Akbank Caz Festivali

Matt Wilson ve Good Trouble

Matt Wilson, lider ya da eşlikçi olmasından bağımsız şekilde, çalışındaki sofistike ketumiyetini parçası olduğu grupların müziğinin ana karakteri haline dönüştürmeyi beceren bir davulcu. Müziğinin bulaşıcı bir coşkusu, tarifi zor bir zamansızlığı var; geçmişle bugün içiçe geçmiş durumda. İçinde yaşadığı ülkeye ve topluma karşı hissettiği sorumluluğu yansıttığı Palmetto Records etiketli yeni albümü Good Trouble aynı zamanda Wilson’ın 60’ncı yaş kutlaması.

Amerikalı insan hakları savaşçısı John Lewis‘in yakın dönemdeki bir konuşmasında çizdiği Amerika’nın içinde bulunduğu toplumsal ve kültürel bunalımı aşmak için herkesin iyi belaya bulaşması gerektiği hedefi Matt Wilson’ı heyecanlandırmış. Böylelikle, klarnetçi ve tenor saksofoncu Jeff Lederer gibi eski ve alto saksofoncu Tia Fuller, piyanist ve vokalist Dawn Clement ve basçı Ben Allison gibi yeni yeni yol arkadaşlarıyla oluşturduğu gruba ve birlikte yaptıkları albüme Good Trouble adını vermiş. Ortaya neşeli ve esnek ama bir o kadar da hedefine kilitlenmiş bir müzik çıkmış.

Açılışta Dawn Clement piyanosundan dökülen ilk birkaç nota dinleyiciyi Monk usülü karşılıyor, Fireplace, yüzyıl öncesinin cazının karakterini yansıtacak şekilde kolektif doğaçlama ile devam ediyor. Caz piyanosunun geleneğini sırtlamış Geri Allen’a yakışır bir ithaf. Albert’s Alley, ard arda tüm müzisyenlerin veciz sololarıyla, bestecisi Jeff Lederer’in kahramanlarından Albert Ayler’ı, tatlı ekşi bir ruh hali ile anıyor. Boogie’ye dönüşen Feet Music, bestecisi Ornette Coleman’ın yüzünü ağartacak bir icra. Wilson’ın bir öğrencisinin bestesi Be That as it May, Clement’in efkarlı vokaline sahne oluyor.

Grubun hep bir ağızdan “onun arzusunu onurlandırın, toplumunuza hizmet edin” dizesini tekrarladığı Latin ritimli RGB, Wilson’ın müzikal davul solosunu da içeren Walk with the Wind ve kilise müziği şölenine dönüşen Good Trouble, Lewis’a adanmış üç bölümlük suit’i oluşturuyorlar.

Amerika’nın kökü derinlerde toplumsal sorunlarını kendine dert etmesi bir yana, Good Trouble, ustalıkla tasarlanmış ve icra edilmiş, güleryüzlü bir müzik sunmakla kalmıyor, dinleyicisine pozitif bir ruh hali aşılıyor.

Meraklısına Notlar:

Turgay Yalçın

Yayın Yönetmeni, Kurucu Ortak, Yazar, Radyo Programcısı.

Turgay Yalçın 'in 205 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Turgay Yalçın ait tüm yazıları gör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir