Müzikte sadelik arayışı : Yosef Gutman Levitt – Upside Down Mountain
Güney Afrika doğumlu Jerusalem’de yaşayan müzisyen Yosef Gutman Levitt ilk albümü olan Upside Down Mountain’ı yayımladı. İlk etapta eşlikçi müzisyenler Ofri Nehemya ve Omri Mor dikkatimi çekmişti. İki müzisyeni de Avishai Cohen başta olmak üzere pek çok isimle çalışmalar yaptığını biliyorum. Nehemya genç yaşına rağmen olgun bir davulcunun bilgeliğine sahip, Mor’un lirikal piyano stili ise buram buram Orta Doğu kokuları içeriyor. Ama Gutman benim için yeni bir keşif. Bas gitar kimi zaman gösterişli müziklerin vitrininde kullanılan ve efektlerle, slap icra stilleriyle enstrümanın doğasını tam olarak yansıtamayan bir ifade biçimiyle kullanılır. Gutman’ın bu albümdeki iddiası ise açık kalpli ve iç güdüsel olarak melodik, samimi bir icra stili yakalayabilmek. Bu nedenle basını hem gelenekçi hemde melodik farklı bir değişle müzikal bir rolde kullanıyor.
Gutman’ın müzikleriyle zaman geçirdiği müzisyenler olan Steve Swallow, Egberto Gismonti ve Lars Danielsson gibi isimlerin emprovizasyon tekniklerine işleyen melankoli Levitt’in icra stiline de sirayet ediyor.
Gutman kendisini bir kompozitörden ziyade bir doğaçlamacı olarak tanımlıyor. Albümü kalbiyle ve doğaçlamacı yönüyle baş başa kalıp sohbet ederek üretmiş. Ön hazırlıksız ve güzellemeyle uğraşmadan ses kayıt cihazına kaydettiği bazı draft materyalleri yardımcı prodüktörü Gilad Ronen ile paylaşmış.
Albüm müzik çalarınızda ilk defa döndüğünde kompozisyonların sadeliği ve üzerinde yarattığı gevşeme hissi sizi şaşırtacak. Bir nota eksik veya bir nota fazla olmasına gerek hissettirmeyecek samimiyette bir albüm. Nigunlardaki tekrarlı yapılardan esinlenilerek üretilen nazik, ritmik, melodik kompozisyonlardan meydana gelen Upside Down Mountain 30 Eylül’de dinleyicinin beğenisine sunuldu.