Uluslararası 7. Nilüfer Caz Festivali
Çok Heyecanlıyız, İçimizde Kelebekler Uçuşuyor!
Uluslararası 7. Nilüfer Caz Festivali müziksever izleyicilerin, dinleyicilerin katılımıyla 23 Haziran – 03 Temmuz 2022 tarihleri arasında, Bursa‘nın Nilüfer ilçesinde, çeşitli konserler ve etkinlikler ile dolu dizgin gerçekleşti.
Festivalin bu yılki sloganı “Çok heyecanlıyız, içimizde kelebekler uçuşuyor!” cümlesi idi. Pandemi süresince, kozalarımızda geçirdiğimiz iki yılın ardından pek çok kişi doğa ile kurduğu ilişkiyi yeniden sorguladı. Nilüfer Caz Festivali herkesi, doğanın kucağında müzikle buluşmaya ve kelebek etkisiyle büyüyen sağlıklı, müzik dolu günlere bu slogan ile çağırdı.
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nejla Aslan ve ekibinin, büyük bir özveri ile hazırladığı on dört konserden oluşan festival programı, dört farklı mekanda yapıldı. Bu mekanlar, Bursa Balat Atatürk Ormanı, Balat Kültür Evi, Atlas Köyü (çilek tarlaları), Akçalar Göl Kıyısı idi.
Balat Atatürk Ormanı Konserleri
Balat Atatürk Ormanı doğanın en yalın halini yansıtan, devasa meşe ve çınar ağaçları ile kaplı, şehrin güzide bir bölgesinde, tabiat harikası bir doğal alan. Balat Atatürk Orman’ı içerisinde yapılan konserler şöyle sıralanabilir:
Festival açılışı 23 Haziran akşamı, saat 20:30 da, ülkemizde caz davulunun öncülerinden, Bursa doğumlu, Ferit Odman Quintet konseri ile başladı. Autumn In New York, Nommo ve Dameronia With Strings albümlerindeki quintet aranjmanlarına yer veren başarılı davulcu, dinleyicileri, caz dünyasının derinlerinde güzel bir yolculuğa çıkardı. Quintet’da yer alan diğer müzisyenler, Barış Doğukan Yazıcı (trompet), Engin Recepoğulları (Saksofon), Uraz Kıvaner (Piyano) ve Kağan Yıldız (kontrbas) idiler.
Sahneye daha sonra, Türkiye’de popüler müziğin en güçlü seslerinden ve temsilcilerinden olan Nükhet Duru, Pow Trio ile birlikte çıktı. Ülkemizin caz müzik sahnesinin önemli isimlerinin kurduğu ve repertuarında latin ve klasik müzik ezgilerini barındıran POW Trio, piyanoda Sabri Tuluğ Tırpan, davulda Volkan Öktem ve bas gitarda Eylem Pelit üçlüsünden oluşuyor.
Programın ikinci gecesinde, müzik prodüktörü ve ses tasarımcısı Umut Uslusoy; kendi ismiyle yayınlayacağı Türkçe sözlü elektronik müzik albümü öncesinde, grubu Umut Uslusoy Band ile Balat Atatürk Ormanı’nda sahne aldı.
Aynı gece saat 22:00 de Birsen Tezer sahnedeydi. İlk albümü Cihan‘ı 2009 yılının Temmuz ayında yayınlayan Türkiye cazının güçlü sesi Birsen Tezer birlikte çalıştığı müzisyen arkadaşları Derin Bayhan, Emre Tankal, Gürol Ağırbaş ve Tunç Öndemir ile hazırladığı İkinci Cihan albümünü, 7. Nilüfer Caz Festivali’nde dinleyicileriyle buluşturdu.
Üçüncü gece, Türk halk müziği, klasik müzik ve caz ezgilerini harmanladığı müzikal tarzı ile Anadolu ve Azerbaycan coğrafyasının en sevilen türkülerini kendine has yorumuyla seslendiren Elif Sanchez, 7. Nilüfer Caz Festivali kapsamında Balat Atatürk Ormanı’nda sahne aldı.
