Akbank Caz Festivali

Record Store Day Kutlamaları Kontra Plak’ta

2007 yılından bu yana bağımsız plak dükkanlarının bir araya gelerek o güne özel plak baskılarını ve kayıtları koleksiyonerlere sunduğu Record Store Day, bu sene de müzik tutkunlarının Beyoğlu’ndaki buluşma noktası Kontra Plak’ta özel bir etkinlikle kutlanıyor. 29 Nisan’da gerçekleşecek ve yerli müzik sahnesinden altı müzisyen/grubun canlı performanslarıyla renklenecek etkinliğe katılım ücretsiz.

Burak Sülünbaz, Kontra Plak’ınn sahibi Okan Aydın ile Record Store Day ve plak kültürü üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

Burak Sülünbaz: Ülkemizde plak kültürünü tüm elementleriyle yaşatmaya çalışan bir plak dükkanı olarak Record Store Day’in kültüre, plak severlere ve plak dükkanlarına katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Okan Aydın: Öncelikle bu yorumunuzu duymak bizim için mutluluk verici; teşekkürler. Record Store Day (RSD), 2008 yılında bağımsız plak dükkanlarının bir araya gelip, plak kültürünü yaygınlaştırma düşüncesiyle ortaya attıkları bir fikirden yola çıkıyor ve her yıl nisan ayının üçüncü cumartesi günü Amerika ve Avrupa’daki bağımsız plak dükkanlarının katılımıyla kutlanıyor. Her ne kadar dünya genelinde ve ona paralel bir biçimde ülkemizde plaklara olan ilgi son 5-10 yıllık periyotta artış göstermiş olsa da, RSD’nin daha da geriye yaslanan 15 yıllık bir geçmişi olduğunu düşündüğümüzde, tüm bu gelişime bir nebze de olsa olumlu katkı yaptığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Aslında RSD’nin kabaca iki ana başlığı var; biri bizim de bir parçası olmaya gayret ettiğimiz o güne özel bağımsız plak dükkanlarında gerçekleştirilen etkinlikler, diğeri de sadece RSD kayıtları olarak satışa çıkan ve pek çoğu limitli sayıda basılan özel plaklar. Bu iki başlık da doğal olarak RSD’nin daha yoğun olarak gündemde olduğu nisan/mayıs aylarında plak kültürünün ve temas ettiği pek çok yan başlığın daha çok konuşulmasına, bilinirliğinin artmasına ve gündelik hayatın kültür/sanat/eğlence aksına biraz daha sızmasına destek oluyor.

Konuya plakseverler tarafından bakacak olursak elbette ki pek çok koleksiyoner için bu limitli baskılara ulaşmak ve sevdiği sanatçıları normalde olduğundan daha farklı ortamlarda, daha samimi bir şekilde dinleyebilmek her zaman için cazip başlıklar. Özetle RSD’nin bahsettiğim bu iki ana faktör üzerinden plak kültürünün daha geniş bir zemine ulaşmasına yardımcı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Son bir not olarak da özellikle son yıllarda RSD’nin yarattığı bu heyecan fırtınasına hem üretici hem de tüketici tarafında daha ticari kaygılarla yaklaşanlardan ve de özellikle RSD kayıtlarını tekrar satmak için o gün dükkanlara yığılan bir gruptan ve onların yarattığı minik olumsuzluklardan da bahsetmeden geçmememiz gerekir.

Dükkanınızda müzik türleri ve sanatçılar açısından oldukça geniş bir çeşitlilik fark ediliyor. Bu çeşitliliğin sizin için önemi nedir?

10 yılı geride bıraktığımız Kontra Plak yolculuğunda bu bahsettiğiniz başlık oldukça hassas davrandığımız önceliklerimizden biri. Kendimce şöyle formüle etmiştim bir zamanlar: ”Herkeste olan bizde de olsun ama biraz olsun; ama biraz da kimsede olmayanlar olsun”. Özetle, özellikle ana akım dışında yer alan işler her daim Kontra Plak’ın kendini biraz daha yakın hissettiği başlıklar. Hem tür hem de isim çeşitliliği bizim için her daim satıştan daha öncelikli. Kastım çok satacak bir plaktan onlarca almaktansa, biraz ondan ama biraz da başkaca başlıklardan almaya gayret etmek aslında. Zaman içerisinde bu yaklaşım üzerinden biraz daha özel bir Kontra Plak dinleyici kitlesi yarattığımızı düşünüyorum. Her daim önerilere açık, farklı kulvarlara girmekten imtina etmeyen bu çevre bizim de müzikle olan ilişkimizi zaman içinde daha da güçlendirdi; bu da karşılıklı bir güven ve zenginlik oluşturdu aslında; ki bundan çok memnunum. İlk defa dinlediğiniz bir müzik için bile bu kesin şunun hoşuna gider diyebilmek müthiş bir haz.

22 Nisan’da daha önce yayımlanmamış kayıtlarını sadece Record Store Day’e özel baskılarla raflarda yerini aldığını görüyoruz. Ülkemizde plak gündemini maalesef bu kadar hızla takip edemiyoruz. Koleksiyonerlerin de ilgisini çekecek bu tip sınırlı sayıda plaklara da ulaşma, günü gününe olmasa dahi raflarda yer verme şansınız oluyor mu?

2013’ten bu yana pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız son üç yıl haricinde dükkanda RSD etkinlikleri düzenliyoruz. İlk başladığımız yıllarda bu kayıtları da getirme şansımız olur mu diye araştırmalarımız oldu. Ancak çok rahatlıkla söyleyebilirim ki özellikle çıktığı yıl bu kayıtları Türkiye’deki bağımsız plak dükkanlarında satışa sunabiliyor olmak maalesef bir hayal. Bunun için öncelikle buradaki ana dağıtımcı ağının genişlemesi gerekiyor ki çalıştıkları yurt dışındaki ara dağıtımcılar üzerinden sınırlı adette de olsa bazı başlıklar getirilebilsin; bu da kısa vadede bizim pazarın büyüklüğü düşünüldüğünde çok mümkün değil. Şu an için belki belki birkaç popüler ismin plağı şans eseri dağıtıma girebilir; ya da ilk çıktığı yıl olmasa bile birkaç yıl öncesinin bazı kayıtlarına ulaşılabilir. Bu imkansızlık nedeniyle de biz RSD’nin hep etkinlik tarafına odaklandık açıkçası.

Pandemi süreci dışında Record Store Day’de her yıl canlı konserler, etkinlikler ve Dj performansları ile kutlamalar yapıyorsunuz. Bunu ülkemizde o gün bazı kampanyalar, etkinlikler olsa dahi sizin kutlama düşüncenizin birebir emsali olmadığını biliyoruz . Peki yurt dışında örnekleri var mı?

Bizim bu noktada avantajlarımızdan biri metrekare olarak görece biraz daha büyükçe bir alanımızın olması, dolayısıyla 4-5 kişilik gruplar bile dükkan içinde canlı olarak çalabildiler. Elbette yurt dışında pek çok plak dükkanında benzer etkinlikler fazlasıyla yapılıyor, çok daha fazla sayıda canlı performans görmek mümkün. İmza günü gibi etkinlikler de yapılıyor. Belki bizimkini biraz daha farklı kılan bir unsur varsa o da pek çok farklı firmanın desteğini alarak ortaya biraz da imece usulü bir iş çıkarmamız. Yani biz ev sahibiyiz ama destekçilerimiz olmasa elbette bu çapta bir etkinliğin altından tek başımıza kalkamayız. Bu da ortaya çok daha güçlü bir içerik çıkmasına yardımcı oluyor.

29 Nisan Cumartesi Kontra’da gerçekleşecek olan Record Store Day kutlama etkinliğinde geçtiğimiz senelere kıyasla bu yıl hangi yenilikler ve yeni isimler sahne alacak?

Buradaki mütevazı Kontra sahnesini oluştururken her daim özenlikli bir isim seçkisi denkleştirmeye gayret ediyoruz. Bunu müzikal nitelik ya da yeterlilik anlamında söylemiyorum elbette; her işe saygımız var. Kastım buradaki dokuya, akışa ve birbirine renk ve uyum katacak bir içerik oluşturma gayreti. O bahsettiğim imece ruhu aslında çalacak isim listesine de yansıyor. Şöyle ki; elbette önceden kendimiz bir kimler olabilir listesi hazırlıyoruz ama sonrasında mutlaka temasta olduğumuz bağımsız müzik şirketlerinden, menajerlerden hatta başkaca müzisyenlerden onların yorum ve önerilerini de alıyoruz. Misal bu yıl çalacak olan birkaç isim Tamar Records ve Tantana Records önerileri olarak listeye eklendi. Bu yılın en büyük yeniliği bir aksilik olmazsa (dilimi ısırayım!) tüm performansların destekçilerimizden biri olan Akustikhane’nin You Tube sayfasından canlı olarak takip edilebilecek olması. Sanıyorum çok istisnai bir iki etkinlik dışında bu yurt dışında dahi pek olan bir şey değil.

Günün programıysa şöyle:

15.00 SUBGREEN AKA ERDEM TUNALI (LIVE)
15.45 VINCENT BAYKAL ADA
16.30 EFZA
17.30 TANER ÖNGÜR & 43.75
18.30 KRİSTAL KİT
19.30 DUCTAPE
20.30 HÜNKAR & CAN ÇAKMAKÇI (DJ SET)

Artık gelenekselleşen Record Store Day partinizle birlikte sene içinde yeni etkinlikler ve programlar hedefliyor musunuz?

Geçmiş yıllarda RSD dışında da pek çok etkinlik gerçekleştirdik dükkanda. Minik performanslar, Dinleme Odası etkinlikleri ya da çeşitli konuşmacıları ağırladığımız programlar oldu. Maalesef pandemi bunları da olumsuz etkiledi ama önümüzdeki dönemde bu tip pek çok farklı etkinliğe Kontra Plak olarak ev sahipliği yapmak en büyük arzumuz. Özetle Kontra Plak’ın sadece basit bir plak satılan dükkan olmanın ötesinde, müzikle dirsek teması olan her çabaya omuz veren, arka çıkan bir yapıda olmasını hedefliyoruz. Ticari kaygılardan bağımsız bir şekilde, katkıda bulunabileceğimiz her projeye, fikre omuz vermeye çaba göstermeye mutlaka devam edeceğiz. Özetle, Kontra Plak 2012’den bu yana belki bizlerin yarattığı ama gerçek sahibinin bu satırları okuyan müzikseverlerin olduğu bir mekan; biz de o ruhu yaşatmak için çalışmaya devam edeceğiz.

■■■

Burak Sülünbaz

Co-Founder, Jazz Writer // Kurucu Ortak, Caz Yazarı

Burak Sülünbaz 'in 194 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Burak Sülünbaz ait tüm yazıları gör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir