Akbank Caz Festivali

Borusan Müzik Evi 2023-2024 Sezonu Konserleri

İstanbullu müzikseverler için nitelikli müziğin en önemli adreslerinden Borusan Müzik Evi, 2023-2024 konser programını açıkladı. 

2010’da faaliyete geçen Borusan Müzik Evi, İstiklal Caddesi üzerinde klasik cephe tarzına sahip bir bina içinde, cephe ile kontrast etki yaratan çelik “diagrid” çerçeve sistemiyle tasarlanmış ve müziğin mekân içi etkisini güçlendiren bir tasarıma sahip. Mekanın yapısal dili, salonun konuk ettiği müziklerle bütünlük arz edecek şekilde nitelikli ve kendine özgü. İçeriklerde de sıradan ya da yaratıcılık içermeyen hiç bir şeye yer yok.

Programdaki konserlere genel olarak baktığımızda popülerlikten ziyade üretkenliğin, özgünlüğün ve yenilikçiliğin ödüllendirildiği bir yaklaşımın benimsendiğini gözlemliyoruz. Albüm lansman konserlerinden, ülkemizde ilk defa sahne alacak müzisyenlere, çağdaş müzik, elektronik ve dünya müziği eksenli programın detaylarını yazdığım yazımda Borusan Müzik Evi’nin 2023-2024 sezonun tüm ayrıntılarını bulabilirsiniz.

BİFO ve Borusan Quartet’in bu sezonki takvimini derlediğim yazım ise  BURADA.

Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de değerli sanatçıların konuk olduğu Borusan Müzik Evi’nde, ensemble XXI. jahrhundert, The Necks, Thomas Ankersmit, ABSTRA feat. Matthias Schubert, Emine Bostancı, Maya Fridman, Franz von Chossy, Vinsent Planjer, Mert Pekduraner, Nihal Saruhanlı, Muaz Ceyhan, Eren Dilli, Mehmet Gökhan Bağcı, Emre Akman, Özge Özerbek, Başak Yavuz, Serdar Yılmaz, Şevket Akıncı, Alper Maral, Korhan Erel, Can Tutuğ, Apostolos Sideris, Gülçin Aksoy, Dilek Yılmaz, Ceyda Özbaşarel, Deniz Oral, Gizem Nur Dal, Hezarfen Ensemble, Burak Malçok, Black Pencil, Uğur Güneş Quartet, Pep Talk, Böseblick, Mine Pakel, Pervin Güzeldere, Gökçe Uygun, Gülce Özen Gürkan, Kaosmos ve Elif Yalvaç gibi birçok topluluk ve sanatçı yer alacak. 

Biletlerle ilgili ayrıntılı bilgi için BURAYI ziyaret edin.

Sezon, çağdaş müziğin önemli temsilcilerinden biriyle açılıyor.

Sezonun ilk konserinde amaçları 20. yüzyılın müziğini tanıtmak ve 21. yüzyıldaki çağdaş yaratıcı çalışmaları desteklemek olan Viyanalı topluluk ensemble XXI. jahrhundert (EXXI),  9 Kasım Perşembe günü, saat 21.00’de Borusan Müzik Evi’nde olacak. Kompozitör Onur Türkmen ve müzisyen Petra Stump-Linshalm’a kendileri tarafından sipariş edilen eserlerin Türkiye prömiyerlerinden oluşturdukları repertuvar ile Borusan Müzik Evi’ne konuk olacaklar.

Borusan Müzik Evi’nin uzun soluklu müzik serisi Nova Muzak The Necks ile devam ediyor

Avusturalya orijinli avant-garde caz topluluğu The Necks 36. yılını kutluyor. Kurucu üyeleri Chris Abrahams, Tony Buck ve Lloyd Swanton, yıllar içinde geliştirdikleri, yavaş yavaş yayılan doğaçlama çözümlemeleriyle meydana getirdikleri müziklerinde zaman zaman tekrarlarla zaman zaman ise yüzeyselden derinlemesine doğru seyreden ses katmanları ile dinleyicisini hipnotize ederek etkilerine alacak bir müzik türü icra ediyorlar. Toplamda 5 canlı kayıt, 17 stüdyo albümü kaydeden The Necks, doğaçlama müzik kaşiflerinin bu yılki en önemli macerası olacağa benziyor. Borusan Müzik Evi ve Kod Müzik iş birliği ile gerçekleşecek konser 25 Kasım Cumartesi 21.00’de.

Analog ses meraklıları için ilgi çekici bir konser

50 yıl önce geliştirilen analog modüler sentezleyici sistem Serge Modular’a övgü gecesi niteliğinde bir analog ses konseri 8 Aralık Cuma saat 21.00’de Borusan Müzik Evi’nde. Berlin ve Amsterdam’da yaşayan Thomas Ankersmit, analog ses laboratuvarını Borusan Müzik Evi sahnesine kuruyor. Analog synthesizer, radyo dalgaları ve elektronik seslerden meydana gelen deneylere tanıklık etmek isterseniz bu konser ilginizi çekebilir. 

Sezgisel tepkiler ve karmaşık müzikal deneyimler Abstra’nın müziğinde saklı

Ülkemizin en araştırmacı ve cesur çellistlerinden Gülşah Erol öncülüğünde 2010 yılında kurulan Abstra, 20 Ocak akşamı Borusan Müzik Evi sahnesine konuk oluyor. Doğaçlama performans olarak kurgulanan konserde, formlar ve armoniler sürekli değişiklik gösterirken müzisyenlerin anlık değişimlere sezgisel tepkileri ile güçlü ve karmaşık müzikal deneyimlere sahne olacak. Erol’a bu konserde uzun süreli yol arkadaşları, Kaan Bıyıkoğlu piyanoda, tecrübeli müzisyen Korhan Argüden davulda, Andreas Kaling bariton saksofonda eşlik ederken, gecenin misafiri ileri doğaçlama teknikleri ustası Alman saksofoncu Matthias Schubert olacak. İstisnai yetenekleri olan müzisyenlerin kalıp dışı doğaçlama müzikler üretmek için bir araya gelecekleri bu konser, dinleyicinin müzik yoluyla adı konulmamış hislerden keyif alması, şaşırması, rahatsızlık duyması gibi olgular üzerine inşa edilen bir müzikal tatmin yaşatacak. Karmaşık şehir hayatına ait bireyler olarak daha önce deneyimlemediğimiz hislere kapı açacak.  

Coğrafyalar arası bir kültür köprüsü kemençe ve viyolonsel ile kuruluyor.

Kemençeci, Girit liri icracısı ve besteci Emine Bostancı, 2021 yılında yayımlanan Dareyn’de Maya Fridman ve Jacobus Thiele ile beraber çalışmıştı. İstanbul ve İpek Yolu’ndan gelen geleneksel müzik mirasıyla kemençenin ve viyolonselin seslerini bugüne özgü bir ifade biçimiyle hayata geçiren proje 23 Şubat Cuma akşamı Borusan Müzik Evi sahnesine konuk olacak. Bu özel akşamda Bostancı ve Fridman’a Franz von Chossy ile birlikte Rembrandt Trio ile çalışmalarıyla tanıdığımız perküsyon sihirbazı Vinsent Planjer eşlik edecek. Mistik ve gösterişli müziğin sizi coğrafyalar arasında bir zaman yolculuğuna çıkarmasını isterseniz bu konser dikkat çekici olabilir.

Yıldızı her geçen gün daha da parlaklaşan Mert Pekduraner daha önce hiç dinlemediğimiz müziklerle Borusan Müzik Evi’ne konuk oluyor.

Zaman zaman caz müzik öğelerine de dokunduğu, Doğu-Batı ekseninde kurguladığı özgün stiliyle besteci ve gitarist Mert Pekduraner, her geçen gün yıldızını daha da parlaklaştırıyor. Yurtdışı ve yurtiçi pek çok projenin konuğu olan üretken müzisyen, daha önce duymadığımız yeni müziklerle farklı bir deneyim yaratmak için ilk defa 24 Şubat Cumartesi akşamı Borusan Müzik Evi sahnesinde bir performans gerçekleştirecek.

Borusan Müzik Evi’ne özel gerçekleştirilen bir proje: Yoklar ilk defa seyirci karşısına çıkıyor

Mimarlık ve restorasyon eğitimini müzikle birleştirmiş olan Başak Yavuz ile resim eğitimini, sinema deneyimi ve sahne tasarımlarıyla birleştirmiş olan yönetmen Serdar Yılmaz, disiplinlerarası üretimdeki akışkanlığı, performans ve tasarım aracılığıyla araştırdıkları ve Borusan Müzik Evi’ne özel olarak gerçekleştirdikleri “Yoklar” ile 1 Mart Cuma günü, saat 21.00’de sahnede olacak. İnsanlığın bölünmüşlüğünden yola çıkan “Yoklar”, anlam arayan modern insanın, elindeki cevaplara doğru soruları bulabilmek için çıktığı yolculuğunda yaşadığı mücadeleyi anlatıyor. Borusan Müzik Evi’ne özel gerçekleştirilen bu eserin ilk gösteriminde Yavuz ve Yılmaz’a Şevket Akıncı, Alper Maral, Korhan Erel, Can Tutuğ, Apostolos Sideris, Nihal Saruhanlı, Gülçin Aksoy, Dilek Yılmaz, Ceyda Özbaşarel, Deniz Oral, Gizem Nur Dal ile Ali Timuçin Gün, Uğurcan Akın ve Saye Özçelik gibi isimler eşlik edecek. Bu büyük prodüksiyon, sezonun dikkat çekici işlerinden biri olarak merakla bekleniyor.

Bristol’de dünya prömiyerini yapan “Yok mu, Var” Türkiye’de ilk defa sahnelenecek

Pek çok defa Borusan Müzik Evi’nde müzikseverlerle buluşan Hezarfen Ensemble, 2022 yılında Bristol’de dünya prömiyeri yapılan, Yiğit Özatalay’ın kendileri için bestelediği Yok mu, Var isimli yapıtının Türkiye prömiyerini Borusan Müzik Evi’nde gerçekleştirecek. Hezarfen Ensemble, kendisiyle özdeşleşen birçok projeye imza atan üretkenliğiyle ve farklı icra koşullarına uyum sağlayabilmesindeki esnekliğiyle göze çarpıyor. 15 Mart akşamı Borusan Müzik Evi sahnesinde olacak Hezarfen Ensemble, Deniz Güngören, Cem Önertürk, Kıvanç Fındıklı, Müge Hendekli, Neva Özgen, Amy Salsgiver, Özcan Ulucan, Ulrich Mergin, Ozan Evrim Tunca ve Kerem Tuncer’den oluşuyor. “Yok mu, Var” Çağdaş Türk Şiiri’nin önde gelen isimlerinden Edip Cansever’in aynı isimli şiirinden yola çıkarak bestelediği yapıt, Özatalay’a göre şiirin müzikal bir yorumu. Topluluk, prömiyerin yanı sıra Francesco Filidei, Özkan Manav, Deniz Güngören ve Luciano Berio’nun eserlerini de seslendirecek.

Saklı Nefes konserinde usta neyzen Burak Malçok gönüllere nefesiyle seslenecek

Mercan Dede’nin uzun süreli nefes yoldaşı olarak tanıdığımız usta neyzen Burak Malçok, Saklı Nefes albümünü 2016’da yayımlamıştı. Albümde Malçok, elektronik öğeler ve sözlü bölümleriyle de oldukça çarpıcı ve mistik bir sufi ve elektronik müzik senteziyle gönüllere nefesiyle sesleniyor. Malçok, Saklı Nefes’i çok değerli müzisyen dostlarıyla birlikte 29 Mart Cuma saat 21.00’de Borusan Müzik Evi’nde, müzikseverler ile paylaşacak.

“Zıtlıklarla dolu, farklı, maceracı, grotesk ve şaşırtıcı” Black Pencil yeniden Türkiye’de

Borusan Müzik Evi, doğanın sunduğu güzellikler etrafında ilham verici bir repertuvar seçkisi ile müzikseverlerin karşısına çıkıyor. Bu konser aynı zamanda grubun yeni albümlerinin Türkiye prömiyeri olma özelliğini taşıyor. Kışkırtıcı, karşıtlıklarla dolu ve ilham verici bir ses paletine sahip olan Into Space albümü, çağdaş müzik ve modern klasik türlerine yakın. Black Pencil, 25 Nisan Perşembe günü, saat 21.00’de Türkiye’deki müzikseverler ile yeniden buluşacak. 