Elif Sanchez’den sonra sahneye, DJ Amir presents Jazzanova grubu çıktı. 1995’te Berlin’de, bir grup DJ tarafından kurulan ve funk, caz, disko ve latin gibi müzik türlerinden ilham alarak fütüristik dans müziği yaratmak amacıyla kurulan Jazzanova, 25 Haziran Cumartesi DJ Amir ile Strada Records’tan çıkardıkları Reimagined albümünde yer alan parçaları Nilüfer Caz Festivali sahnesinde dinleyiciler ile buluşturdular.
2013 yılında Nardis Genç Caz Vokal Yarışması birincisi, Akbank JAmZZ En İyi Yorum ödülü sahibi ve İKSV Genç Caz Yarışması‘nın kazananlarından olan Deniz Taşar, dördüncü gecenin festival sahnesindeydi. Ağırlıklı olarak son albümü Pişman Olunmayan Dünler ve eski albümlerinden seslendirdiği parçalar ile soul’dan R&B ve hip-hop’a uzanan bir yelpazede müzikseverlerle buluştu.
Deniz Taşar’ın ardından sahnede Burhan Öçal’s Jazz Dream yer aldı. Vurmalı çalgılar virtüözü ve darbuka ustası Burhan Öçal, kendi grubu İstanbul Oriental Ensemble’ın kuruluşundan bu yana geçen 16 yıl boyunca önemli müzisyenlerle birlikte çalıştı. Bugüne kadar pek çok festivalin konuğu olan Burhan Öçal’s Jazz Dream, 7. Nilüfer Caz Festivali kapsamında 26 Haziran gecesi Balat Atatürk Ormanı’nda Bursalı sevenlerine muhteşem bir gece yaşattı.
Balat Atatürk Orman’ında gerçekleşen son konser gecesinde bir anda yağmur yağmaya başladı. Festival ekibi izleyicilere ücretsiz yağmurluk dağıttı. Herkes çok mutluydu, yaz yağmuru altında doğanın içinde bir konser izlemenin keyfini çıkardı müzikseverler. O gece sahneye, başarılı trompetçi, besteci ve yapımcı, Bahreyn asıllı İngiliz müzisyen Yazz Ahmed çıktı. La Saboteuse albümü ile The Wire dergisinden Yılın Caz Albümü ödülünü alan ve caz dünyasında büyük ilgi gören Yazz Ahmed, Ortadoğu’nun manevi seslerini İngiltere’nin çağdaş caz sahnesinin fütürist tadıyla harmanladı. İzleyiciye, müziğini, Psychedelic Arabic Jazz, sarhoş edici ve zorlayıcı olarak tanımladı.
Yağmur devam ederken sahne Taksim Trio‘daydı. Enstrümanlarına tutkun Hüsnü Şenlendirici, İsmail Tunçbilek ve Aytaç Doğan, Taksim Trio projeleriyle 7. Nilüfer Caz Festivali kapsamında, Balat Atatürk Ormanı’nda müzikseverlerle buluştu. Taksim Trio müzikal zenginliğiyle dünya müziğinde yer alan son yılların en dikkat çekici gruplarından biri sayılıyor.
Atlas Köyü Konseri
Atlas, Uludağ’ın eteklerinde yüksek rakımlı, çilek tarlaları ile bezeli bir köy. Konser sahne platformu zaten bu tarlaların neredeyse içine kuruluyor. Ambiyans gerçekten insanın içine işliyor.
Sarp Maden Quartet, Sarp Maden’in geçmiş albümlerinden ve projelerinden bestelerini çaldı. Sarp Maden diskografisini dinlemek, çilek tarlaları içinde geçmişe gitmek çok güzeldi. Son albümü, House by the Lake‘den de bir parça çalan Quartet, Maden’in dışında, piyanoda Can Çankaya, bas gitarda Alper Yılmaz ve davulda Volkan Öktem dörtlüsünden oluşuyordu.
Balat Kültür Evi
Balat Kültür Evi, Bursa Balat semti içinde, çeşitli atölyelerin ve sergilerin yapıldığı bahçeli bir mekân.
Konser önce, Saynur Eren ile başladı. Müzisyen, vokal çalışmalarına, Uludağ Üniversitesi’nde eğitimi sırasında başladı. 2021 Yılında, Nilüfer Caz Festivali kapsamında yayınlanan Mahsul albümünde, müzisyenin ilk parçası Bazı Cümleler’i, o gece caz severler ile buluşturan Saynur Eren yedi kişilik kalabalık bir band ile sahne aldı.
Saynur Eren’den sonra, Bursalı gitarist, besteci ve söz yazarı Süreyya Soyak Trio sahnedeydi. Güneşe Perdesiz adlı ilk albümünü 2019 yılında Ada Müzik’ten çıkaran Süreyya Soyak’a bu albümde, piyanist ve müzisyen Görkem Ediz eşlik etmişti. Soyak kendi sözleri ile yazdığı şiirler ve bestelerden oluşan albümünü Nilüfer caz festivalinde seslendirdi. Sahnede yine piyanoda Görkem Ediz, bas gitarda Alper Bahtiyar ile sahne aldılar.
Akçalar Göl Kıyısı
Bursa Nilüfer ilçesinin müstesna güzellikteki doğa harikası yerlerinden biri olan Akçalar Göl Kıyısında Deniz Tekin sahne aldı.
Milyonlarca kez dinlenen Beni Vur cover’ıyla dikkat çeken ve Can Ozan, Şanışer, Dolu Kadehi Ters Tut, Kamufle, Barış Demirel gibi birçok başarılı müzisyenle de çalışan Tekin; yalın akustik gitar ve piyano aranjmanlarına eşlik eden melodik vokali ve güçlü sözleriyle son dönemin başarılı müzisyenlerinden. Deniz Tekin, gün batımında, Akçalar göl kıyısında dinleyenlerine harika bir konser verdi.
Gündüz Etkinlikleri
“2022 İklim Yılı” yaklaşımından ilham alarak tasarlanan 7. Nilüfer Caz Festivali, gece konserler ile dolu dolu müzik ziyafeti yaşatırken, gündüz ise çeşitli atölyeler düzenledi. Değişim ve iyileşme için kolektif dönüşümün kelebek etkisine benzetildiği, bireysel olarak atabileceğimiz ufacık adımların birbirini tetikleyerek büyüyeceği düşüncesinden ortaya çıkan temadan hareketle, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek ve daha yaşanabilir, yeşil bir dünya yaratmak için iklim krizi, doğa, etki, kolektivizm, adaptasyon gibi kavramlara dönük etkinlikler yapıldı.
Bursa Nilüfer Belediyesine ve değerli organizasyon ekibine, katılımcı müzisyen ve sanatçı dostlara, biz müzik severler olarak yürekten teşekkür ediyoruz.
Yorumlar
Doğduğum şehirde konserlere katılmak, festivallerde yer almak beni inanılmaz motive ediyor. Arkadaşlarım, tanıdıklarım, sahnede beni ve bizleri izlemeye geliyorlar. Onlarla Nilüfer caz festivali bünyesinde buluşmak çok keyifli. Üstelik doğanın bire bir içinde çalıyor olmak, paha biçilemez güzellikte. Nilüfer Belediyesine festivalin sürekliliğini sağlayıp, her yıl daha güzelleştirdikleri için teşekkür ederim. - Ferit ODMAN
Bu yıl Nilüfer Caz festivaline katıldığım için çok mutluyum. Festivaldeki diğer mekanları görme fırsatım olmadı ama çaldığımız yer (Atlas Köy) harikaydı. Hayatımda ilk defa bir çilek tarlasında çaldım, bir köy ortamında konser düzenlemek çok güzel bir fikir. Hem dinleyiciler hem de çalanlar için çok taze ve güzel bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Bizi çok güzel ağırladıkları için festival organizasyon ekibine çok teşekkür ederim. - Sarp MADEN
Öncelikle bu harika festivalin gerçekleşmesini sağlayan Nilüfer belediyesini canı gönülden kutluyorum. Festivalin ilk başladığı yıldan beri her sene mutlaka farklı bir band ile katılma fırsatım oldu. Türkiye’nin en güzel ormanlarından biri olan Balat Atatürk Ormanında caz severler ile buluşabilmek paha biçilemez bir keyif ve tutku. Umarım uzun seneler festival hiç hız kaybetmeden devam eder. - Barış Doğukan YAZICI
Nilüfer Caz Festivali Bursa’da yaşayıp caz müziği ile ilgilenen bizler için bunu icra edebileceğimiz harika bir ortam sağlayan ve Nilüfer’in en güzel yerlerinde gerçekleşen muhteşem bir festival. Bizim için unutulmaz bir konser oldu. Nicelerinde görüşmek dileğiyle. - Saynur EREN
Aslında kendi anlam dairesi dışında zamanla gelişen ,evrilmiş diyebileceğimiz ,tüm serbest çalımlara Nev-i şahsına münhasır olan her tür müziğe cazın geçmiş hatırı için caz diyelim… Biz öyle düşünüyoruz… CAZZATURCA diye bir tür var binlerce yıllık kültürümüzün, birikim anlatım gücü felsefi derinliği göze alındığında Nida Ateş, Erkan Oğur, Neşet Ertaş orjinallikleri ve ses örgüleri bakımından sizce daha da caz değiller mi!? Cazlar cazaturcalar… hatının bizden öğreneçeği çok şey var meyletsinler Yeter ki, Nilüfer caz festivalleri ve niceleri bu orjinleri sadelikleri bulup insanlarla paylaşıp, hatırlatma, uyandırma görevini üstlenmiş gibi görünüyor paylaşarak hatırlatma ve çoğaltma. Perdesi yırtılmış cazımızı üreyerek dünyaya bulaştırır umuduyla... - Süreyya SOYAK
Bana göre Nilüfer Caz Festivalini en ayrıcalıklı yapan şeylerden biri, konser mekanları olarak doğanın seçilmesi ve insanların sandalyelerini sırtlarına takıp klasik salon konseri formatından çıkarak rahat bir şekilde etkinliklere ulaşabilmesidir. Çünkü salon konserleri hem sanatçılarda hem de dinleyicilerde ister istemez kaygıya neden olur. Farklı bir disiplini, yorumcu ve dinleyiciye bıraktığı farklı etkileri vardır. Merkezinde stres faktörü daha ağır basar. Fakat Nilüfer Belediyesi bu festivali salondan doğaya taşıyarak bu stres faktörlerini büyük oranda ortadan kaldırmayı başarmış. Öte yandan herkesin bildiği üzere caz müziğinin ve özgün müziklerin kalbinde doğaçlama vardır. Bizler doğaçlama çalarken doğanın da o anda çaldığınız melodiye eşlik etmesi, çaldığınız seslerin doğa ile rezonansa girmesi, hatta “Şimdi nasıl bir melodi çalsam?” sorusunu sorduğunuz anda kuşların size gelip kopya vermesi, inanılmaz keyifli anlardı. Bana kalırsa bu festival doğanın ne kadar önemli olduğunu da bize bir kez daha hatırlattı. Az önce de belirttiğim gibi cazın kalbinde doğaçlama olduğu gibi, Nilüfer Caz Festivalinin kalbinde de doğa var. Umarım bu format hiç bozulmaz. Doğa ve müziğin armonisiyle sıkıntılarımız ve yaralarımız şifa bulmaya devam eder. - Görkem EDİZ
Nilüfer Caz Festivali, profesyonel eller tarafından yapılan bir festival. Kendi alanlarında kalifiye olmuş caz müzisyenlerinin bu festivalde yer aldıklarını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Ayrıca festivale emek veren ekibin pozitif enerjisi ve Bursa'nın güzel insanlarıyla oluşan sinerji, bu festivali çok daha anlamlı bir konuma taşıyor. İçten misafirperverliğiniz için sonsuz teşekkürlerimle. - Kağan YILDIZ
Nilüfer belediyesinin katkılarıyla bu yıl 7. si düzenlenen Nilüfer caz festivali, ülkemiz caz müzisyenlerinin özgün projelerine yer vermesi bakımından bizler için önemli bir sahne haline gelmekte. Geçmiş yıllarda Kerem Görsev , TRT Caz Orkestrası , Alp Ersönmez ,Sibel Köse, Özdemir Erdoğan gibi isimlerle yeraldığım festivalde bu sene Ferit Odman Quintet ile sahne alma şansı elde ettim. Herşeyden önce 7 yıldır bir caz festivalinin kesintisiz olarak devam ediyor olması gerçekten çok büyük bir başarı. Bursa seyircisinin festivale gösterdiği ilgi de yapılan özverili çalışmanın hedefine ulaştığını göstermekte. “2022 İklim Yılı” yaklaşımıyla seçilen konser alanları da hem müzisyenler hem de izleyiciler için güzel bir deneyim sunmakta. Ülkemizde sürekli üretim yapan başarılı , özgün projelere sahip caz müzisyenlerinin festivale renk katmaya devam edeceğini düşünüyorum. Organizasyon konusundaki bu başarının önümüzdeki yıllarda da devam edeceğine eminim. - Engin RECEPOĞULLARI
Nilüfer Caz Festivali başladığından itibaren her sene birbirinden değerli konserlerde yer alıyorum. Konser mekanlarının özenle seçilmiş doğal alanlarda olması seyirci ile ayrı bir iletişime neden oluyor. Bu sene sevgili Sarp Maden’in projesini Atlas köy’de bir çilek tarlasının önünde çalmak gerçekten büyüleyiciydi. Nice güzel konserlere. - Volkan ÖKTEM
Bu sene yapılan Nilüfer caz festivali doğal ortamda olması sebebiyle kitle ile yine çok organik bir buluşmaya sebep oldu her sene yapılan güzel tasarlanmış program sayesinde çok güzel konserlere imzalarını attılar. Özellikle Bursa'nın farklı doğal alanlarında oranın yerel halkı ile caz müzisyenlerin buluşması çok mutluluk vericiydi. Geçen sene kapanış konseri olarak çilek tarlasında yaptığımız Cenk Erdoğan Trio konserinde sound check sonrası tarladan koparıp yediğimiz çilekleri hala unutamıyorum. Hayatımda bu kadar güzel çilek daha önce yemedim ve onun verdiği enerji ile konser çalmak müthiş bir duyguydu Bursa doğal güzellikleri maksimumda olan bir ilimiz ve festivalin bunu çok güzel kullanıyor olması da hem dinleyici hem izleyici açısından müthiş keyifli. - Ozan MUSLUOĞLU
Etiketsiz, önyargısız harika bir müzik akşamı geçirdik, bunu sağlayan doğanın içinde olmamızdı bence. Emeği geçenlere tekrar çok teşekkür etmek isterim. - Can ÇANKAYA
Festivalin bir Avrupa standartlarında olduğunu görmek beni çok sevindirdi. Herkes son derece ilgiliydi güler yüzlü insanlar bize güzel bir enerji verdi. Doğal bir ortamda olması çok değerli bizler için. İnsanlar çocuklari ile gelebiliyor, bebekleri ile gelenler vardı ne kadar güzel. - Sedef ERÇETİN
Geçen sene çalmadım bir şey diyemem ama bu sene geçmişteki çaldıklarımdan daha keyifliydi diyebilirim. Ses ve ışık için çok profesyonel bir ekiple çalışılmış ve de dünyadaki bana göre sesi caza en uygun en iyi akustik piyanolardan birinin sahnede olması benim adıma ayrı bir sevindirici detaydı. Açık havada olması böyle doğal ortamlarda ara sıra karşılaşabileceğiniz akrep falan gibi arkadaşlarla sahnede karşılaşmamızı saymazsak çok güzeldi. Temiz hava her zaman tercihimdir. Davet edildiğimiz sürece bizler her zaman gelmeyi isteriz... - Uraz KIVANER