ALV 3. Müzik ve Sanat Festivali
İstanbullu bir sanatsever sıfatıyla Avusturya Kültür Ofisi’nin sanata en çok katkı sağlayan kurumlardan biri olduğuna mutlulukla tanıklık ediyorum. Yeniköy’de bulunan Avusturya Başkonsolosluk binası, etkinlikler çerçevesinde sıklıkla ziyaret ettiğim yerlerden biri.
St. Georg Avusturya Lisesi Mezunları tarafından kurulan Avusturya Liseliler Vakfı’nın, ilkini 2018 yılında gerçekleştirdiği ve 2019 yılında ikincisi hayata geçen Avusturya Liseliler Vakfı 3. Müzik ve Sanat Festivali pandemi dönemi sonrası üçüncü kez 17-18 Eylül tarihleri arasında yine bu özel mekanda gerçekleştirildi.
17 Eylül programında fuaye alanında hayata geçirilen, Avusturya Liseli sanatçıların vakfa bağışladıkları eserlerden oluşan serginin açılışı yapıldı. Ardından Balo Salonunda yapılan Mehveş Emeç konserinin ardından, açık havada Erdem Özkan, Standards & Friends, Dilek Sert Erdoğan, İpek Dinç, Eren Noyan ve Dj Ahmet Musluoğlu performansları ile Cumartesi akşamı tamamlandı.
18 Eylül akşamında ise, önceki senelerin aksine bu yıl ilk defa bir yabancı misafir festival sahnesine konuk oldu. Avusturya’da caz vokal denildiğinde ilk akla gelen isimlerden Simone Kopmajer, davulcu Reinhardt Winkler ile birlikte ülkemizin en şık ve başarılı müzisyenlerinden Ozan Musluoğlu, Barış Doğukan Yazıcı ve Uraz Kıvaner’le birlikte sahnedelerdi. Standartlardan, bossa novalara, popüler ve dinleyicinin beğenilerini kolayca yakalayabilecek bir parça seçkisi hazırlanmıştı. Muhtemelen ilk defa çalışma fırsatı bulan Kopmajer ve Türk Caz yıldızları prova sonrası profesyonellikleriyle ve bol doğaçlamalı sololarla performanslarını tamamladılar. Konser sonrası salondakilerin ve müzisyenlerin memnuniyetleri yüzlerinden okunuyordu.
Geç klasik stil tarzında tahminen 19. yüzyıl ortalarında (A. Machatschek) Balyanların ikinci kalfalığını yapan Mıgırdıç Klafa (Çarkyan) tarafından inşaa edilen yapı# bu tarz akustik performanslarda, küçük grupların konserlerinde, görselliği ile tarifsiz bir deneyim alanı sağlıyor. Kolonların ve tavanların ihtişamlı işlemeleri, yüksek tavanı ve bol ışık alan ana salonu müzikle birleştiğinde keyif veren bir deneyim yaşıyorsunuz. Yeniköy Caz Günleri’de dahil olmak üzere pek çok etkinliğe kapılarını açan mekan, Bösendörfer kuyruklu piyanosuyla İstanbul’un inci performans alanlarından biri.
Festivalin son performansı ise gezgin ve hayat adamı Ayhan Sicimoğlu yönetimindeki Latin All Stars orkestrası ile gerçekleştirdi. Müthiş bir dans gecesinde yerli ve yabancı bossa nova ve latin şarkıları, danslar eşliğinde çalındı söylendi, bol bol eğlenildi. İkramlıkların ve alkollü, alkolsüz içeceklerin tam tatmin sağladığı gece festival konuklarından tam puan aldı.
Yeri gelmişken festivalin düzenlenmesinde çok güzel bir amaç var. O konuyu not düşmek isterim. Festivalin gelirleri önceki yıllardaki gibi Avusturya Lisesi’nden mezun, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin yurtdışı eğitimlerine katkı sağlayacak. Dark Blue Notes olarak gençlerin eğitimine katkı sağlayan güzel projeleri duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki sene festivalin dördüncü yılını sizinle paylaşmayı umuyoruz.
Bu güzel etkinliğin düzenlenmesinde katkıları olan destekçilere, değerli sponsorlara, Avusturya Liseliler Vakfı, Çoşkun İnsel, Arzu Sinvari İnsel ve tüm ekibe tebriklerimi ve teşekkürlerimi iletiyorum.