Uluslararası Caz Günü bu yıl Uğur Güneş’in Unstable albüm tanıtım konseriyle kutlanıyor.

Borusan Müzik Evi’nin, cazın dünya çapında kültürler arası diyalog ve anlayışı arttırmakta oynadığı rolü vurgulamak ve teşvik etmek amacıyla UNESCO ve Herbie Hancock Enstitüsü iş birliğiyle 2012’den beri her yıl Nisan ayının 30’unda kutlanan ve ikincisini de İstanbul’da kutladığımız Dünya Caz Günü’nü cazseverlerle birlikte yaşamak amacıyla düzenlediği Dünya Caz Günü konserinin bu seneki konuğu İzmir’li piyanist Uğur Güneş ve henüz yayımlanmamış albümü Unstable olacak. Uğur Güneş’in 2006 yılında Mahmut Yalay ve usta davulcu Ateş Tezer ile birlikte kaydettikleri Sahil, Türk caz tarihinin tartışmasız en unutulmaz albümlerinden biri olarak anılıyor. Albümde Duke Ellington, Frank Foster, Chick Corea, Cole Porter, Bruno Martino gibi usta bestecilerin eserlerinin yanında Mahmut Yalay ve  Güneş’in eserlerinin icralarını dinlemiştik. Güneş’in kendi bestelerinden oluşan yeni albümü Unstable’ın lansman konserinde ise kendisine Hans Andersson bas gitarda, Ateş Tezer davulda ve Tolga Bilgin trompette eşlik edecek. 30 Nisan Salı günü 21.00’de gerçekleşecek bu özel konser, Joy Jazz ve Borusan Klasik radyolarından yapılacak yayınla canlı olarak da dinlenebilecek. 

Pep Talk ve Böseblick Borusan Müzik Evi’nde

Borusan Müzik Evi’nde 3 Mayıs Cuma günü gerçekleşecek etkinlikte saat 21.00’de Pep Talk, 22.15’te ise Böseblick sahne alacak. Cansu Tanrıkulu ve Korhan Erel’in birlikteliğinden ortaya çıkan, 2019 yılında kurulan bir avant-pop ikilisi olan Pep Talk, şiir, absürdist metin, elektronikler, efekt ve daha birçok ses ve fikir yaratma aracını kullanarak şarkılar üretiyor. Böseblick ise her üyesi, farklı kökenleri ve çeşitli elektronik evrenleriyle iç içe geçmiş müzikal etkiler yelpazesini kapsayan farklı bir geçmişe sahip. Topluluk, akıcı anlatılar yaratmak için musique concrete, avangart vokal performans, sentezlenmiş sesler ve çağdaş müzik unsurlarından yararlanıyor.

Sezonunun son konserinde Türk elektronik müziğinin kadın bestecileri konuk ediliyor

Borusan Müzik Evi, sezonun son konserinde bir albüm tanıtım konserine daha ev sahipliği yapıyor. Elektronik müzik alanında yaptıkları çalışmalarla takip edilen ve takdir gören kadın müzisyenler konuk ediliyor. Belçikalı plak şirketi Sub Rosa Records etiketiyle yayımlanan toplama albümde, yeni kuşağın elektronik müzik alanında 15 kadın bestecisinin eserleri yer alıyor. Küratörlüğünü Batur Sönmez ve Erdem Helvacıoğlu’nun yaptığı Türk Elektronik Müziğindeki Kadın Besteciler albümünün tanıtımı, 11 Mayıs Cumartesi 21.00’de Borusan Müzik Evi’nde gerçekleşecek. Kadın bestecilerin müzik sektöründeki görünürlüğünü arttırmayı amaçlayan bu albümden altı sanatçı, bu konserde müzikseverlerle bir araya gelecek. 

Burak Sülünbaz

Co-Founder, Jazz Writer // Kurucu Ortak, Caz Yazarı

Burak Sülünbaz 'in 195 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Burak Sülünbaz ait tüm yazıları gör

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir