, “piyasa” vs.
5. Hafta
Batı Dışı müzikler, Global-Lokal (yerel) karşılaşmalar (hibrit ya da “melez” müzikler), zorunlu göçler (kölelik, Hindistan’tan Romanların göçü gibi) ve yeni müzikal beğeni kültürleri.
6. Hafta
Örnek 1: Batı Sanat (Klasik) Müziği ve modern müziklerdeki (popüler, sanatsal) ardılları.
7. Hafta
Örnek 2: Batı Dışı Popülerinden klasiğine Hint yarımadasının müzikleri (Ragalar, Kavvali müzikleri, Bollywood müzikleri)
8. Hafta
Örnek 3: Haile Selasiye’den Bob Marley’e, Rastafaryanizm’den bir Exodus olarak Habeşistan’a Reggae’nin olağanüstü hikayesi.
9. Hafta
Örnek 4: Global dünyada nispeten saklı kalabilen “hazine” müzikler (Gnawa ritüelleri, Tuva gırtlak şarkıları vb).
10. Hafta
Örnek 5: Mısır Filmlerinden Arabeske Türkiye’nin popüler “melez” müzikleri.
Kapak fotoğrafı: Haluk Çobanoğlu.
Hugin & Munin etkinliklerini BURADAN takip edebilrsiniz.
Müzikle Hayat, Müzikli Toplum atölyesine bileti BURADAN alabilirsiniz.