Bill O’Connell Dokunuşu (Jojo Records 2025)
English review of NEW Bill O’Connell album Touch is HERE.
Müzikte bir müzisyenin dokunuşu onun kendine has tınısıdır. Tını ise aynı notayı çaldıklarında veya söylediklerinde bile belirli bir müzik aletinin veya insan sesinin diğerinden farklı bir sese sahip olmasını sağlayan şey olarak ifade edilir. Başka bir ifadeyle tını, müzisyenin müziğe benzersiz dokunuşudur. Uzun süredir müzik dinleyen bir müzik maceracası olarak bir noktadan sonra bu bahsettiğim tınıların peşine düşer oldum. Kompozisyon bütüncüllüğü, enstrüman hakimiyeti ve grup içi etkileşimdeki başarının yerli yerinde olduğu bir albümde artık her bir müzisyenin tınılarında ne kadar benzersiz olduklarını duyumsamaya çalışıyorum. Lider olarak 19. albümünü yayımlayan Grammy adaylığı da bulunan tecrübeli piyanist Bill O’Connell, Jojo Records etiketiyle yayımladığı Touch ismindeki yeni albümünde de bahsettiğim benzersiz dokunuşa odaklanmış.
Caz piyano üçlüsünün sıklıkla tercih edilen bir yapı olmasına karşın Bill O’Connell, 1978 tarihli ilk albümü Searching‘den bu yana ilk defa bir trio albüm kaydetmeyi tercih etmiş. Kimyalarının çok iyi uyum sağladığı eşlikçileri, duayen müzisyenler Santi Debriano ve Billy Hart ile hatıraları tetikleyen maceracı dokunuşlarla 11 parçalık nefis bir piyano üçlüsü albüme imza atmışlar.
UK Jazz News’e verdiği röportajda O’Connell şu ifadeleri kullanıyor: “Bu üçlüde çok fazla iletişim var; çok fazla fikir birliği, çok fazla sohbet var. Birlikte yaptığımız işlerde pek çok ortak deneyim var. Santi ve ben modern caza ve aynı zamanda Latin müziğine gerçek bir sevgi besliyoruz. Billy davulda öyle bir güç ki. Sadece bedensel bir güç değil; müzikal bir güç. Çok iyi dinliyor ve çok iyi bir dokunuşu var. Ben bir şey yaptığımda, sanki o da yanımdaymış gibi hissediyorum. Ayrıca, gerçek şu ki, onun swing anlayışı çok yerinde. Bu inkar edilemez bir gerçek. Bu yüzden onunla çalmayı seviyorum.”
Albümde üç aranjman ve Debriano’nun bir bestesi dışında bestelerin tamamı O’Connell’a ait. Aranjmanlar arasında en dikkat çekeni hiç şüphesiz Herbie Hancock’un, aşinası olduğumuz bestesi Maiden Voyage. Bu yeniden yorumlamada, O’Connell’ın ıssız bir adaya düştüğünde yanında götürmek isteyeceği piyanistlerden biri olan Hancock’ın bu müstesna eserinin güzelliğinin hakkı tastamam teslim edilmiş. Armonik yapısında değişikliler yaparak parçayı yeniden ele alan O’Connell, parça sonuna doğru eklediği bir latin yaklaşımı ile müziğin çehresini değiştirmiş. Bu arada Herbie ile de bir süre çalışma şansı yakalamış Bill Hart’tan öğrendiğimize göre bu parça Herbie Hancock’ın favori besteleri arasında yer alıyormuş.
Kişisel dokunuşun abartılı yaklaşımların gerisinde kaldığı yanılgısının yaşanmakta olduğu bir dönemde, tecrübeli piyanist O’Conell ve usta eşlikçileri Touch’da, yüksek tempolu bir anlayış ile Salsa’dan Latin caza, oradan çağdaş caza hızla gidip gelen stillerde, taptaze ve zamansız bir kayıt yapılabileceğini sergiliyor.
*
Bill O’Connell: Touch ( Jojo Records 2025)

In music, a musician’s touch is their unique timbre. Timbre is defined as what makes a particular musical instrument or human voice sound different from another, even when they play or sing the same note. In other words, timbre is the musician’s unique touch to the music. As a music adventurer who has been listening to music for a long time, after a certain point I started to search for these timbres. In an album where the compositional integrity, instrumental mastery and the success in the interaction within the group are in place, I try to hear how unique each musician is in their timbre. The Grammy nominated and experienced pianist Bill O’Connell, who released his 19th album as a leader, focused on the unique touch I mentioned in his new album titled Touch via Jojo Records.
Although jazz piano trio is often preferred, Bill O’Connell has chosen to record a trio album for the first time since his 1978 debut Searching. With the help of his chemistry partners, veteran musicians Santi Debriano and Billy Hart, they have created an exquisite 11-track piano trio album with adventurous touches that trigger memories.
In an interview with UK Jazz News, O’Connell said: “There’s a lot of communication in this trio; there’s a lot of consensus, a lot of conversation. There’s a lot of shared experience in the work we do together. Santi and I have a real love for modern jazz and also Latin music.
Billy is such a force on the drums. It’s not just a physical strength; it’s a musical strength. He listens very well and he has a very good touch. When I’m doing something, I feel like he’s right there with me. Also, the truth is that he has a great sense of swing. That’s an undeniable fact. That’s why I love playing with him.”
All of the compositions on the album are O’Connell’s, except for three arrangements and one composition by Debriano. The most striking of the arrangements is undoubtedly Herbie Hancock’s Maiden Voyage. In this reinterpretation, the beauty of this exceptional piece by Hancock, one of the pianists O’Connell would want to take with him when he was stranded on a desert island, has been fully realized. O’Connell arranged the piece by making changes in the harmonic structure and changed the face of the music with a Latin approach he added towards the end of the piece. Bill Hart, who had the chance to work with Herbie for a while, told us that this piece was one of Herbie Hancock’s favorite compositions.
At a time when there is a misconception that the personal touch takes a backseat to extravagant approaches, veteran pianist O’Conell and his masterful accompanists on Touch demonstrate that a fresh and timeless recording can be made with an up-tempo approach, in styles that move rapidly from Salsa to Latin jazz to contemporary jazz.
More writings from Burak Sülünbaz is HERE
If you want to buy the album, please visit HERE