Akbank Caz Festivali

Gümüşlük Müzik Festivali Uriel Herman Konseri 

2004 yılında iki güzide piyanistimiz Eren Levendoğlu ve Gülsin Onay’ın önderliğinde ilk defa seyircisi ile buluşan Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali bu yıl 19. senesinde dinleyicilerine müzik dolu anılar hediye etmeye devam ediyor.

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayacak şekilde dizayn edilen festival programıyla yaza yayılan bir dizi etkinlikler dizisinden oluşuyor. Eskilerin balıkçı kasabası Bodrum yarımadasının göz bebeği Gümüşlük’te SUDA, KUMDA ve TAŞTA konseptinde Gün Batımına Karşı Festival Merkezi, Toprak Ev Önü Festival Merkezi ve Antik Taş Ocağı ile Zefirya Kültür Merkezi mekânlarında etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Festival ekibinin sıcak ve samimi enerjisi festival alanını dolduran ziyaretçilere kendilerini evlerinde gibi hissettiriyor. Yazın içtenliğiyle ve enerjisiyle birebir örtüşen, huzur veren konseptiyle Gümüşlük Müzik Festivali ülkemizin müzik alanında uluslararası anlamda saygınlık kazanmış festivallerinden biri olarak biliniyor.

Fotoğraf: Serkan Minareci

Geçtiğimiz yıllarda da festivali kısmen takip etme şansı yakalamıştık. Bu sene de Bodrum’da en güzel gün batımını izleyeceğiz yerlerden biri olan Gümüşlük Sahili Festival Merkezi’nde İsrailli piyanist Uriel Herman’ı izleme şansımız oldu. Herman, Ortadoğu motiflerini, caz standartlarına dokunarak ördüğü müziğiyle beğeni toplayan bir müzisyen. Ülkemizde gerçekleştirdiği Kaş Caz Festivali, Gümüşlük Müzik Festivali ve Nardis Jazz Club konserlerinden oluşan 3 konserlik mini turun Bodrum ayağında ilk defa Türk dinleyicisiyle buluştu. Dünyanın pek çok ülkesinde konserler veren İsrailli piyanist Uriel Herman’a solo ve duo olarak kurguladığı konserinde davulda uzun süreli yol arkadaşı Haim Peskoff eşlik etti.

Gümüşlük Müzik Festivali’nin sahne kurgusu masallar diyarı gibi. Sahne denizin hemen önüne kuruluyor. Deniz kenarından kumlardan yürüyenler sahne gerisinden geçiyor. Gün batımını ve mehtabı sahnede performance izlerken görebiliyorsunuz. Ayrıca sahile paralel yerleştirilen Bösendorfer piyanosunda Herman, müziğini icra ederken karşısında deniz kalacak şekilde otururken, solunda dalgalar ve sağında seyircisi ile çevreleniyordu. Müzik sesi, dalga sesleriyle karışıyordu.

Fotoğraf: Burak Sülünbaz

Solo olarak başlayan konser Shva Esre ve Hayu Leylot parçalarıyla start aldı. Ardından Fantasy parçasını dinledik. Bir sonraki parçamız Michael Jordan’ın isiminin baş harflerinden oluşan MJ parçasıydı. Solo bölümün en akılda kalıcı kısımlarından biri Herman’ın doğduğu ve büyüdüğü şehir olan Jerusalem için yazdığı aynı isimli parçaydı. Bu parçanın içerisine gizlenmiş caz standardı Nature Boy dikkatli kulaklar tarafından farkedildi ve keyifle mırıldanarak eşlik edenler oldu.

Herman’ın klasik müzik konusundaki maharetini duymamızı sağlayan parça ise Chopin Prelude in E minor Op 28 No 4 eserini kendine göre icrasındaydı. Costa Rica ormanlarında yazdığı ve dinleyiciyi gözlerini kapatarak bir astral seyahate çıkartmayı vaad ettiği esasen caz quartet ve orkestra üzerine yazılmış olan eseri White Nights’da davulcu Peskoff ile muazzam bir uyum yakalamışlardı. Yeri gelmişken Peskoff’un davul hakimiyetinin ve enstrumanına aktardığı enerjinin oldukça dikkat çekici olduğunu gözlemlediğimizi belirtelim.

Fotoğraf: Serkan Minareci

Antônio Carlos Jobim bestesi Luiza parçası, Richard Rodgers bestesi My Favourite Things ve Nirvana’nın kült parçası Smells Like Teen Spirit dinleyiciden büyük beğeni topladı. Konserin sonunda Türk dinleyicisine bir sürpriz yapan Herman, Sezen Aksu’nun Son Bakış parçasının muhteşem bir versiyonunu icra etti. Herman’ın bu parça üzerindeki doğaçlamaları ve kompozisyonu yeniden ele alışı çok başarılıydı.

Konser sonrası sohbet etme şansı yakaladığımız Herman’ın Son Bakış parçasıyla ilk defa tanıştığını öğrendiğimizde çok şaşırdık. Bu parçayı ancak bir Türk piyanist bu kadar içten çalabilirdi. Sohbetimiz sırasında Türkiye’de geçirdiği güzel zamanlardan bahsederken idolü olarak gördüğü Hüsnü Şenlendirici ile bir çalışma yapabilme arzusundan bahsetti. Umarız başarılı üç konser gerçekleştiren Uriel Herman’ı Türkiye’de yeniden izleme şansı bulabiliriz.

Fotoğraf: Burak Sülünbaz

Bosfor Turizm ve Bodrum Belediyesi ana sponsorluklarında gerçekleşen Gümüşlük Müzik Festivali 14 Eylül tarihine kadar devam edecek. Festival hakkında detaylı bilgi için, aşağıdaki postere tıklayarak web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Burak Sülünbaz

Co-Founder, Jazz Writer // Kurucu Ortak, Caz Yazarı

Burak Sülünbaz 'in 193 yazısı var ve artmaya devam ediyor.. Burak Sülünbaz ait tüm yazıları gör

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir