Akbank Caz Festivali

Asena Akan: Aşıklığa Çağdaş Bir Dokunuş

Besteci, söz yazarı, caz vokal ve bas gitarist Asena Akan’ın uzunca bir süredir Asena Akan Contempo adıyla sahne aldığı projesinin bir çıktısı niteliğindeki Aşık albümü sanatçının müzikal yolculuğunda ayrıcalıklı bir yere sahip.

Asena Akan’ın vokalleri ve perdesiz bas gitarı ile liderlik ettiği Contempo projesinde çelloda Barış Güvenenler, klasik gitarda Barış Ünal, elektro gitarda Tanju Eren yer alıyor. Aşık Veysel, Yunus Emre gibi ozanların eser yorumları yanında Akan’ın bestelerinin de icra edildiği Aşık albümünde halk ozanlığı geleneğinin izlerini sürmek mümkün.

Coğrafyamızın kültürel ve tarihi dokusunun özünü somutlaştıran kadim bir gelenek olarak Aşıklık, yüzyıllardır Türk halk kültürünün temel taşlarından birini temsil ediyor. Günümüze kadar taşınan bu miras, Akan’ın son albümü Aşık’ta çağdaş bir ifade buluyor. Geçmiş ve günümüz arasındaki boşluğu ustalıkla dolduran albüm, aşıkların zamansız sanatına saygı duruşunda bulunurken onu çok yönlü bir müzikal vizyonla canlandırıyor.


“Aşksız olan kanatsız kuş
Aşka varan kanadı neyler?
Benim kalbim ille de sen der
Ne toprak, ne gök, ne yer
Misafirin olmaya geldim.”


Asena Akan, Aşık’ta köklerini kucaklayarak Güzelliğin On Par’ Etmez ve Şöyle Garip Bencileyin gibi şarkılarda ozanların ruhu ve anlatılarını kendi ses dünyası ile sarmalıyor. Albümdeki her şarkı kendi başına bir anlatı niteliği taşırken, sanatçının evreninden dökülenler geçmiş ve bugünün uyum içerisinde var olduğu bir etki alanı yaratıyor. Bu dokunaklı parçalara kulak verirken sakinleştirici bir aşinalık hissine kapılmanız mümkün.

Tanju Eren, İmer Demirer, Barış Ünal, Uğur Erdoğan, Barış Güvenenler

Sözleri Sabahattin Ali’ye ait Yetmez mi?, Asena Akan ve Uğur Erdoğan’ın düetiyle parlıyor. Albümün albenisinin merkezinde sanatçının Çayeli’nden Öteye, Doğuda Sabah, Yağmurca ve Sevdikçe Ölüm Yok gibi şarkılarda da dikkatimizi çeken vokal tarzı yer alıyor. Akan’ın ses rengi aşıklık geleneğini tanımlayan hikâye anlatıcılığını taçlandırarak geniş bir duygu yelpazesini aktarabiliyor. Sıcak akustik tonların hakimiyetini gördüğümüz şarkıların sunduğu lirikal derinlik ve duygusal rezonans ise heyecan verici. Trompette İmer Demirer’in eşlik ettiği, sözleri ve müziği Asena Akan’a ait bir diğer şarkı Tutun ise ıskalanmaması gerekenlerden.

 

Kapak tasarımının Asena Akan’ın kızı Sofya Akan tarafından yapıldığı, dijital dağıtımını ve yapımcılığını Sabih Cangil Project‘in üstlendiği, Kalan Stüdyoları’nda kaydedilen, plak baskısını Rainbow45 Records‘un yapacağı ve Mix & mastering süreçlerinin Tanju Eren tarafından gerçekleştirildiği albümün prodüksiyonu Akan’ın detaylara gösterdiği özeni yansıtacak şekilde incelikli. Aşık, Akan’ın geleneği yenilikle harmanlama vizyonunu paylaşan yetenekli müzisyen ve yapımcıların ortak gayretleri sonucunda ortaya çıkıyor.

Asena Akan, Aşık ile halk ozanlığı geleneğini yüceltmekle kalmıyor, aynı zamanda bu geleneği dinleyici kitlesi için yeni baştan tanımlıyor. Halk ozanlığına zarif bir saygı duruşunda bulunan albüm, kültürel mirasımızın farklı bir perspektifle yorumlandığı bir kutlama niteliğinde. Karşımızda Türk müziğinin geçmişine ve çağdaş müziğin yenilikçi ruhuna ilgi duyanlar için karşı konulamaz bir çalışma duruyor. Aşık’ın geleceğin sanatçılarına kendi kültürel köklerini keşfetme konusunda ilham vereceğine hiç şüphe yok.

Meraklısına Notlar:

■■■

Gökçen Sena Duman

Hacettepe Üniversitesi İletişim Bilimleri Doktora öğrencisi. Konferans tercümanı. Müzik yazarı.

Gökçen Sena Duman 'in 20 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Gökçen Sena Duman ait tüm yazıları gör

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir